Ξανά στον «Σταθμό Φινλανδίας» | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ξανά στον «Σταθμό Φινλανδίας»

Μια σειρά αγορών ακινήτων από Ρώσους βάζει το Ελσίνκι στην άμυνα
Περίληψη: 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2013, Ρώσοι αγοραστές πραγματοποίησαν το 89% του συνόλου των αγορών στην παραμεθόριο περιοχή της Νότιας Καρελίας σε σύγκριση με μόνο το 46% το 2004. Από την προσάρτηση της Κριμαίας, όμως, οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενέργειές της και αυτές των πολιτών της.

Η ELIZABETH BRAW είναι ανταποκρίτρια στο Newsweek.

Στις αρχές Ιουνίου, οι Φινλανδοί έμαθαν ότι κάποιος έκανε προσφορά για ένα ακίνητο κοντά σε ένα πεδίο βολής της Φινλανδικής Αμυντικής Δύναμης στην πόλη Taipalsaari, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας. Με μια πρώτη ματιά, τίποτα δεν φαινόταν ασυνήθιστο γι’ αυτό˙ Πολίτες ζουν συχνά κοντά σε στρατιωτικά σκοπευτήρια. Αλλά υπήρχε μια λεπτομέρεια που προκάλεσε ανησυχία στον φινλανδικό στρατό και στην κυβέρνηση: Ο υποψήφιος αγοραστής ήταν Ρώσος.

22062015-1.jpg

Ελσίνκι, Φινλανδία. TIMO NEWTON-SYMS / FLICKR
------------------------------

Πολλοί απλοί Ρώσοι, βεβαίως, αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στην Φινλανδία. Όμως, ορισμένα από αυτά τα ακίνητα δεν μοιάζουν με σπίτια για διακοπές: Είναι καταρρέουσες κατοικίες ή άδεια οικόπεδα που συμπτωματικά βρίσκονται κοντά σε στρατηγικές στρατιωτικές περιοχές, όπως αποθήκες πυρομαχικών, σταθμοί ραντάρ και βασικές γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από την φινλανδική εταιρεία ερευνών αγοράς ΤΑΚ, το 2013, Ρώσοι αγοραστές με διεύθυνση κατοικίας στην Ρωσία (σε αντιδιαστολή με διεύθυνση κατοικίας στην Φινλανδία) πραγματοποίησαν το 89% του συνόλου των αγορών στην παραμεθόριο περιοχή της Νότιας Καρελίας -όπου βρίσκεται το Taipalsaari- σε σύγκριση με μόνο το 46% το 2004. Εκτός από αυτό το μικρότερο μερίδιο, λιγότεροι άνθρωποι ανησυχούσαν για αυτές τις αγορές το 2004, όταν η Ρωσία εξακολουθούσε να θεωρείται κατά κύριο λόγο ειρηνική χώρα. Από την προσάρτηση της Κριμαίας, όμως, οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενέργειές της και αυτές των πολιτών της.

«Η προσοχή των ανθρώπων και η στάση τους στο θέμα αυτό έχουν αλλάξει δραματικά κατά τον τελευταίο χρόνο ή περίπου τόσο», λέει ο Charly Salonius- Pasternak, ένας ειδικός της άμυνας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. «Πριν, κανένας αξιωματούχος δεν θα έλεγε επισήμως ότι μπορεί να υπάρχουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια με ορισμένες από αυτές τις αγορές. Τώρα αυτό δεν ισχύει πλέον». Οι άνθρωποι γνωρίζουν, είπε, «ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο τανκς που περνούν τα σύνορα».

22062015-pin1.jpg

22062015-pin2.jpg

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Jussi Niinistö, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, ανέλαβε γρήγορα δράση για την πώληση στο Taipalsaari, καθοδηγώντας την κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών να υποβάλει προσφορά για το οικόπεδο εξ ονόματος των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων. Αλλά η προσφορά των 3,72 εκατ. δολαρίων υπολείπεται κατά πολύ των αναφερόμενων 8,45 εκατ. δολαρίων της ρωσικής προσφοράς. Ο Niinistö ζήτησε επίσης οι ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε μελλοντικές πωλήσεις οικοπέδων με στρατηγική σημασία, και έχει ανακοινώσει ότι θα θεσπίσει νομοθεσία που θα δίνει στην κυβέρνηση δικαίωμα πρώτης άρνησης σε πωλήσεις σε αγοραστές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την άνοιξη, ο πρόεδρος Sauli Niinistö (καμία σχέση με τον Jussi Niinistö) πρότεινε [1] την ψήφιση ενός νόμου που θα δώσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να εγκρίνει τις πωλήσεις σε ευαίσθητες περιοχές για κάθε περίπτωση χωριστά, και ο πρώην υπουργός Άμυνας Carl Haglund υποστήριξε το δικαίωμα της κυβέρνησης για μια πρώτη άρνηση.

Οι Φινλανδοί, φυσικά, ίσως να αντιδρούν υπερβολικά. Είναι πολύ πιθανό ότι τα ακίνητα κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις να είναι απλά σπίτια για διακοπές, αλλά η φινλανδική καχυποψία προέρχεται από μια μακρά και τραυματική ιστορία διαβίωσης με την λανθάνουσα ρωσο-σοβιετική επιθετικότητα και τις περιστασιακές εισβολές. Για πάνω από έναν αιώνα η Φινλανδία ανήκε στην Ρωσία, πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1917. Ακόμη και μετά την ανεξαρτησία, συνέχισε να αντιμετωπίζει ρωσική επιθετικότητα. Στον λεγόμενο χειμερινό πόλεμο του 1939 και του 1940, 180.000 Φινλανδοί στρατιώτες πολέμησαν γενναία κατά της δύναμης εισβολής 340.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, διεξάγοντας μια έξυπνη εκστρατεία αντάρτικου. Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν είχε προβλέψει μια σοβιετική νίκη μέσα σε 12 ημέρες, αλλά οι Φινλανδοί ως εκ θαύματος άντεξαν για 105 ημέρες πριν υποκύψουν στην ήττα. Ίσως αυτή η πικρή εμπειρία είναι ο λόγος που η Φινλανδία έχει διατηρήσει μια στωική πολιτική ουδετερότητας και μη-πρόκλησης, όπως και η γειτονική της Σουηδία, η οποία προτίμησε να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Οι ανησυχίες σχετικά με την Ρωσία ξεπερνούν κάθε άλλο ζήτημα στην Φινλανδία», μου είπε από το τηλέφωνο τον περασμένο μήνα ο Markku Kivinen, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Και αυτό ήταν εμφανές σε ένα πρόσφατο άρθρο στο ανεξάρτητο στρατιωτικό περιοδικό Suomen Sotilas, του απόστρατου στρατηγού Hannu Luotola και αρκετών άλλων. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα άθλιας εικόνας ακίνητα, σαν αποθήκες και τόπους στάθμευσης.

Άλλοι παρατηρητές έχουν διαφορετική άποψη. «Για δεκαετίες, δεν ήταν νομικά δυνατό για τους Ρώσους να αγοράσουν ακίνητα στην Φινλανδία», είπε ο Kivinen. Τώρα, συνέχισε, «ο πραγματικός λόγος που το κάνουν είναι ότι τα βλέπουν ως ασφαλιστική δικλείδα, αν τα πράγματα γίνουν πολύ άσχημα στην Ρωσία».