Μια ματιά στο τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2019 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2019

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η νέα αραβική τάξη στη Μέση Ανατολή, η φλελευθεροποίηση της Κίνας, η στρατηγική αναζωογόνηση της Ελλάδας κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2019 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τα προβλήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, αλλά και κείμενα για την απαιτούμενη ελληνική στρατηγική, τις σχέσεις της χώρας με την Αλβανία, την Τουρκία και τα Σκόπια, για τη νέα αραβική τάξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τα ελληνικά «κόκκινα δάνεια», τα διδάγματα της οικονομικής κρίσης του 2008, την πορεία την Κίνας κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2019, του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών που αναπτύσσεται στον κυβερνοχώρο και θα μπορούσε να υποσκάψει κρίσιμες υποδομές των χωρών που θα δεχθούν μια τέτοια κυβερνοεπίθεση.

Στο σχετικό άρθρο τους, η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Άμυνας, Michèle Flournoy, και ο διευθυντής του Cyber Security Project στο Πανεπιστήμιο Harvard, Michael Sulmeyer, περιγράφουν τους κινδύνους για τα κράτη και τις εμβαλωματικές λύσεις που έχουν μέχρι τώρα δοθεί. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η Ευρώπη είναι πιο μπροστά από τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό και κάνουν έκκληση για αμερικανική ενεργοποίηση προς όφελος όλου του Δυτικού κόσμου.

Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον και προτείνει μια σειρά θεσμικών λύσεων για την στρατηγική αναζωογόνηση της χώρας.

12042019-1.jpg

Επίσης, ο υπ. διδάκτωρ Γεώργιος Χ. Μπάλτος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Balamand, Joseph N. Bayeh, στο δοκίμιό τους διερευνούν τις πρόσφατες εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις και την σημασία τους για την έννοια και την χάραξη των συνόρων, δίνοντας έμφαση στην Τουρκία αλλά και στα Σκόπια.

Ο διεθνολόγος Ντέιβις Τσάκα, καταγράφει την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων μέσα στην τελευταία δεκαετία και καταδεικνύει τις μειωμένες πιθανότητες βελτίωσής τους υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, ενώ ο ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις, Νικόλαος Νικολάου, μελετά τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες της δεκαετίας του 1930 και τις αντιδράσεις του Τύπου εκείνη την εποχή, στην πιο πετυχημένη προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο οικονομικό πεδίο, οι Δρ. Αναστάσος Α. Δράκος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Γεώργιος Μωράτης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισημαίνουν τους κινδύνους για τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και προτείνουν πρακτικά μέτρα για την επίλυσή του.

Ο Adam Tooze, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, γράφει για την ιστορία της κρίσης του 2008 και για πτυχές οι οποίες δεν έχουν τύχει της οφειλόμενης προσοχής, ιδίως στην Ευρώπη. Τα διδάγματα, κατά τον καθηγητή, δεν έχουν αφομοιωθεί από τις κυβερνήσεις, οπότε μια επόμενη κρίση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη.

Για την σχέση της οικονομίας με την δημοκρατική διαδικασία γράφει ο Hahm Chaibong, πρόεδρος του Asan Institute for Policy Studies, συγκρίνοντας την πορεία της Νότιας Κορέας προς την φιλελευθεροποίηση και εκείνη της Κίνας, η οποία παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες. Η κατάληξη της πορείας θα είναι είτε η οικονομική ανάπτυξη και η δημοκρατία, είτε η εμμονή στον αυταρχισμό και η οικονομική οπισθοχώρηση.

O καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington, Mark Lynch, ασχολείται με την γεωπολιτική και την γεωστρατηγική στη Μέση Ανατολή, δίνοντας έμφαση στα διλήμματα ασφαλείας στην περιοχή και τις δυναμικές που αναπτύσσονται, τα οποία καταλήγουν στην καθιέρωση μιας νέας τάξης στην περιοχή.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Eric Kaufmann, αναλύει το βιβλίο του Sasha Polakow-Suransky, «Go Back to Where You Came From» σχετικά με τη μετανάστευση και την ένταξη των προσφύγων, ενώ ο καθηγητής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλειος Γραμματίκας, γράφει για το βιβλίο της Δρ Μαρίκας Καραγιάννη, που έχει τίτλο «Υδρογονάνθρακες: Τα Συμβόλαια Εκμετάλλευσης των Υποθαλασσίων Κοιτασμάτων».

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition