Η ισλαμοφοβία προελαύνει | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η ισλαμοφοβία προελαύνει

Πώς η επίθεση στο Charlie Hebdo αναζωογόνησε το κίνημα Pegida στην Γερμανία
Περίληψη: 

Πριν από την αιματοχυσία στο Παρίσι, η Pegida, που αντιτίθενται στον «εξισλαμισμό τής Χριστιανικής Ευρώπης» και την «ξένη διείσδυση» στην Γερμανία, και οι παραλλαγές της σε ολόκληρη την χώρα, παρέπαιαν. Όχι πια.

Ο PAUL HOCKENOS είναι ο συγγραφέας τού βιβλίου με τίτλο Joschka Fischer and the Making of the Berlin Republic (Ο Joschka Fischer και η δημιουργία τής δημοκρατίας τού Βερολίνου).

Η πρόσφατη σφαγή στο Παρίσι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη ενίσχυση για το νεότερο λαϊκίστικο φαινόμενο της Γερμανίας. Η κίνηση αυτή είναι γνωστή ως Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον τού Εξισλαμισμού τής Δύσης (Patriotic Europeans Against the Islamization of the West) ή Pegida, και αυτή την εβδομάδα προσέλκυσαν περισσότερους υποστηρικτές από ποτέ -υπολογίζονται στους 25.000- στους δρόμους τής Δρέσδης. Η ισλαμοφοβική ομάδα όρμησε στην ευκαιρία να απεικονίσει το Ισλάμ ως πίστη εγγενώς βίαιη, που απειλεί την Γερμανία και μεταμορφώνει την Δύση. Και, έχοντας ως φόντο τις αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια και την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων από τις αρχές τής δεκαετίας τού 1990, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τους φόβους που πολλοί Γερμανοί φαίνεται ότι έχουν.

Πριν από την αιματοχυσία στο Παρίσι, η Pegida, που αντιτίθενται στον «εξισλαμισμό τής Χριστιανικής Ευρώπης» και την «ξένη διείσδυση» στην Γερμανία και οι παραλλαγές της σε ολόκληρη την χώρα, παρέπαιαν μετά από ένα μετεωρικό ξεκίνημα που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Οι διαδηλώσεις τής οργάνωσης -οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ στην Ευρώπη- έφθιναν, και αντι-διαδηλώσεις σε όλη την χώρα είχαν αρχίσει να επισκιάζουν τις εκδηλώσεις τής Pegida. Μόνο στην ανατολική πόλη τής Δρέσδης, που είναι το χωνευτήρι τού κινήματος, η οργάνωση φαίνεται ότι έχει έναν σφικτό πυρήνα από περισσότερα από χίλια άτομα. Εν τω μεταξύ, οι εσωτερικές διαιρέσεις στην διάσπαρτη και νεφελώδη οργάνωση -καθώς και οι ρωγμές στο ακροδεξιό κόμμα τής Γερμανίας, το «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AFD)- καταδεικνύουν ότι η οργάνωση θα μπορούσε να συντριβεί και να καεί, ακολουθώντας άλλους κατακερματισμένους και σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας εθνικιστές στην «νεκρή ζώνη» τής εξωκοινοβουλευτικής άκρας δεξιάς τής Γερμανίας.

Πράγματι, η κίνηση ήταν τόσο γεμάτη με λογικές ανακολουθίες που οι περισσότεροι παρατηρητές κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Ο αχταρμάς των διαδηλωτών ισχυρίζεται ότι η Γερμανία κατακλύζεται από Μουσουλμάνους και άλλους ξένους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στην ρίζα των κοινωνικών δεινών τής χώρας, των υψηλών φορολογικών συντελεστών, του εγκλήματος και των ανησυχιών για την ασφάλεια. Λένε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί Μουσουλμάνοι και αλλοεθνείς στην Γερμανία που οι απλοί Γερμανοί δεν αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στην δική τους χώρα. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, υποστηρίζουν [1], οι Μουσουλμάνοι θα ξεπερνούν σε αριθμό τους Γερμανούς μέχρι το 2035. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ [2], η οποία έχει μιλήσει ξεκάθαρα υπέρ τής υποδοχής προσφύγων και (χωρίς να τις κατονομάζει) κατά ομάδων που κηρύσσουν το μίσος και την προκατάληψη, τους «έχει προδώσει», υποστηρίζει [1] ο Lutz Bachmann, ένας από τους ιδρυτές τής οργάνωσης, ο οποίος θεωρεί ότι τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τού Βερολίνου «τα έχουν κάνει πλακάκια».

Τα γεγονότα δεν είναι υπέρ τής Pegida. Η Δρέσδη, για παράδειγμα, έχει έναν απειροελάχιστο αριθμό Μουσουλμάνων (0,4% του πληθυσμού) και πολύ λιγότερους μετανάστες (4%) από όσους έχουν άλλες γερμανικές πόλεις. Ο νόμος τής Σαρία προφανώς δεν έχει επιβληθεί στις όχθες τού ποταμού Έλβα ούτε γυναίκες με μαντίλες εμφανίζονται στην αγορά τής οδού Πράγας στην Δρέσδη. Τα 3,5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι (4% του πληθυσμού) τής Γερμανίας είναι σε συντριπτικό ποσοστό νομοταγείς, πολύγλωσσοι, ειρηνικοί πολίτες. Το 90% [3] των θρησκευόμενων Μουσουλμάνων τής Γερμανίας λένε ότι η δημοκρατία είναι μια καλή μορφή διακυβέρνησης. Επιπλέον, νέες μελέτες δείχνουν ότι, όσον αφορά την παραγωγικότητα και την πληρωμή των φόρων, οι μετανάστες αποφέρουν περισσότερα έσοδα από όσο κοστίζουν.

Και η πόλη τής Δρέσδης δεν είναι ένα τέλμα καταπιεσμένων ανέργων. Αντίθετα, είναι το διαμάντι τής Ανατολικής Γερμανίας με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις της και το κορυφαίο τεχνικό της πανεπιστήμιο. Με την απασχόληση σε ολόκληρη την Γερμανία να βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πλέον περισσότερο υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την πλήρωση των κενών θέσεων, το οποίο βραχυπρόθεσμα μπορεί να προέλθει μόνο από την μετανάστευση. Μακροπρόθεσμα, η Γερμανία θα χρειαστεί καθαρό ανθρώπινο δυναμικό για να αντισταθμίσει την παραπαίουσα πληθυσμιακή της ανάπτυξη - και πάλι, πιθανότατα πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας. Όσο για τον Χριστιανισμό, οι Ανατολικο-γερμανοί είναι σε συντριπτικό βαθμό κοσμικοί.

Αλλά τα τραγικά γεγονότα στην Γαλλία -παράλληλα με τις μακάβριες λεηλασίες από ριζοσπάστες ισλαμιστές στη Νιγηρία και την τρέχουσα δίκη των εγχώριων τζιχαντιστών τής Γερμανίας- φαίνεται, τουλάχιστον στα μάτια των υποστηρικτών τής Pegida, ότι αντισταθμίζουν όλα τα δεδομένα. «Όλοι οι άνθρωποι που αγνοούσαν ή ίσως ακόμη και γελούσαν με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους από εμάς για την επικίνδυνη απειλή τού Ισλάμ τιμωρούνται από αυτήν την αιματηρή πράξη», δήλωσε ένας από τους ηγέτες τού AFD, ο Alexander Gauland [4] στις 7 Ιανουαρίου, ο οποίος προειδοποίησε επίσης κατά της «δυσφήμησης» της Pegida.