Τι περιέχει το νέο τεύχος | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το νέο τεύχος

Τα διακυβεύματα προς την επίλυση του Κυπριακού, η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και την Ευρώπη, ο νέος ρόλος της Γερμανίας, οι προοπτικές του ΝΑΤΟ κ.ά.
Περίληψη: 

Με 200 σελίδες και κεντρικό θέμα το Κυπριακό και όσα διακυβεύονται προς την επίλυσή του, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, μεταξύ άλλων, γράφουν ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier για τον ρόλο της χώρας του στον κόσμο και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Philip M. Breedlove, για τις δράσεις της συμμαχίας απέναντι στην Ρωσία και άλλες απειλές, αλλά περιέχονται και αναλύσεις για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και την Ευρώπη, για την επέλαση του λαϊκισμού κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Μεγάλο μέρος από τις 200 σελίδες του τεύχους Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition καλύπτεται από αναλύσεις σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, του μεγαλύτερου ζητήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί πολλές δεκαετίες.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο επίκουρος καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θεόδωρος Γ.Ρ. Τσακίρης, αναλύει τους μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού και προτείνει ειδικά μέτρα πριν την εφαρμογή της λύσης, στην διάρκειά της και μετά από αυτήν ώστε η λύση να είναι βιώσιμη.

Ωστόσο, ο Ιστορικός και συγγραφέας, Ιωάννης Ε. Κωτούλας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκτουρκισμού της Κύπρου με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Νίκος Τριμικλινιώτης, προχωρά σε μια ιστορική και γεωπολιτική ανάλυση των διακυβευμάτων της επανένωσης, ενώ ο ερευνητής δημοσιογράφος, Βαγγέλης Γεωργίου, παραθέτει αδημοσίευτα στοιχεία που δείχνουν την απόμακρη στάση της ΕΟΚ σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μένοντας στο Κυπριακό, ο Νίκος Μούδουρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αντλεί συμπεράσματα από την πρόσφατη διάσκεψη της Γενεύης σχετικά με το νέο τουρκικό δόγμα ασφαλείας και τον ρόλο της Κύπρου σε αυτό.

Επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μαίρη Μπόση, γράφει για τα προβλήματα και τις λεπτές ισορροπίες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που καθιστούν το θέμα της ασφάλειάς της εκρηκτικό. Σε ένα ακόμη ευρύτερο πλαίσιο, ο επισκέπτης καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου και στο Science Po του Παρισιού, David Omand, ασχολείται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο πρώην διοικητής της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από το 2013 μέχρι το 2016, Philip M. Breedlove, εξηγεί την κατάσταση του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα καθώς και τον δυνητικό του ρόλο απέναντι στην Ρωσία και σε άλλες πιθανές απειλές.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και νέος πρόεδρος της χώρας, Frank-Walter Steinmeier, σε άρθρο του για το Foreign Affairs περιγράφει τον νέο παγκόσμιο ρόλο που ήδη παίζει η Γερμανία καθώς και τις προοπτικές του ρόλου αυτού στα επόμενα χρόνια.

Στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης συγκαταλέγεται και το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει την πολιτική της σκηνή σε συνδυασμό με έναν διογκούμενο αυταρχισμό. Τα φαινόμενα αυτά, υποστηρίζει ο Cas Mudde, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, προετοιμάζονταν επί μακρό χρόνο και για να ανακοπούν χρειάζεται μια στροφή στην πολιτική πρακτική των κατεστημένων πολιτικών θεσμών της Ευρώπης.

Βεβαίως, οι μεταβολές στον κόσμο είναι γενικότερες. Όπως γράφει η Anne-Marie Slaughter, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της New America, η θέαση του κόσμου ως μια σκακιέρα όπως την βλέπουν οι στρατηγιστές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα είναι παρωχημένη. Σήμερα, υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων, πολιτικής, γνώσης και θεσμών παράλληλα με τις κρατικές οντότητες, και όσοι θέλουν να προοδεύσουν θα πρέπει να εντρυφήσουν στις δυνατότητες του δικτύου αυτού.

Ο Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA, MSc Δρ. Βασίλης Αναλυτής, ανοίγει ένα παράθυρο στην «πράσινη διπλωματία» που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξουν κι άλλες αποτελεσματικές δράσεις η επίδραση των σχετικών φαινομένων θα πλήξει τους πάντες.

Τέλος, o Αντώνης Δεριζιώτης, λέκτορας του ΕΚΠΑ, προχωρά σε εκτεταμένη παρουσίαση και κριτική του βιβλίου «Τουρκική Εξωτερική Πολιτική, 1774-2000», του William Hale ενώ ο Δρ. Παντελής Οικονόμου, πρώην επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σχολιάζει το βιβλίο «Οράματα και Χίμαιρες» του πρώην πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition