Τα καλύτερα του 2017 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα καλύτερα του 2017

Μια επιλογή των κειμένων της χρονιάς
Περίληψη: 

Άλλη μια δύσκολη, αλλά κατά τα φαινόμενα και μεταβατική, χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο, το 2017, τελείωσε. Στην διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, με νέες ηγεσίες να αναλαμβάνουν την εξουσία σε σημαντικές χώρες στον κόσμο. Έπεται και συνέχεια…

Άλλη μια δύσκολη –αλλά κατά τα φαινόμενα και μεταβατική- χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο, το 2017, τελείωσε. Στην διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, με νέες ηγεσίες να αναλαμβάνουν την εξουσία σε σημαντικές χώρες στον κόσμο (στις ΗΠΑ, την Γαλλία και αλλού). Έπεται και συνέχεια… Ίσως, λοιπόν, να είναι χρήσιμο να υπενθυμιστούν μερικά από τα άρθρα και τα δοκίμια που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοση του Foreign Affairs The Hellenic Edition μέσα στην χρονιά που πέρασε.
Την επιλογή έκανε η συντακτική ομάδα του Foreign Affairs The Hellenic Edition, θεωρώντας ότι αυτά τα κείμενα διαμόρφωσαν περισσότερο την δημόσια άποψη και προσέφεραν στον δημόσιο διάλογο.

-------------------------------------------------------------------------------
ΚΟΣΜΟΣ
-------------------------------------------------------------------------------

31122017-1.jpg

Η γεωπολιτική των ρωσο-αμερικανικών ενεργειακών ανταγωνισμών

Ιωάννης Θ. Μάζης

Ο νεοψυχροπολεμικού τύπου ανταγωνισμός των δύο βασικών πόλων της διεθνούς ισχύος, της Μόσχα και της Ουάσιγκτον, θέτει σε αποσταθεροποιητική δυναμική το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μεσογείου, με κύρια εστία τα δυτικά Βαλκάνια. Η ιδεολογική διαφορά στην περίπτωση αυτή έγκειται στην κοσμοπολίτικη και ακραίως νεοφιλελεύθερη Δυτική προσέγγιση και την εθνοταυτοτική συντηρητική προσέγγιση της Ανατολής, με προεξάρχοντα πόλο την Μόσχα.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71562/ioannis-th-mazis/i-geopoliti...
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Το σχέδιο του Πούτιν για την Συρία

Dmitri Trenin

Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, αλλά η εστίαση είναι όλο και περισσότερο σε μια μελλοντική πολιτική διευθέτηση. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιβάλει αυτή την διευθέτηση μόνη της, ούτε καν μαζί με τους συμμάχους της, το Ιράν και την Τουρκία.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71557/dmitri-trenin/to-sxedio-toy-...
----------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν ταιριάζουν ενθουσιασμοί για το Κουρδιστάν

Behnam Ben Taleblu και Merve Tahiroglu

Ένας επανακαθορισμός της αμερικανικής σχέσης με οποιαδήποτε κουρδική πολιτεία θα σημαίνει μια επανακαθορισμένη σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν, το Ιράκ, την Συρία και την Τουρκία: Με άλλα λόγια, με ολόκληρη την περιοχή.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71505/behnam-ben-taleblu-kai-merve...
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο νέος τιμονιέρης της Κίνας

Rebecca Liao

Το όραμα που έχει χαράξει ο Σι είναι αναμφίβολα φιλόδοξο, αλλά έχει ήδη κάνει τα βήματα για να το υλοποιήσει. Τούτου λεχθέντος, τα μέσα με τα οποία επέλεξε να εξασφαλίσει το ασφαλές πέρασμά του στην ιστορία μπορούν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71488/rebecca-liao/o-neos-timonier...
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Πετρέλαιο και στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ

Charles L. Glaser και Rosemary A. Kelanic

Είναι η ώρα οι ΗΠΑ να δώσουν στον εαυτό τους την επιλογή του τερματισμού της στρατιωτικής τους δέσμευσης για την προστασία του πετρελαίου του Κόλπου, αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε μέτρα που θα μπορούσαν να προστατέψουν την οικονομία των ΗΠΑ από μεγάλες πετρελαϊκές αναταραχές. Και σε μια δεκαετία περίπου, εκτός εάν η περιοχή γίνει πολύ πιο επικίνδυνη, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να τερματίσουν πραγματικά την δέσμευσή τους.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71478/charles-l-glaser-kai-rosemar...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

31122017-2.jpg

Η ενεργειακή διπλωματία της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή

James Henderson και Ahmed Mehdi

Η Ρωσία δεν συμμαχεί μόνο με την Σαουδική Αραβία. Οι προσπάθειες της Μόσχας να εξαπλωθεί σε όλη την Μέση Ανατολή μπορούν να φανούν στις εταιρικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές χώρες της περιοχής.