Αυτά που γνωρίζουμε για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αυτά που γνωρίζουμε για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας

Και εκείνα που δεν γνωρίζουμε ακόμα
Περίληψη: 

Καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την Βόρεια Κορέα αυξάνεται και ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, κλιμακώνεται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ακριβείς για όσα γνωρίζουμε (και για όσα δεν γνωρίζουμε) για το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και τα συστήματα μεταφοράς τους.

Ο SIEGFRIED S. HECKER είναι ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για την Διεθνή Ασφάλεια και Συνεργασία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και πρώην διευθυντής του Los Alamos National Laboratory.

Τον Ιανουάριο του 2004, ο διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Υγείας Yongbyon της Βορείου Κορέας, μου έδωσε ένα σφραγισμένο γυάλινο βάζο που περιείχε μέταλλο πλουτωνίου, σε μια προσπάθεια να με πείσει ότι η χώρα του διέθετε ένα πυρηνικό αποτρεπτικό. Για να τονίσει το ίδιο, την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ [1] εκτόξευσε έναν πύραυλο 2.800 μίλια στο διάστημα και δήλωσε ότι διέθετε έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή που θα μπορούσε να φτάσει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει όντως φτάσει τόσο μακριά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας; [2]

Καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την Βόρεια Κορέα αυξάνεται και ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, κλιμακώνεται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ακριβείς για όσα γνωρίζουμε (και για όσα δεν γνωρίζουμε) για το πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και τα συστήματα μεταφοράς τους. Το 2004, τίποτα από αυτά που είδα στην επίσκεψή μου δεν με έπειθε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να κατασκευάσει μια βόμβα και να την χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, πιο πρόσφατες επισκέψεις, μαζί με διάφορα είδη αναλύσεων από ανοικτές πηγές, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την εντυπωσιακή πρόοδο της Βόρειας Κορέας [3] στην παραγωγή [πυρηνικών] καυσίμων για βόμβες, στην κατασκευή ισχυρών πυρηνικών συσκευών και τις δοκιμές εκτόξευσης μιας μεγάλης ποικιλίας πυραύλων –και τις αποφασιστικές της προσπάθειες να ενώσει και τα τρία σε έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή.

07122017-1.jpg

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, παρακολουθεί την εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-12 σε αυτή την αχρονολόγητη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το Βορειοκορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) τον Σεπτέμβριο του 2017. REUTERS
--------------------------------------------------------------------

Η εκτεταμένη εμπειρία με πυραύλους μικρότερης εμβέλειας και τα 11 χρόνια πυρηνικών δοκιμών πιθανότατα επέτρεψαν στην Βόρεια Κορέα να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σε όλη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αυτή η ικανότητα, μαζί με τη μαζική δύναμη πυρός πυροβολικού που στοχεύει την Σεούλ, θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποτρέψει την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με την εκτίμησή μου, ωστόσο, η Βόρεια Κορέα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια και αρκετές ακόμα πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές προτού μπορέσει να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Ένα αξιόπιστο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο δεν απαιτεί μόνο καύσιμα για μια πυρηνική βόμβα αλλά και την ικανότητα να την οπλίσει (δηλαδή, ο σχεδιασμός και η κατασκευή της βόμβας) και να παρέχει συστήματα παράδοσής της που μπορούν να κατευθύνουν την βόμβα σε έναν στόχο [δηλαδή, πυραύλους]. Απαιτεί επίσης την επίδειξη αυτών των δυνατοτήτων -και της θέλησης να χρησιμοποιηθούν- σε έναν αντίπαλο. Μπορεί να υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες για την προθυμία του Κιμ να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, αν το απαιτούσε η κατάσταση. Όμως, η αξιολόγηση ακριβώς των δυνατοτήτων που έχει ήταν μια μεγαλύτερη πρόκληση, ακόμη και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ βοήθησε συχνά αυτές τις προσπάθειες, επιτρέποντας ματιές στα βασικά στοιχεία που διαθέτει. Έχει χτίσει μεγάλο μέρος του πυρηνικού και πυραυλικού συγκροτήματός της σε πλήρη θέα των δορυφόρων και δημοσιοποιεί τακτικά οπτικό υλικό από τις επιθεωρήσεις των όπλων και των εγκαταστάσεων από τους ηγέτες της. Έχει επίσης επιτρέψει σε ξένους, μη κυβερνητικούς ειδικούς να επισκεφθούν αυτές τις εγκαταστάσεις. Η εκτίμησή μου για τις ικανότητες της Βόρειας Κορέας βασίζεται στις δικές μου επτά επισκέψεις και στην συνεχή ανάλυση όλων των πληροφοριών από ανοιχτές πηγές.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πυρηνικού καυσίμου: Το πλουτώνιο, το οποίο παράγεται σε αντιδραστήρες, και το ουράνιο, το οποίο εμπλουτίζεται σε βαθμό όπλου σε φυγοκεντρητές. Το απόθεμα πλουτωνίου της Βόρειας Κορέας μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη βεβαιότητα, επειδή οι λεπτομέρειες σχεδιασμού του αντιδραστήρα 5-μεγαβάτ του Yongbyon είναι γνωστές και η λειτουργία του παρακολουθείται εύκολα με εμπορικές δορυφορικές εικόνες. Διεθνείς ομάδες έχουν επιθεωρήσει το συγκρότημα αντιδραστήρων της Βόρειας Κορέας σε εποχές διπλωματίας, και εγώ επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις πλουτωνίου και συνάντησα το ικανό τεχνικό προσωπικό του Yongbyon αρκετές φορές. Εκτιμώ ότι η Βόρεια Κορέα έχει 20 έως 40 κιλά πλουτωνίου, επαρκές για τέσσερις έως οκτώ βόμβες.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού είναι πολύ λιγότερο βέβαιες. Οι εγκαταστάσεις φυγοκέντρησης είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν από μακριά. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2010, κατά την διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής μου, η Βόρεια Κορέα μού επέτρεψε να δω τη νεοσυσταθείσα σύγχρονη μονάδα φυγοκέντρησης που διαθέτει. (Εξ όσων γνωρίζω, κανένας ξένος εκτός από αυτούς της μικρής ομάδας μας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δεν έχει δει αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη βορειοκορεατική εγκατάσταση φυγοκέντρησης). Με βάση την επίσκεψη αυτή, τις δορυφορικές εικόνες και την πιθανολογική ανάλυση για την εισαγωγή και παραγωγή βασικών υλικών και εξαρτημάτων, εκτιμώ ότι η Βόρειος Κορέα έχει 250-500 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού -επαρκές για περίπου 12 έως 24 επιπλέον πυρηνικά όπλα. (Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ή περισσοτέρων μυστικών εγκαταστάσεων φυγοκεντρητών, που είναι απαραίτητες για την δοκιμή της τεχνολογίας πριν την ανάπτυξη της εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας που είδα).