Στα πρόθυρα του λιμού | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Στα πρόθυρα του λιμού

Η αποτυχία τού Νότιου Σουδάν
Περίληψη: 

Τρία χρόνια μετά τον εορτασμό τής ανεξαρτησίας τους, οι πολίτες τού Νοτίου Σουδάν βλέπουν να χάνεται η ειρήνη που απέκτησαν με δύσκολους αγώνες. Σήμερα, πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Και ο επαπειλούμενος λιμός πλησιάζει καθημερινά όλο και πιο κοντά.

Η KRISTALINA GEORGIEVA είναι Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση των κρίσεων
Η VALERIE AMOS είναι συντονιστής έκτακτης ανάγκης στον ΟΗΕ
Ο BORGE BRENDE είναι υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Νορβηγίας
Ο RAJIV SHAH είναι στέλεχος του οργανισμού USAID

Για πάνω από επτά μήνες, το Νότιο Σουδάν είναι σε καθεστώς εμφύλιας σύρραξης – μια πάλη για την εξουσία μεταξύ των μελών τής διευθύνουσας ελίτ που έχει προκαλέσει στην χώρα μια ανθρώπινη καταστροφή η οποία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Τρία χρόνια μετά τον εορτασμό τής ανεξαρτησίας τους, οι πολίτες τού Νοτίου Σουδάν βλέπουν να χάνεται η ειρήνη που απέκτησαν με δύσκολους αγώνες. Αυτοί που πήγαν στην κάλπη για να δουν ειρήνη και ασφάλεια και για το δικαίωμα να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο στον κόσμο ως κυρίαρχος λαός, είναι πάλι θύματα λόγω μιας παταγώδους αποτυχίας τής ηγεσίας.

Όλες οι ευκαιρίες τερματισμού αυτής της αδικαιολόγητης σύγκρουσης ήλθαν και παρήλθαν. Παρά τις γενναίες προσπάθειες διαμεσολάβησης στις οποίες αποδύονται η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική και τα Ηνωμένα Έθνη, η παύση των εχθροπραξιών που υπογράφηκε τον Ιανουάριο και η εκ νέου δέσμευση για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας που έγινε τον Μάιο δεν έχουν υλοποιηθεί. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες, οι προθεσμίες εκπνέουν χωρίς να λαμβάνονται μέτρα και η ταλαιπωρία επιδεινώνεται.

Σήμερα, μια θανατηφόρα επιδημία χολέρας απειλεί χιλιάδες ανθρώπους. Πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Και ο επαπειλούμενος λιμός πλησιάζει καθημερινά όλο και πιο κοντά. Επιτόπου, το προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας που εργάζεται στις υπηρεσίες μας αναφέρει ότι καταφθάνουν στα στρατόπεδα παιδιά των οποίων τα μαλλιά έχουν γίνει κόκκινα – μια σίγουρη ένδειξη υποσιτισμού. Πάνω από τον μισό πληθυσμό των 7,3 εκατομμυρίων ζουν σε συνθήκες πείνας και 50.000 παιδιά θα πεθάνουν φέτος σε περίπτωση που δεν φτάσει σ' αυτά η βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Είναι τραγικό, το Νότιο Σουδάν να αντιμετωπίζει σήμερα την χειρότερη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αλλά ακόμη και ο κίνδυνος να λιμοκτονήσει ο κόσμος δεν συγκινεί τους ηγέτες τής χώρας προκειμένου να φέρουν την ειρήνη στο λαό τού οποίου ηγούνται και με του οποίου την ασφάλεια έχουν επιφορτιστεί.

Αμφότερες οι συγκρουόμενες πλευρές στέκονται σταθερά εμπόδιο στην κυκλοφορία ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας και του αρμόδιου προσωπικού ώστε να μπορέσει να πλησιάσει τα πλέον ευάλωτα άτομα, οδικώς ή μέσω ποταμού. Η αεροπορική μεταφορά τροφίμων, νερού και φαρμάκων – ο μόνος τρόπος παροχής ζωτικών προμηθειών στις εν λόγω συνθήκες – δεν είναι εφικτή μακροπρόθεσμα ενώ περιορίζει τον αριθμό των προσώπων που μπορούμε να προσεγγίσουμε.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την παρούσα κρίση, αλλά οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Σχεδόν το μισό τού πληθυσμού τού Νοτίου Σουδάν έχει ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχοντας χάσει την εποχή τής σποράς και με την εποχή των βροχών σε εξέλιξη, περισσότερο από το μισό της χώρας έχει πλέον καταστεί απρόσιτο από ξηράς ή ενδέχεται να αποκοπεί από την παροχή τροφίμων, νερού ή ιατρικής περίθαλψης.

Τον Απρίλιο, δημοσιεύσαμε πρόσκληση για την ανάληψη δράσης σχετικά με το Νότιο Σουδάν, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα σε τρία μέτωπα κρίσιμης σημασίας: Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, αύξηση της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς και σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλες τις πλευρές.

Τον Μάιο στο Όσλο, συναντηθήκαμε με εκπροσώπους τής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από το Νότιο Σουδάν. Αποδείξαμε την υποστήριξη και τον προβληματισμό μας με συγκεκριμένα μέτρα, δεσμεύοντας κονδύλια άνω των 610 εκατομμυρίων δολαρίων για νέα χρηματοδότηση τόσο για το Νότιο Σουδάν όσο και για την ευρύτερη περιοχή – εξαιρετικό επίπεδο στήριξης όταν οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από το Ιράκ και την Συρία μέχρι την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν δημιουργήσει ανάγκες για την παροχή βοήθειας σε ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων.

Η πραγματική κατάπαυση του πυρός με ειρήνευση και συμφιλίωση αποτελεί τον μόνο δρόμο προς ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον για τον λαό τού Νότιου Σουδάν, και είναι καιρός για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ηγηθούν, να συμβιβαστούν και να κυβερνήσουν. Οι εν λόγω ηγέτες έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες τους και να συνεργαστούν για να ανασύρουν τη χώρα από την καταστροφή και τα πρόθυρα της πείνας, και καταδικάζουμε την αδυναμία τους να το πράξουν.

Φτάνει πια ο πόλεμος. Φτάνουν πια οι θάνατοι. Φτάνουν πια οι καθυστερήσεις. Είναι καιρός για ηγετικές πρωτοβουλίες.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr