Μια ματιά στο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η Τουρκία, το Brexit και η επιθετικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα τις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την χώρα, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, υπάρχουν άρθρα και δοκίμια για το Brexit, την κατάσταση στην Τουρκία και την Μέση Ανατολή, την κινεζική επιχειρηματικότητα, την παγκόσμια ανάπτυξη και την οικονομική ανισότητα.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του Foreign Affairs The Hellenic Edition, έχοντας ως κεντρικό θέμα τις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, καταγράφει την διαδοχή των γεγονότων σχετικά με τις πολιτικές που ακολούθησε η Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα, ιδίως σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις περί το ελληνικό χρέος με την Ευρώπη και τους «θεσμούς», και καταλήγει σε σειρά σημείων για την εξωτερική πολιτική για το επερχόμενο διάστημα.

Στο ίδιο κεφαλαιώδες ζήτημα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει το επίπεδο ασφαλείας στο οποία βρέθηκε η Ελλάδα στο τέλος της θητείας του και τα ανανεωμένα προβλήματα που ανέκυψαν με την αλλαγή πλεύσης μετά από αυτήν. Επίσης, αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό, το Σκοπιανό, την Τουρκία και φυσικά για την ελληνική οικονομία.

Ο πρέσβης ε.τ., Βασίλειος Μούτσογλου, αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η ελληνική εξωτερική πολιτική επέδειξε «ανιδιοτέλεια» παραχωρώντας σε γειτονικές και άλλες χώρες διπλωματικά πλεονεκτήματα χωρίς να επιδιώκει αντίστοιχα ωφελήματα.

Στην ελληνική οικονομία αναφέρεται και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι όσο δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και όσο οι φόροι βρίσκονται σε τόσο ψηλά επίπεδα η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, περιγράφει τις δραματικές πτυχές της διαπραγμάτευσης για την διάσωση της οικονομίας της Κύπρου το 2013 και πώς χάθηκαν πολύτιμες ευκαιρίες εκεί.

Μένοντας στα ευρωπαϊκά θέματα, ο Matthias Matthijs, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναλύει τις δυναμικές σχετικά με το Brexit και τα διλήμματα που δημιουργεί για την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα της περιόδου αυτής, το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο διεθνολόγος/αναλυτής Αλέξανδρος Κ. Λιακόπουλος, τοποθετεί την εσωτερική τουρκική πραγματικότητα στο ιστορικό πλαίσιο, κάτι που εξηγεί τις τρέχουσες εξελίξεις και παραπέμπει σε ένα δύσκολο μέλλον για την γείτονα χώρα. Παράλληλα, ο νομικός Γεώργιος Κ. Οικονόμου, απεικονίζει την Τουρκία στο περιφερειακό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής και δίνει έμφαση στους κινδύνους για την Ελλάδα και την περιοχή.

Για το ευρύτερο πλαίσιο της Μέσης Ανατολής αλλά με επίκεντρο την Συμφωνία Sykes-Picot, γράφει ο Έλληνας διπλωμάτης Γεώργιος Πουκαμισάς ενώ ο εκπαιδευτικός Βασίλειος Τουλιάης σηματοδοτεί τους στόχους των ρωσικών επιχειρήσεων στην σύγκρουση στην Συρία.

Οι Pankaj Ghemawat και Thomas Hout, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Tufts αντίστοιχα, μελετούν την δυναμική των κινεζικών επιχειρήσεων, προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα εάν η κινεζική επιχειρηματικότητα μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Σε ένα σημαντικό δοκίμιο, ο Ronald Inglehart, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Michigan, υποστηρίζει ότι η οικονομική ανισότητα που παρατηρείται σήμερα στο εσωτερικό των περισσότερων κοινωνιών πρόκειται πιθανότατα να αρχίσει να μειώνεται, ενώ ο Steven Radelet του Πανεπιστημίου Georgetown, περιγράφει τις βελτιώσεις στο επίπεδο ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο και απαριθμεί το πώς μπορεί να διατηρηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

Ακόμη, ο Κωνσταντίνος Δ. Μαγκλιβέρας, ερευνητής των πολυμερών θεσμικών μηχανισμών της Αφρικής, σκιαγραφεί τα θεσμικά ελλείμματα της ηπείρου με αφορμή τα 14 χρόνια λειτουργίας της Αφρικανικής Ένωσης.

Τέλος, στο τεύχος αυτό, παρουσιάζεται το βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θράκης Περικλή Γκόγκα, «Οικονομικά για μη ειδικούς», καθώς και το βιβλίο «Το Δόγμα της Χίλαρυ» των Valerie Hudson, καθηγήτριας Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο A&M στο Τέξας και Patricia Leidl, μιας ειδικού επί των επικοινωνιών, σε μια κριτική της Suzanne Nosel, πρώην αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition