Μια ματιά στο νέο τεύχος | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο νέο τεύχος

Το ξήλωμα της διεθνούς τάξης, η Αν. Μεσόγειος και η Τουρκία αλλά και το μέλλον των πόλεων…
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την αυξανόμενη αταξία που παρατηρείται στον σύγχρονο κόσμο, κυκλοφορεί το τεύχος Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου 2015 τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs,The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου 2015, τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την αυξανόμενη αταξία που παρατηρείται στον σύγχρονο κόσμο.

Στο δοκίμιό του, ο Richard N. Haass, πρόεδρος του Council on Foreign Relations, γράφει ότι με την ηγεμονία των ΗΠΑ να φθίνει και με κανέναν διάδοχο να μην περιμένει να πάρει την σκυτάλη, το σημερινό διεθνές σύστημα θα δώσει μάλλον την θέση του σε ένα άλλο με μεγαλύτερο αριθμό κέντρων ισχύος που θα ενεργούν με αυξημένη αυτονομία. Η μετα-ψυχροπολεμική τάξη ξηλώνεται, και θα την νοσταλγήσουμε.

Σε μια εκτενή ενότητα για τα ζητήματα της εγγύς περιοχής της Ελλάδας, ο Πέτρος Σιούσουρας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και ο Γεώργιος Χρυσοχού από το διδακτικό προσωπικό τής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Ναυτικής Σχολής Πολέμου, εξετάζουν τις σχέσεις γεωπολιτικής και δικαίου τής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα των οριοθετήσεων των θαλασσίων ζωνών και του ενεργειακού ανταγωνισμού.

Στο ίδιο θέμα, ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης μελετά τις ευκαιρίες αλλά και τα στρατηγικά κενά στην προσέγγιση της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Επίσης, στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται οι ομιλίες τής πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη, του προέδρου τού ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου και του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας Χρήστου Τεάζη, από την ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το Foreign Affairs The Hellenic Edition, υπό τον κεντρικό τίτλο «Πού βαδίζει η Τουρκία».

Τέλος, ο δόκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, ειδικός στις μεσανατολικές υποθέσεις, Alobeid Aref, γράφει για τις ιστορικές και γεωπολιτικές διαστάσεις τής δράσης τού Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ.

Επιστρέφοντας θεματικά στην Ευρώπη, ο Andrei Shleifer, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard και ο Daniel Treisman, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καταγράφουν ότι 25 πέντε χρόνια μετά την πτώση τού Τείχους τού Βερολίνου, οι επικριτές λένε πως οι μετα-κομμουνιστικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποτύχει. Όμως, τα στοιχεία λένε το αντίθετο. Τα κράτη σε μετάβαση στην Ευρώπη και την Ευρασία έχουν γίνει κανονικές χώρες - όχι χειρότερες, αλλά μερικές φορές καλύτερες, από όσο άλλες χώρες με παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης.

Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Michael B. Froman, αναλύει την στρατηγική λογική τού εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι για να ενισχύσει την οικονομική της ισχύ και να επεκτείνει την στρατηγική επιρροή της σε καιρούς αβεβαιότητας, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ηγηθεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Αν δεν το κάνει, θα μείνει στο περιθώριο.

Η Elizabeth C. Economy, διευθύντρια Ασιατικών Σπουδών στο Council on Foreign Relations, περιγράφει την αυτοκρατορική συμπεριφορά τού Κινέζου προέδρου και σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει ο Xi Jinping έχουν στόχο την δημιουργία ενός αδιάφθορου, πολιτικά συνεκτικού και ισχυρού οικονομικά μονοκομματικού κράτους με παγκόσμια εμβέλεια: Μια Σιγκαπούρη με στεροειδή. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι τόσο μεταρρυθμιστικές όσο ελπίζει ο Κινέζος ηγέτης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο J. Paul Getty Trust, James Cuno, υποστηρίζει ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κυβερνήσεις προσπάθησαν όλο και περισσότερο να διεκδικήσουν τα έργα τέχνης τής χώρας τους από μουσεία τού εξωτερικού. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση στις ακατάλληλες εκκλήσεις για επαναπατρισμό. Τα εγκυκλοπαιδικά μουσεία κάνουν περισσότερα από το να είναι εκθέματα: Εξαπλώνουν τις ιδέες τού κοσμοπολιτισμού.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, καταγράφει την πραγματικότητα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας τού ιού έμπολα και υπογραμμίζει ότι η μόνη λύση είναι η συνεχής ετοιμότητα και η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, οι John Chambers και Wim Elfrink, αντίστοιχα επικεφαλής και αντιπρόεδρος της Cisco, σημειώνουν ότι αυτή η χρονιά σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για το Διαδίκτυο των Πάντων, το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο και στις πόλεις από όσο είχε το Διαδίκτυο στα πρώτα 20 χρόνια του. Το Διαδίκτυο των Πάντων ήδη φέρνει επανάσταση στον τρόπο που λειτουργούν οι πόλεις μας, δημιουργώντας μια πιο δυναμική παγκόσμια οικονομία και εμπλουτίζοντας τις ζωές των πολιτών.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr