Γιατί η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πυραύλους ξανά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Γιατί η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πυραύλους ξανά

Είναι στον ορίζοντα μια πολύ μεγαλύτερη κλιμάκωση;
Περίληψη: 

Οι δοκιμές πυραύλων χρησιμεύουν για να υπενθυμίσουν στον Trump ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ανεβάσει γρήγορα την θερμοκρασία, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, και ότι αυτή την φορά, αντίθετα με το 2017, δεν θα υπάρξει διπλωματική διέξοδος. Στην πραγματικότητα, η Πιονγκγιάνγκ έχει υιοθετήσει μια δική της προσέγγιση «μέγιστης πίεσης».

Ο ANKIT PANDA είναι ανώτερος συντάκτης στο The Diplomat και ανώτερος συνεργάτης στην Federation of American Scientists.
Ο VIPIN NARANG είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).

Μετά από 522 ημέρες χωρίς δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, η Βόρειος Κορέα ξεκίνησε ξανά. Στις 4 Μαΐου, δύο μήνες μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του Ανόι [1], η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν νέο τύπο μικρής εμβέλειας βαλλιστικού πυραύλου στερεών καυσίμων και δοκίμασε δύο ξεχωριστά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων. Οποιαδήποτε ελπίδα ότι η δοκιμή ήταν εφάπαξ εξατμίστηκε μόλις πέντε ημέρες αργότερα, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ξανά αρκετούς από τους νέους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, εκ των οποίων ένας ταξίδεψε μέχρι 420 χιλιόμετρα.

17052019-1.jpg

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, ηγείται της δοκιμής ενός νεο-αναπτυγμένου τακτικού όπλου, σε αυτή την αχρονολόγητη φωτογραφία που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018. KCNA VIA REUTERS
--------------------------------------------------------------------

Τόσο η Νότια Κορέα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες το προχώρησαν πολύ για να υποβαθμίσουν [2] την σημασία των δοκιμών. Βεβαίως, ο Κιμ δεν έχει αθετήσει τις υποσχέσεις που έχει κάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2018. Το αυτοεπιβληθέν μορατόριουμ της Βόρειας Κορέας για τον έλεγχο των πυραύλων, που δηλώθηκε ρητά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εφαρμόζεται μόνο στους βαλλιστικούς πυραύλους διηπειρωτικής εμβέλειας (intercontinental range ballistic missiles, ICBM). Σε συνέντευξή του μετά την δοκιμή της 4ης Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε [3] ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να συμμορφώνεται [με τα συμφωνηθέντα], σημειώνοντας ότι το μορατόριουμ «ήταν εστιασμένο, πολύ εστιασμένο στα διηπειρωτικά συστήματα πυραύλων, αυτά που απειλούν με βεβαιότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Πομπέο δεν ανέφερε ισχύοντα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν κάθε δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα.

Δυστυχώς, τα σχόλια του Pompeo ενδέχεται να έχουν σηματοδοτήσει ακούσια στον Kim ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανεχθούν -και θα συνεχίσουν να κοιτάζουν από την άλλη μεριά [σχετικά με]- τις δοκιμές που έχουν μικρότερη εμβέλεια από τους ICBM. Ωστόσο, αυτοί οι μικρότερης εμβέλειας πύραυλοι εξακολουθούν να απειλούν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην βορειοανατολική Ασία. Το να υποδηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έλλειψη ενδιαφέροντος για τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αφήσει τους Αμερικανούς λιγότερο ασφαλείς και να υποσκάψει τις το ενδιαφέρον των συμμαχικών χωρών.

Στον απόηχο της αποτυχίας της διάσκεψης κορυφής του Ανόι [1] -μετά από την οποία οι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας υπογράμμισαν ότι ο Κιμ μπορεί [4] να έχει «χάσει την βούλησή του να διαπραγματευτεί περαιτέρω»- η ανανεωμένη δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ να δοκιμάζει πυραύλους σίγουρα φαίνεται δυσοίωνη και θα μπορούσε να προμηνύει την επιστροφή σε μια αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας. Τι επέφερε το πρώτο τεστ βαλλιστικών πυραύλων του Κιμ σε σχεδόν ενάμιση χρόνο;

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ

Δεν είναι τυχαίο ότι η Βόρεια Κορέα διενήργησε τις πιο πρόσφατες δοκιμές πυραύλων αμέσως μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν μια νέα κοινή στρατιωτική άσκηση, γνωστή ως Dong Maeng. Η άσκηση, στην εναρκτήρια επανάληψή της φέτος, αντικαθιστά τις μεγαλύτερου εύρους ανοιξιάτικες ασκήσεις Foal Eagle και Key Resolve που πραγματοποιούσαν οι σύμμαχοι στο παρελθόν. Ακόμη κι αν αντιπροσωπεύει μειωμένου εύρους συμμαχικές δραστηριότητες εν μέσω διπλωματίας, ο Κιμ την περιέγραψε ως παραβίαση της άμεσης δέσμευσης που είχε δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι οι ασκήσεις «κλονίζουν σοβαρά» την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Kim θεωρεί την Dong Maeng ως μια εκδήλωση της «εχθρικής πολιτικής» της Ουάσινγκτον [5] και μια παραβίαση της κοινής δήλωσης που εκείνος και ο Τραμπ είχαν εκδώσει στην Σιγκαπούρη το 2018. Σε μια ομιλία την 13η Απριλίου στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, ο Kim προειδοποίησε ότι η συνδυασμένη άσκηση [ 6], μαζί με την δοκιμή τον Μάρτιο, ενός αμυντικού συστήματος κατά των ICBM από την Ουάσινγκτον, θα έχει συνέπειες. Ο «άνεμος είναι βέβαιο ότι θα φέρει κύματα», προειδοποίησε ο Κιμ: Η Πιονγκγιάνγκ θα απαντούσε με «αντίστοιχες πράξεις» σε αυτές τις παραβάσεις. Και αρκετά σίγουρα, ο Κιμ απάντησε στην άσκηση με άσκηση, φροντίζοντας όμως να βαθμονομήσει με ιδιαίτερη ακρίβεια την ένταση των δοκιμών πυραύλων του ώστε να ταιριάζει με εκείνη των συμμαχικών ασκήσεων. Ο κύκλος των προκλήσεων είναι πιθανό να συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα επετέθη κατά του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάσχεση του πλοίου Wise Honest που παραβίαζε τις κυρώσεις, περιγράφοντας την κίνηση [7] ως μια περαιτέρω παραβίαση της διακήρυξης της Σιγκαπούρης.