Το πραγματικό συνοριακό πρόβλημα της Ευρώπης | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το πραγματικό συνοριακό πρόβλημα της Ευρώπης

Το ζήτημα δεν είναι η «ανοικτότητα»
Περίληψη: 

Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να δημιουργήσει ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της. Χρειάζεται να ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες των υπόπτων μαχητών που έχουν ταξιδέψει ή προσπάθησαν να ταξιδέψουν στις πολλαπλασιαζόμενες τοποθεσίες εξεγέρσεων στην Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Ασία. Θα πρέπει να αρχίσει συλλαμβάνει και να δικάζει τους φερόμενους ως μαχητές.

Η JYTTE KLAUSEN είναι καθηγήτρια Διεθνούς Συνεργασίας στην έδρα Lawrence A. Wien στο Πανεπιστήμιο Brandeis.

Χρειάζονται τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από το Sint-Jans-Molenbeek στις Βρυξέλλες μέχρι την Place de la République, μια ιστορική πλατεία του Παρισιού. Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου [1], τρία αυτοκίνητα έκαναν ακριβώς αυτό. Ήταν φορτωμένα με πολυβόλα, πυρομαχικά, γιλέκα αυτοκτονίας, και τρεις ομάδες εκπαιδευμένων ανταρτών από το Ισλαμικό Κράτος (ονομάζεται επίσης ISIS). Μέχρι τα μεσάνυχτα, οι άνδρες από το Molenbeek είχαν σκοτώσει 132 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 350, θέτοντας ένα φοβερό νέο ρεκόρ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις [2] που διαιωνίζονται από τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές εναντίον της πατρίδας τους.

Λίγες μέρες αργότερα, την Κυριακή το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Είμαστε σε πόλεμο». Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη σύντομα διενήργησαν βομβιστικές εξορμήσεις πάνω στην Raqqa, την πρωτεύουσα του ISIS, που είναι χιλιάδες μίλια μακριά από εκεί από όπου προέρχονται οι τρομοκράτες [3 ]. Οπότε με ποιόν ακριβώς είναι η Γαλλία [4] σε πόλεμο;

ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την Δευτέρα το πρωί, Γάλλοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν το όνομα του ανθρώπου που έχει χαρακτηριστεί ως ο ιθύνων νους των επιθέσεων της Παρασκευής: Ο Abdelhamid Abaaoud, ένας 27χρονος που γεννήθηκε στην περιοχή του Molenbeek στις Βρυξέλλες. Ο Abaaoud είναι κατ 'ευθείαν από το κέντρο στρατολόγησης. Κάποτε εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βίντεο του ISIS ως ο οδηγός ενός φορτηγού γεμάτου με ακρωτηριασμένα σώματα. Είχε, επίσης, εμφανιστεί σε ένα τεύχος του Dabiq, του φανταχτερού ηλεκτρονικού περιοδικού του ISIS, κομπορρημονώντας για το πώς διέφυγε από ένα ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη [5] τον Ιανουάριο του 2015, για να βρει καταφύγιο στο χαλιφάτο. Εκείνον τον μήνα, δέκα ημέρες μετά την σφαγή στο Charlie Hebdo [6], η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών που είχαν καταφύγει σε ένα σπίτι στο Verviers, στο ανατολικό Βέλγιο [7]. Κατά τα φαινόμενα, ο πυρήνας, ο οποίος όπως λένε οι ερευνητές ήταν συνδεδεμένος με το ISIS [8], είχε σχέδια να απαγάγει και να εκτελέσει μέλη της βελγικής αστυνομίας. Δύο μέλη της ομάδας έχασαν την ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, και εννέα συνελήφθησαν αργότερα στο Molenbeek. Αλλά ο ηγέτης –ο Abaaoud- ξέφυγε. Τον Ιούλιο του 2015, είχε καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκισης από βελγικό δικαστήριο.

