Το ανησυχητικό πυρηνικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το ανησυχητικό πυρηνικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ

Πώς επιταχύνει την ανάδυση ενός πιο επικίνδυνου κόσμου
Περίληψη: 

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο απόδοσης ή παράδοσής τους, τα πυρηνικά όπλα δεν θα θεωρηθούν ποτέ ως αξιόπιστη αποτροπή για το είδος της χαμηλού επιπέδου επιθετικότητας στο οποίο η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν αποδείξει την ικανότητά τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Obama προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα πυρηνικά όπλα.

Ο ADAM MOUNT είναι ανώτερος συνεργάτης και Διευθυντής του Σχεδίου Αμυντικής Στάσης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων(Federation of American Scientists).

Όπως και ο πρόεδρος Donald Trump, το νέο έγγραφο πυρηνικής πολιτικής του Πενταγώνου βλέπει έναν σκοτεινό και απειλητικό κόσμο. Υποστηρίζει ότι δυνητικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία βελτιώνουν ταχύτατα τις πυρηνικές τους ικανότητες και κερδίζουν πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά, αντί να παραθέσει ένα σχέδιο για να σταματήσει αυτή η διολίσθηση σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο και να εργαστεί για να μειώσει την εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα, η Επισκόπηση της Πυρηνικής Στάσης [1] (Nuclear Posture Review, NPR) επιταχύνει την ανάδυσή του αποδεχόμενη την λογική των αντιπάλων των ΗΠΑ και υιοθετώντας θεληματικά τον πυρηνικό ανταγωνισμό.

Ο κεντρικός ισχυρισμός της Επισκόπησης της Πυρηνικής Στάσης είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επεκτείνουν την εξάρτησή τους από τα πυρηνικά όπλα για να προστατεύσουν την χώρα και τους συμμάχους τους -μια πλήρης ανατροπή της προσπάθειας της κυβέρνησης Obama να μειώσει την εξάρτηση. Για το σκοπό αυτό, η NPR προτείνει όχι μόνο να αντικατασταθεί το γηράσκον πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά να συμπληρωθεί με δύο νέους πυραύλους. Επεκτείνει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξέταζαν το να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβάνοντας τις αμφιλεγόμενα ορισμένες ως «μη πυρηνικές στρατηγικές επιθέσεις» κατά των υποδομών.

05022018-1.jpg

Ένας μη οπλισμένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Minuteman III εκτοξεύεται κατά την διάρκεια επιχειρησιακής δοκιμής από την βάση Vandenberg της πολεμικής αεροπορίας, στην Καλιφόρνια, στις 2 Αυγούστου 2017. U.S. AIR FORCE VIA REUTERS
-------------------------------------------------------------------------------

Η Επισκόπηση περιλαμβάνει επίσης μια πληθώρα άλλων μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μέλλον στο οποίο ο πυρηνικός ανταγωνισμός αποτελεί κοινό τόπο: Αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρήνων πλουτωνίου σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επειγόντως να επεκτείνουν δραματικά το οπλοστάσιό τους˙ εκπαίδευση των συμβατικών δυνάμεων για να πολεμούν παράλληλα με τις πυρηνικές˙ βελτίωση της ετοιμότητας των 150 περίπου πυρηνικών όπλων που σταθμεύουν στην Ευρώπη για λόγους που[ως τώρα] ήταν συμβολικοί˙ και μια νέα δυσπιστία στα μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών, για να αναφέρουμε μερικά.

