Μιλώντας για την Τουρκία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μιλώντας για την Τουρκία

Μια συζήτηση με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ
Περίληψη: 

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε με τον αρχισυντάκτη τού Foreign Affairs, Τζόναθαν Τέπερμαν, στην Άγκυρα για να συζητήσουν την εγχώρια πολιτική αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή την εβδομάδα, με τον Γκιούλ στη Νέα Υόρκη για να απευθυνθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι δύο άνδρες συνέχισαν την συζήτηση.

Ο ABDULLAH GUL είναι πρόεδρος της Τουρκίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε με τον αρχισυντάκτη τού Foreign Affairs, Τζόναθαν Τέπερμαν, στην Άγκυρα για να συζητήσουν την εγχώρια πολιτική αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή την εβδομάδα, με τον Γκιούλ στη Νέα Υόρκη για να απευθυνθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι δύο άνδρες συνέχισαν την συζήτηση.

- Η τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο πριν. Ας αρχίσουμε με την εξέταση μερικών από όσα συνέβησαν στην Τουρκία κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το καλοκαίρι ήταν γεμάτο διαδηλώσεις, η Τουρκία έχασε την μάχη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταματά την απόσυρση των μαχητών του, και η οικονομία επιβραδύνεται. Είστε τόσο αισιόδοξος σήμερα για το μέλλον της Τουρκίας, όπως ήσαστε πριν από ένα χρόνο;

Βεβαίως! Είχαμε διαδηλώσεις στην Τουρκία, αλλά ξεκίνησαν για περιβαλλοντικά θέματα, και υπό αυτή την έννοια, είναι μια ένδειξη του πόσο έχει προχωρήσει η Τουρκία. Επειδή αυτού του είδους οι ανησυχίες είναι σαν κι εκείνες που θα δείτε στις προηγμένες δημοκρατίες. Έτσι, δείχνουν την απόσταση που έχει διανύσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Όταν πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις εισχώρησαν στις διαδηλώσεις και άρχισε η διατάραξη της δημόσιας τάξης, επενέβη η αστυνομία και υπήρξαν περιπτώσεις δυσανάλογης χρήσης βίας. Όμως οι νομικές διαδικασίες [που κάλυψαν] αυτό το είδος τής συμπεριφοράς έχουν επίσης εφαρμοστεί, και μερικοί έχουν τιμωρηθεί.

Η οικονομία αναπτύσσεται σε υγιή βάση. Η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι πολύ καλοί. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, η Τουρκία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,4%, κάτι το οποίο δεν θα συναντήσετε σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Οι τράπεζες είναι επίσης πολύ ισχυρές. Έτσι, εξετάζοντας το μέλλον, δεν προβλέπω κανένα πρόβλημα.

- Κατά την έναρξη των διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε τους διαδηλωτές «εξτρεμιστές» και «ξένους πράκτορες». Αλλά οι διαμαρτυρίες φαίνεται να ήταν μια ειλικρινής έκφραση βαθέων διαιρέσεων στην τουρκική κοινωνία και απαρέσκειας για τον αυξανόμενο αυταρχισμό τής σημερινής κυβέρνησης. Το Κόμμα τής Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης (AKP) έχει προωθήσει πολλές σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια των ετών. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει τόση πολλή λαϊκή αναταραχή;

Να θυμάστε ότι τα γεγονότα πυροδοτήθηκαν αρχικά από ένα έργο αστικοποίησης. Οι άνθρωποι δεν ήταν ευχαριστημένοι με το σχέδιο, και η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα. Αυτό το έργο έχει ανασταλεί.

Όσον αφορά στην τουρκική κοινωνία που χωρίζεται στα δύο, δεν νομίζω ότι είναι αυτή η περίπτωση. Ξέρετε, επειδή δεν υπάρχουν διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ίσως μια νύχτα, 100 άτομα εμφανιστούν σε ένα μέρος όπως η Beyoglu [μια γειτονιά στην Κωνσταντινούπολη] - κάπως σαν την 5η Λεωφόρο εδώ [στη Νέα Υόρκη] - καίγοντας ελαστικά.

- Όμως, οι διαμαρτυρίες εξελίσσονται και έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις.

Ριζοσπαστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν αυτές τις διαμαρτυρίες για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους, και αυτό συμβαίνει σε πολλές πόλεις, αλλά όχι μαζικά. Φυσικά, οι ριζοσπαστικές ομάδες έχουν επίσης το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Αλλά κανείς δεν πρέπει να διαταράσσει την δημόσια τάξη.

- Πριν από ένα χρόνο, μου είπατε ότι η δημοκρατία κινείται προς τα εμπρός στην Τουρκία «κάθε μέρα». Αλλά με δεδομένη την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου θανάτου ενός νεαρού διαδηλωτή στην Αντιόχεια, και την συνεχιζόμενη παρενόχληση και κράτηση δημοσιογράφων, μπορείτε να εξακολουθείτε να υποστηρίζετε αυτή την άποψη;

Πρέπει να εξετάζουμε κατά πόσον τα δημοκρατικά πρότυπα στην Τουρκία προωθούνται ή υποχωρούν. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν εισαχθεί πρόσφατα σχετικά με το δικαστικό σώμα, το δικαστικό σύστημα και το σύνταγμα. Υπάρχουν πολλά που γίνονται και είναι ορατά και μετρήσιμα. Το σημείο αναφοράς για την δημοκρατία συνεχώς προωθείται.

Η δημοκρατία είναι η πολυφωνία. Στην πολυφωνία, εξ ορισμού, υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις. Θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι με τις πολιτικές τής κυβέρνησης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να εκφράσουν τα παράπονά τους.

Ωστόσο, όταν παράνομες οργανώσεις προσφεύγουν στην βία, η αστυνομία λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για [να ανταποκριθεί]. Αλλά, πρέπει να ορίσουμε ένα πρότυπο εδώ. Ακόμα κι αν αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι ριζοσπαστικές, πάλι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπες με μια αναλογική χρήση βίας. Αν υπήρξαν περιπτώσεις δυσανάλογης βίας, και υπήρξαν, τότε αυτές πρέπει να διερευνηθούν. Αυτό είναι που συμβαίνει, και όσοι σφάλουν τιμωρούνται.

- Αλλά τι γίνεται με την κράτηση των δημοσιογράφων; Η ελεύθερη έκφραση απαιτεί ελεύθερο Τύπο.

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για συζήτηση εδώ. Εάν κάποιος συμμετέχει σε μια βίαιη πράξη, το γεγονός ότι διαθέτει δημοσιογραφική ταυτότητα δεν τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις δημοσιογράφων που δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με βίαιες ενέργειες και οι οποίοι συνελήφθησαν, και το έχω επικρίνει αυτό.

- Ας στραφούμε στην από πολύ καιρό επιθυμία τής Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελευταία φορά που μιλήσατε, δηλώσατε ότι η Τουρκία «πιέζει για να περάσει μέσα από κάθε πόρτα» στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί του έκαναν πολύ κρίσιμες παρατηρήσεις για την Ευρώπη και για το «λόμπι των επιτοκίων». Δύο ερωτήσεις: Τι πετυχαίνουν οι υπουργοί τής 16ης μεγαλύτερης οικονομίας τού κόσμου μιλώντας έτσι; Και μήπως έχουν κάνει ζημιά στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ;

Λοιπόν, ως πρόεδρος, δεν παρακολουθώ όλες τις δηλώσεις των υπουργών και εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για το τι λένε οι υπουργοί.