18112015-1.jpg

Μια αχρονολόγητη φωτογραφία ενός άνδρα που περιγράφεται ως ο Abdelhamid Abaaoud η οποία δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Dabiq του Ισλαμικού Κράτους και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα των κοινωνικών δικτύων. REUTERS
-------------------------------------

Σαφώς, αυτό δεν τον αποθάρρυνε από το να σχεδιάσει ένα χτύπημα για το Παρίσι. Ανάμεσα στους επιτιθέμενους της περασμένης εβδομάδας ήταν τρία αδέρφια από το Molenbeek οι οποίοι εμπλέκονται στον πυρήνα του Verviers και ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία. Ένας από τους αδελφούς ήταν ο Salah Abdeslam. Αυτός φέρεται να οδηγούσε το μαύρο Volkswagen Polo με βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας που βρέθηκε μπροστά από την αίθουσα συναυλιών Bataclan, όπου έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι. Δραπέτευσε από την σκηνή και επέστρεψε στο Βέλγιο νωρίς το Σάββατο. Τον σταμάτησαν στα σύνορα, αλλά αφέθηκε να συνεχίσει με δύο συντρόφους του. Είναι τώρα το αντικείμενο ανθρωποκυνηγητού. Ο Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, άλλο ένα από τα αδέλφια, σκοτώθηκε μπροστά από ένα εστιατόριο στην Boulevard Voltaire κοντά στην πλατεία Place de la République. Το όνομά του ήταν στο μισθωτήριο συμβόλαιο ενός βελγικού αυτοκινήτου [9] που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο προάστιο του Montreuil, φορτωμένο με μια κρύπτη για οπλοπολυβόλα και άδειες δεσμίδες πυρομαχικών. Το αυτοκίνητο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στους περιστασιακούς πυροβολισμούς που σκότωσαν 35 ανθρώπους στα εστιατόρια που είναι στην σειρά στο Canal Saint-Matin κοντά στην πλατεία Place de la République. Ο τρίτος αδελφός, ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη αργά το Σάββατο σε μια επιχείρηση-σκούπα στο Molenbeek αλλά απελευθερώθηκε αργότερα.

Η αστυνομία επίσης γνώριζε ήδη για τους άλλους, τους δύο Γάλλους και τον Βέλγο, οι οποίοι αναγνωρίστηκε ότι ανήκουν στην ομάδα επίθεσης. Ο Ismael Omar Mostefai, ένας 29χρονος Γαλλο-αλγερινός που γεννήθηκε σε ένα προάστιο του Παρισιού, ήταν ο πρώτος επιτιθέμενος που εντοπίστηκε την Κυριακή. Αυτοκτόνησε στην αίθουσα συναυλιών Bataclan αφότου πυροβόλησε δεκάδες ανθρώπους από το κοινό. Το 2010, του είχε αποδοθεί μια «προειδοποίηση S», μια ονομασία που χρησιμοποιεί η γαλλική αστυνομία για να καταδείξει ένα πρόσωπο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όταν μετακόμισε στην πόλη Σαρτρ και ενεπλάκη με μια ομάδα σαλαφιστών. Πήγε στην Συρία [10] το φθινόπωρο του 2013 και έμεινε μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2014. Δεν προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόταν πιο πρόσφατα. Ένας άλλος Γάλλος ταυτοποιημένος ως Samy Amimour, 28 ετών, αυτο-ανατινάχθηκε στην αίθουσα συναυλιών. Αντιμετώπιζε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της τρομοκρατίας σχετικά με ένα περιστατικό του 2012, αλλά εξαφανίστηκε το 2013 [11], εντασσόμενος στο ISIS. Και τελικά ένας Βέλγος πολίτης, ο Bilal Hadfi, ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο γήπεδο. Ζούσε στο Βέλγιο και οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι είχε πολεμήσει με το ISIS στην Συρία [12]. Δύο από τους τρομοκράτες έχει προσδιοριστεί ότι έχουν ζήσει στο Molenbeek.