Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου

Η πορεία της Γερμανίας, ο Τραμπ και το ΝΑΤΟ, το παιχνίδι περί την πΓΔΜ, οι μύθοι της Κίνας κ.ά
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2018 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την στρατηγική πορεία της Γερμανίας, μεταξύ άλλων στα πεδία της γεωπολιτικής, της άμυνας και της οικονομίας. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για το πολιτικό παιχνίδι γύρω από το όνομα της πΓΔΜ, για τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ παγκοσμίως και σχετικά με το ΝΑΤΟ, για το τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή λόγω Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για τους μύθους της Κίνας, για τον εφιάλτη στην Υεμένη κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την στρατηγική πορεία της Γερμανίας μεταξύ άλλων στα πεδία της γεωπολιτικής, της άμυνας και της οικονομίας, κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2018 του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο Δρ. Σωτήριος Κ. Μπέλλος από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, συνδυάζει τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες θεωρίες του Halford Mackinder για την γεωπολιτική ισορροπία με την ακολουθούμενη στρατηγική της Γερμανίας, και τονίζει τις επιπτώσεις που αυτή έχει για τον κόσμο, την Ευρώπη και για την περιοχή μας ειδικότερα.

Επίσης, ο καθηγητής του Brown University, Mark Blyth, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Τόνι Μπλαίρ, Simon Tilford, εξηγούν το πώς η στάση της Γερμανίας απέναντι στην ανισορροπία της ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάσπασή της και την δημιουργία δύο ευρώ, με το ένα να αντιστοιχεί στις οικονομίες του ευρωπαϊκού βορρά και το άλλο στις οικονομίες του Νότου.

09022018-1.jpg

Ακόμη, οι Ulrich Kuhn και Tristan Volpe, από το Carnegie Endowment for International Peace, επιχειρηματολογούν για το γιατί η Γερμανία δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακόμα κι αν η πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ πάψει να καλύπτει αποτελεσματικά την Ευρώπη.

Στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Michael Mandelbaum, αναδεικνύει τα προβλήματα της συμμαχίας που απορρέουν και από τις ακολουθούμενες πολιτικές της αλλά και από την οικονομική της δυσπραγία. Κάνει έκκληση δε για την αυξημένη συμμετοχή της Ευρώπης στην άμυνα του Δυτικού κόσμου.

Οι Νίκος Γεωργιάδης και Λουκάς Γ. Κατσώνης, αμφότεροι στελέχη του Foreign Affairs The Hellenic Edition, παραθέτουν το ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι γύρω από την ονομασία της πΓΔΜ, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Θ. Δρίβας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στο άρθρο του δίνει έμφαση στην δυσκολία της ισορροπίας δυνάμεων στα Βαλκάνια λόγω και της εμπλοκής των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, γερουσιαστής της πολιτείας της Virinia, Tim Kaine, προτείνει την εφαρμογή ενός νέου δόγματος Τρούμαν από τις ΗΠΑ, προκειμένου ο φιλελεύθερος κόσμος να αντιμετωπίσει τις απειλές που προέρχονται από τις δυνάμεις του αυταρχισμού αλλά και τους κινδύνους που ανακύπτουν για την οικονομία και την κοινωνία από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την υπερδιασυνδεσιμότητα. Οι ΗΠΑ, λέει, πρέπει να μεταμορφωθούν από το «απαραίτητο έθνος» στο «έθνος – πρότυπο».

Σε μια παράλληλη ανάλυση, ο υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναστάσιος Φιλντίσης, καταγράφει τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανά τον κόσμο, το στυλ του οποίου σημαίνει την επιστροφή στις «πολιτικές ισχύος».

Για την ιστορία και το μέλλον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και για τα ρήγματα στον σουνιτικό κόσμο που ανακύπτουν εξαιτίας της, γράφουν οι Κλεάνθης Κυριακίδης και Πέτρος Σιούσουρας, υποψήφιος διδάκτωρ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχα. Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό αλλάζουν την εικόνα στη Μέση Ανατολή και δημιουργούν νέες ευκαιρίες και κινδύνους για την Ελλάδα.

Τα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης στην Υεμένη καταδεικνύει ο ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Harvard, Asher Orkaby, με φόντο τον ανθρωπιστικό εφιάλτη που εξελίσσεται στην χώρα αυτή. Μια διαφορετική ανάγνωση των αναγκών της περιοχής μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε μια βιώσιμη ειρήνη, υποστηρίζει.

Δύο βιβλία, το Everything Under the Heavens του Howard French και το The Beautiful Country and the Middle Kingdom του John Pomfret, επιχειρούν να παρουσιάσουν την Κίνα όπως πραγματικά είναι, καταρρίπτοντας αρκετούς από τους μύθους που έχει δημιουργήσει η κινεζική προπαγάνδα ανατρέχοντας στην κινεζική ιστορία. Την βιβλιοκριτική υπογράφει η Elizabeth C. Economy από το Council on Foreign Relations.

Τέλος, ο καθηγητής του American University in the Emirates, Δρ. Σπυρίδων Πλακούδας, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949», δίνοντας βάρος στα στοιχεία της ιστορίας και των διεθνών σχέσεων καθώς και της στρατηγικής, ιδίως του ανταρτοπόλεμου και της τρομοκρατίας.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition