Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου

Η ελληνική εξωτερική πολιτική και αμυντική πολιτική έναντι της Τουρκίας, τα Δαρδανέλλια, το Κυπριακό, η ελληνική και η μετα-αμερικανική οικονομία κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου 2018 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τους προβληματισμούς της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, αλλά και με αναλύσεις σχετικά με το καθεστώς των Στενών των Δαρδανελλίων, το Κυπριακό. Επίσης, περιέχει εκτενή αρθρογραφία για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την παγκοσμιοποίηση στην εποχή του Τραμπ, για τους φορολογικούς παραδείσους κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα τους προβληματισμούς της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, αλλά και με εκτεταμένη αρθρογραφία σχετικά με την οικονομική κατάσταση διεθνώς και στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από σήμερα στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου, του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Ειδικότερα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παναγιώτης Τσάκωνας, στο σχετικό άρθρο του, εστιάζει στις πολιτικές που μπορούν να εξασφαλίσουν την Ελλάδα έναντι των προκλήσεων για την ασφάλειά της που τίθενται από τα ανατολικά, δίνοντας έμφαση στον ευρωπαϊκό παράγοντα, ενώ ο καθηγητής στην Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο ΕΚΠΑ, Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να μεταβάλλει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της στην βάση μιας πιο σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατηγικής.

22062018-5.jpg

Ο Δρ Σωτήριος Κ. Μπέλλος, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Sheffield, παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή του ελέγχου επί των Στενών στα Δαρδανέλια, καταλήγοντας ότι ίσως να βρισκόμαστε προ μιας εποχής που ο έλεγχός τους μπορεί να μεταβληθεί για άλλη μια φορά.

Επίσης, ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Παναγιώτης Σκιαδάς, γράφει για τις επιλογές που μπορεί να έχει μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, μετά την αποτυχία του Crans Montana, πριν από 12 μήνες. Για την Μεγαλόνησο, παρουσιάζεται και το βιβλίο «Κύπρος, το Γειτονικό Νησί» στο οποίο ο συγγραφέας του Δρ Γαβριήλ Χαρίτος παραθέτει το αποτέλεσμα των ερευνών του στα αρχεία του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών αφορώντα στο Κυπριακό Ζήτημα, με στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Ο καθηγητής στην Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναλύει την πορεία της Ελλάδας στο ευρώ και σκιαγραφεί τις προτεραιότητες ενός αποτελεσματικού προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης για την χώρα. Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μέργος, καταγράφει τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Ελλάδα, με μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα αλλά θα προστατεύουν και την κοινωνική συνοχή.

Κι όλα αυτά σε μια μετα-αμερικανική παγκόσμια οικονομία γεμάτη κινδύνους, όπως την παραθέτει ο πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics, Adam S. Posen, ιδίως λόγω της εκφρασθείσας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απόσυρσης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τους παγκόσμιους οικονομικούς θεσμούς.

Με ένα μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, τους ουσιαστικά ανεξέλεγκτους φορολογικούς παραδείσους, ασχολείται ο αρθρογράφος του Tax Justice Network, Nicholas Shaxson, ο οποίος αφού υπολογίζει τα τεράστια χαμένα κεφάλαια, στοχεύει τις τράπεζες ως τα «κλειδιά» μέσω των οποίων μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα.

Μια ακόμα πτυχή του οικονομικού προβλήματος και των λύσεών του είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία, και ιδίως το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» (Internet of Things, ΙΟΤ), για τις επιδράσεις του οποίου γράφει ο Κωνσταντίνος Χουζούρης, MSc και ΜΑ.

Ο κοσμήτορας του Gresham College of London, Richard J. Evans, μελετά το πώς η Γερμανία κατόρθωσε να συμβιβαστεί με το αιματηρό παρελθόν της πηγαίνοντας από τον ναζισμό στο «ποτέ ξανά», αλλά υπογραμμίζει και το φαινόμενο της αναβίωσης αυταρχικών ιδεολογημάτων σε κάποια γερμανικά κόμματα.

Τέλος, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Environmental Progress, Michael Shellenberger, αναλύει το βιβλίο του Vaclav Smil, «Energy and Civilization», το οποίο ασχολείται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιο ασφαλής και διατηρήσιμη πηγή ενέργειας για το μέλλον δεν είναι άλλη –τελικά- από την πυρηνική.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition