Αντίο Τσάβες | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αντίο Τσάβες

Πού στέκεται τώρα η Βενεζουέλα;
Περίληψη: 

Μετά από μια βασιλεία 14 ετών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πέθανε. Ανεξάρτητα από το τι ακολουθεί, η κληρονομιά του Τσάβες και το κενό που άφησε πίσω του δεν θα είναι εύκολο να αναπληρωθούν.

Ο MICHAEL SHIFTER είναι πρόεδρος του Inter-American Dialogue.

Δύο δεκαετίες πριν, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λατινική Αμερική φαίνονταν πιο έτοιμες από ποτέ να δημιουργήσουν πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες. Η Λατινική Αμερική αναδυόταν από μια εποχή στασιμότητας και οικονομικής κρίσης και φαινόταν να κινείται προς την οικονομία της αγοράς και τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με βάση το ευρείας αποδοχής όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου σε ολόκληρο το ημισφαίριο, το Μεξικό, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύτηκαν την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών. Στη διάσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών το 1991, η οποία έφερε κοντά 34 χώρες, μια συμφωνία - ορόσημο κωδικοποίησε συλλογικές ενέργειες υπέρ της δημοκρατίας. Συνεχίζοντας αυτή την τάση, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες του ημισφαιρίου συγκεντρώθηκαν για την πρώτη Σύνοδο της Αμερικής το 1994 και επιβεβαίωσαν την βαθειά δέσμευσή τους στις δημοκρατικές αρχές, στις οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και στην ευρεία συνεργασία ΗΠΑ-Λατινικής Αμερικής. Οι λέξεις όπως «συναίνεση» και «κοινωνία» χρησιμοποιούνταν για να καταγράψουν την αίσθηση της καλής θέλησης.

Από το 1999, ωστόσο, όταν ο πρόσφατα αποθανών πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία, η αίσθηση της κοινότητας στην περιοχή υποβαθμίστηκε. Οι πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής έγιναν πιο έντονες. Το ελεύθερο εμπόριο και η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν ήταν πλέον δημοφιλείς στόχοι. Και η Λατινική Αμερική και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και εγκάρδια, τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Βεβαίως, οι γενικεύσεις σχετικά με την Λατινική Αμερική είναι επικίνδυνες. Άλλωστε, για κάθε χώρα που παρέκκλινε από τα δημοκρατικά πρότυπα, μια άλλη μετακινείτο προς αυτά. Και ο Τσάβες δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος για την κατάρρευση του ελπιδοφόρου πνεύματος που επικρατούσε πριν από δύο δεκαετίες. Αλλά, η αδιάκοπη περιφρόνησή του για την Ουάσιγκτον και τους βασικούς συμμάχους της – που συχνά συνοδευόταν από επιθετική, ακόμα και πολεμική, ρητορική - πόλωσε την περιοχή.

Σίγουρα, η αυθάδεια του Τσάβες εν μέρει βοήθησε να εμπνεύσει υπερηφάνεια και πολιτική αυτοπεποίθηση στην περιοχή, εκτός από την αναζωογόνηση του ονείρου της αριστερής επανάστασης στην Λατινική Αμερική. Οι συνεισφορές του Τσάβες όμως, ήταν ελάχιστες σε σύγκριση με την θετική επίδραση μεγαλύτερων και πιο σημαντικών παραγόντων, όπως η άνοδος της Βραζιλίας, η άνοδος των τιμών των βασικών προϊόντων, η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση πολλών χωρών της περιοχής, καθώς και οι οξείες δημοσιονομικές και πολιτικές παραλείψεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μακράν της ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής και ως εκ τούτου της υλοποίησης του οράματος του ήρωα του Τσάβες, του ηγέτη της ανεξαρτησίας τον 19ο αιώνα, Σιμόν Μπολίβαρ, ο Τσάβες συνέβαλε στον κατακερματισμό του ημισφαιρίου. Οι προσπάθειές του για περιφερειακή συνεργασία, όπως η σοσιαλιστική Μπολιβαριανή Εναλλακτική για την Αμερική (Bolivarian Alternative for the Americas , ALBA), προσέλκυσε μόνο λίγες από τις ομοϊδεάτισσες χώρες. Εξάλλου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο Τσάβες επεδίωκε κυρίως την συσσώρευση εξουσίας, όχι την προώθηση συνεργασιών. Αυτό είναι που τον παρακίνησε να περιορίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στην Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Για την επίτευξη των στόχων του, ο Τσάβες όχι μόνο διέθεσε την αστείρευτη ενέργεια του και την σαγηνευτική ρητορική του, αλλά και πολλά χρήματα. Ο πρώην πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα πλεονεκτήματα τού να είναι στο τιμόνι ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Παρά την μείωση της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών, που προέρχονταν από την θλιβερή διακυβέρνηση της Βενεζουέλας και τους καταρρέοντες θεσμούς, ο Τσάβες στάθηκε τυχερός κατά την διάρκεια της βασιλείας του: η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα ύψη, από μόλις 10 δολάρια το βαρέλι το 1999, σε περίπου 100 δολάρια σήμερα. Η μέγιστη τιμή, το 2008, ήταν 145 δολάρια ανά βαρέλι.

Όντας μόνος μεταξύ των ηγετών της Λατινικής Αμερικής από πλευράς φιλοδοξιών και οικονομικών πόρων, ο Τσάβες πραγματοποίησε αμυντικές και οικονομικές συμμαχίες με την Κίνα, το Ιράν και την Ρωσία. Επίσης, έγινε ο κύριος ευεργέτης μιας σειράς περιφερειακών κυβερνήσεων, στις οποίες προσέφερε επιδοτούμενο πετρέλαιο κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Το 2005, ο Τσάβες έκανε αυτό το πατρονάρισμα πιο επίσημο με την ίδρυση της συμμαχίας πετρελαίου «Petrocaribe» , η οποία περιλαμβάνει σήμερα περίπου 18 χώρες σε όλη την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Πολλά κράτη-μέλη έχουν επωφεληθεί από τη μεταπώληση μέρους του μεριδίου τους από το επιδοτούμενο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Στην Αϊτή, για παράδειγμα, αυτή η πρακτική εισφέρει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ή 4 % του ΑΕΠ. Τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας αριθμός χωρών που ανήκουν στην «Petrocaribe» εξαρτάται από την γενναιοδωρία της Βενεζουέλας.

Στις χώρες της ALBA, η κοινή πολιτική ιδεολογία έχει βαθύνει την οικονομική εξάρτηση. Η Κούβα, για παράδειγμα, εισάγει περίπου 100.000 βαρέλια βενεζουελάνικου πετρελαίου κάθε μέρα σε προνομιακές τιμές. Η ετήσια επιχορήγηση είναι περίπου 3 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ένα σημαντικό μέρος της συνολικής οικονομίας της Κούβας. Σύμφωνα με τον κανόνα του Τσάβες, η Βενεζουέλα αντικατέστησε ουσιαστικά την Σοβιετική Ένωση ως σωσίβιο της Κούβας. Ομοίως, η Νικαράγουα απολαμβάνει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο ως επιδοτήσεις από την Βενεζουέλα. Το κατά πόσο ακόμα και μια διάδοχη κυβέρνηση με τις ίδιες ιδέες θα μπορούσε να διατηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις, αποτελεί μια σημαντική ανησυχία για τις εξαρτώμενες κυβερνήσεις, ιδίως υπό το πρίσμα των αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων στη Βενεζουέλα.