Το όχι και τόσο κρυφό όπλο τής Χαμάς | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το όχι και τόσο κρυφό όπλο τής Χαμάς

Ιδού ο Salah al-Arouri, ο άνθρωπος πίσω από την στρατηγική απαγωγών τής οργάνωσης
Περίληψη: 

Σύντομα αφότου τρεις Ισραηλινοί έφηβοι απήχθησαν τον περασμένο μήνα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στον Τύπο το όνομα του επιχειρησιακού διοικητή τής Χαμάς, που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των σχεδίων απαγωγής. Ήταν κάτι το οικείο για όσους παρακολουθούν στενά την Χαμάς: ο Salah al-Arouri, ένας παλιός επιχειρησιακός τής Χαμάς, από την Δυτική Όχθη.

Ο MATTHEW LEVITT είναι συνεργάτης στην έδρα Fromer-Wexler και διευθυντής τού προγράμματος Stein για την Αντιτρομοκρατία, στο Washington Institute for Near East Policy. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Hamas: Politics, Charity and Terrorism in the Service of Jihad και Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon's Party of God.

Σύντομα αφότου τρεις Ισραηλινοί έφηβοι απήχθησαν τον περασμένο μήνα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στον Τύπο το όνομα του επιχειρησιακού διοικητή τής Χαμάς, που πιστεύεται ότι είναι πίσω από την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των σχεδίων απαγωγής. Ήταν κάτι το οικείο για όσους παρακολουθούν στενά την Χαμάς: ο Salah al-Arouri, ένας παλιός επιχειρησιακός τής Χαμάς, από την Δυτική Όχθη, ο οποίος ζει ανοιχτά στην Τουρκία. Τώρα, με τα πτώματα των αγοριών να έχουν βρεθεί και τις κηδείες τους να έχουν τελεστεί, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να κυνηγούν τους δύο πράκτορες της Χαμάς που έχουν βάση στην Χεβρώνα και οι οποίοι πιστεύεται ότι πραγματοποίησαν το σχέδιο. Ωστόσο, οι παρατηρητές και οι εμπειρογνώμονες είναι σίγουροι ότι τελικά θα καταλήξουν στον Arouri, ο οποίος υπήρξε το πρόσωπο κλειδί πίσω από τις προσπάθειες της Χαμάς να ανανεώσει το τρομοκρατικό δίκτυο της οργάνωσης στην Δυτική Όχθη.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το 2012, η Διεθνής Αμνηστία περιέγραφε τον Arouri [1] ως «ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους ιδρυτές τής ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς». Σε δικαστικά έγγραφα [2], το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον χαρακτήριζε ομοίως ως «ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός ηγέτης τής Χαμάς του οποίου η δράση χρονολογείται από τον ρόλο που είχε ως ηγέτης τού φοιτητικού πυρήνα τής Χαμάς στο Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας, στις αρχές τού 1990», όπου είχε στρατολογηθεί.

Τα χρόνια τού Arouri στο Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας είναι καλά τεκμηριωμένα. Το 1985, άρχισε να μελετά εκεί τον νόμο τής σαρία. Μέχρι το επόμενο έτος, εξελέγη επικεφαλής τής Ισλαμικής Φατρίας στο Πανεπιστήμιο. Αυτά τα Ισλαμικά Μπλοκς [3] (Islamic Blocs, Kutla Islamiya), τα οποία είναι τα νεολαιίστικα τμήματα της Χαμάς στις πανεπιστημιουπόλεις, υπήρξαν από καιρό ένα κρίσιμο συστατικό των κοινωνικών και πολιτικών υποδομών τής Χαμάς στις πανεπιστημιουπόλεις, και ήταν μέσω της διασύνδεσης του με αυτά τα Μπλοκς που ο Arouri γνώρισε τον Muin Shabib, έναν επιχειρησιακό τής Χαμάς ο οποίος ήταν επικεφαλής ενός τέτοιου τμήματος στο Πανεπιστήμιο Bir Zeit, περί την εποχή τής ίδρυσης της Χαμάς το 1988. Επικεντρωμένοι στην διοργάνωση εκδηλώσεων και κηρυγμάτων για δύο χρόνια, οι Arouri και Shabib σχεδίαζαν να προσλάβουν επιχειρησιακούς πράκτορες για έναν πυρήνα τής Χαμάς, αλλά αυτά τα πρώιμα σχέδια διαταράχθηκαν από την σύλληψη του Arouri από το Ισραήλ, τον Νοέμβριο του 1990. Αποφυλακισθείς τον Απρίλιο του 1991, ο Arouri συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, σχεδιάζοντας τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Arouri εξιστόρησε μια συνάντηση που έγινε λίγο μετά την απελευθέρωσή του από την φυλακή, στην οποία «ο Muayn μού είπε ότι δεν υπήρχε άδεια για στρατιωτική δράση και μου έδωσε μια φράση-κωδικό για ένα ανώνυμο πρόσωπο που θα έρθει σε ’μένα, η οποία ήταν “o Αμπού Χάνι σας στέλνει τους χαιρετισμούς του και θέλει να φτιάξει μια άδεια”». Όταν ο ανώνυμος άνθρωπος έφτασε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 1991, συνέχισε ο Arouri, ήρθαν σε επαφή στο πανεπιστήμιο. «Ήρθε στο Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας και μου είπε την κωδική φράση», αναθυμήθηκε ο Arouri, και στη συνέχεια ανάθεσε στον Arouri «να στρατολογήσω μια ομάδα στην Χεβρώνα και να αποκτήσει όπλα».