Απροσδόκητα, η Επισκόπηση περιέχει πολλές αδέξιες, αντιφατικές και παραπλανητικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, δίνει αντίθετα πρότυπα για να αποφασιστεί το πότε πρέπει να αποσυρθεί η βόμβα βαρύτητας B83 των 1,2 μεγατόνων, της δεκαετίας του 1970. Ακόμη και πριν από την δημοσιοποίηση της Επισκόπησης, υπήρχαν ανησυχίες [2] ότι η στάση του Trump υπέρ των αντιποίνων θα δημιουργούσε την δυνατότητα μιας δυσανάλογης χρήσης της πυρηνικής ισχύος, όπως κατά κυβερνοεπιθέσεων. Ο στρατηγός Paul J. Selva, ο δεύτερος τη τάξει στρατιωτικός αξιωματικός του έθνους, αναγκάστηκε να αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς ως «θεμελιωδώς αναληθείς» [3]. (Ωστόσο, με την επέκταση της πυρηνικής αποστολής ώστε να συμπεριληφθεί η κακώς ορισμένη κατηγορία των «μη πυρηνικών στρατηγικών επιθέσεων», το έγγραφο προκαλεί μια τέτοια ερμηνεία). Αυτό το είδος σύγχυσης σχετικά με την θεώρηση των πυρηνικών απειλών είναι ειλικρινά απαράδεκτο, ειδικά για μια διοίκηση που εκπέμπει επίσης απρόσεκτες δηλώσεις σχετικά με την πυρηνική στάση της μέσω του Twitter.

Ένα γράφημα έχει τέτοιο άγχος για να δείξει ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ προχωρούν ταχύτερα από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συνδυάζει μια σειρά διαφορετικών συστημάτων από το μεγάλο ρωσικό οπλοστάσιο, το μικρό κινεζικό οπλοστάσιο και το μικροσκοπικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Καταλογοποιεί εξαιρετικά προηγμένα συστήματα μαζί με αυτά που έχουν παρουσιάζουν αέναη καθυστέρηση, και περιλαμβάνει ακόμη και βορειοκορεατικά βλήματα που δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν. Όταν πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το γράφημα παραλείπει χιλιάδες εξελισσόμενα προγράμματα που έχουν συντηρήσει και βελτιώσει την πιο ικανή πυρηνική δύναμη στον κόσμο, καθώς και όλα τα επερχόμενα προγράμματα που αντικαθιστούν αυτά τα συστήματα με νέα.

Εκτός από την δέσμευση να υλοποιήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα να «διατηρήσει και να αντικαταστήσει» σχεδόν κάθε σύστημα του πυρηνικού οπλοστασίου, η Επισκόπηση κάνει έκκληση για δύο «συμπληρώματα»: Μια νέα επιλογή για έναν βαλλιστικό πύραυλο χαμηλής απόδοσης εκτοξευόμενο από την θάλασσα (sea-launched ballistic missile, SLBM) και ένα νέο πύραυλο κρουζ επίσης εκτοξευόμενο από την θάλασσα (sea-launched cruise missile, SLCM) στην θέση των πυραύλων που αφαιρέθηκαν από τον στόλο την δεκαετία του 1990. Και οι δύο είναι απαραίτητοι, υποστηρίζει η NPR, επειδή «θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κάθε λανθασμένης αντίληψης περί ενός εκμεταλλεύσιμου ‘χάσματος’ στις περιφερειακές ικανότητες αποτροπής των ΗΠΑ». Ωστόσο, η Επισκόπηση επικυρώνει αυτή την αντίληψη με το άγχος της να γεμίσει το κενό, δηλώνοντας ότι οι νέες ευέλικτες χαμηλής απόδοσης επιλογές είναι «σημαντικές για την διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής κατά της περιφερειακής επιθετικότητας». Η δήλωση αποδυναμώνει την αξιοπιστία των στρατηγικών δυνάμεων και σηματοδοτεί προς την Κίνα, την Βόρεια Κορέα και την Ρωσία ότι θα πρέπει να περιμένουν πως ένα χτύπημα χαμηλής απόδοσης θα αντιμετωπιστεί με μια αντίστοιχη και περιορισμένη αντίδραση (κάτι που θα μπορούσαν να θεωρήσουν μια συμφέρουσα ανταλλαγή).