Ο Arouri αργότερα θα παραδεχτεί ότι έλαβε «περίπου 96.000 δολάρια για την προμήθεια όπλων από τον Abu Ahmed [Salah] τον Αύγουστο του 1992» και έδωσε «45.000 δολάρια στον [επιχειρησιακό τής Χαμάς] Musa Muhammed Salah Dudin για να χρησιμοποιηθούν για όπλα και να εξαπολυθούν επιθέσεις». Από την πλευρά του, ο Dudin - ένας φοιτητής τού Πανεπιστημίου τής Χεβρώνας και επιχειρησιακός της Χαμάς που συμμετείχε στην δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη, του Yuval Tutange, τον Δεκέμβριο του 1992 - αγόρασε διάφορα όπλα και τα χρησιμοποίησε σε αρκετές επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Εκτός από την μεταφορά χρημάτων, ο Arouri επίσης έδινε καταφύγιο σε καταζητούμενους τρομοκράτες τής Χαμάς και τους περνούσε λαθραία έξω από την Δυτική Όχθη, παρείχε όπλα σε ανώτερους πράκτορες της Χαμάς όπως ο Imad Aqel, και πολλά άλλα. Μαζί με τον Salah, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αναζωογόνηση των Ταξιαρχιών Κασάμ τής Χαμάς στην Δυτική Όχθη. Και στην συνέχεια συνελήφθη από τις ισραηλινές Αρχές το 1992.

Μέχρι τότε - με το μεγαλύτερο μέρος τής στρατιωτικής ηγεσίας τής Χαμάς να έχει απελαθεί έξω από την Δυτική Όχθη – ο Arouri είχε αναδειχθεί σε κεντρικό παράγοντα στις προσπάθειες της Χαμάς για την ανοικοδόμηση του δικτύου των τρομοκρατικών πυρήνων της. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, παραδέχθηκε στους ανακριτές ότι ήταν ο υπεύθυνος για την στρατολόγηση ενός πυρήνα που διεξήγαγε επιθέσεις, παρείχε σε επιχειρησιακούς πράκτορες κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς και για την αγορά όπλων. Επιπλέον, όντας μια άμεση σύνδεση μεταξύ των πυρήνων τής Δυτικής Όχθης τους οποίους δημιούργησε και των χρηματοδοτών τής Χαμάς με έδρα τις ΗΠΑ, ο Arouri έπαιξε κρίσιμο ρόλο ως μεσάζοντας ανάμεσα στα κατά τα άλλα απομονωμένα στοιχεία τής εξωτερικής ηγεσίας τής Χαμάς και τους πράκτορες στο εσωτερικό θέατρο των επιχειρήσεων.

ΔΟΛΩΜΑ

Όταν ο Arouri συνελήφθη την πρώτη φορά, πέρασε έξι μήνες στην φυλακή, στην διάρκεια των οποίων συναντήθηκε με άλλους πράκτορες της Χαμάς και συζήτησαν δυνητικά στρατιωτικά σχέδια. Δεν συνειδητοποίησε όταν συνελήφθη για δεύτερη φορά ότι θα περνούσε τα επόμενα 15 χρόνια στην φυλακή. Αρχικά υπό διοικητική κράτηση, ο Arouri ανακρίθηκε επί μακρόν στις αρχές τού 1993 και περιέγραψε λεπτομερώς το τι είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, κατηγορήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για «τον ηγετικό του ρόλο στο κίνημα της Χαμάς».