Οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν είναι ακόμα ασφαλείς από επίθεση | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν είναι ακόμα ασφαλείς από επίθεση

Το Κογκρέσο μπορεί να το αλλάξει αυτό αν δράσει γρήγορα
Περίληψη: 

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι ρωσικές προσπάθειες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει σχετικά μικρή πρόοδο στην αυστηροποίηση του εκλογικού συστήματός τους ενάντια σε παρεμβάσεις. Κάθε μέρα που περιμένουν για να το πράξουν, αυξάνουν την πιθανότητα μιας άλλης εκλογής που θα έχει μολυνθεί από σημαντική ξένη ανάμειξη.

Ο LAWRENCE NORDEN είναι διευθυντής του Προγράμματος Εκλογικής Μεταρρύθμισης.
Ο DANIEL I. WEINER είναι ανώτερος Σύμβουλος στο Brennan Center for Justice στο New York University.

Η επίθεση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016, που περιγράφεται στην πρόσφατη έκθεση του Ειδικού Συμβούλου, Robert Mueller, ως «σαρωτική και συστηματική», σοκάρισε πολλούς. Δεν θα έπρεπε. Οι ειδικοί προειδοποιούσαν [1] για τον κίνδυνο ανάμειξης ξένων [2] στις εκλογές στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Ήδη από το 2016, η γενική υιοθέτηση της ψηφιακής ψηφοφορίας [3] είχε εξασθενίσει τις διασφαλίσεις κατά των παρεμβολών, και άφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ευάλωτες σε μια επίθεση. Επίσης, η στροφή προς τα ψηφιακά μέσα και τις επικοινωνίες άνοιξε νέα κενά στην ασφάλεια και τον νόμο, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χειραγώγηση και εκβιασμό.

Η Ρωσία -και ίσως άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα και το Ιράν- θα προσπαθήσουν πιθανότατα να εκμεταλλευτούν αυτές τις τρωτότητες για άλλη μια φορά το 2020. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιάστηκαν εξαπίνης την τελευταία φορά. Τώρα, σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι ρωσικές προσπάθειες βγήκαν στο φως [της δημοσιότητας], οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει σχετικά μικρή πρόοδο στην αυστηροποίηση του εκλογικού συστήματός τους ενάντια σε παρεμβάσεις. Κάθε μέρα που περιμένουν για να το πράξουν, αυξάνουν την πιθανότητα μιας άλλης εκλογής που θα έχει μολυνθεί από σημαντική ξένη ανάμειξη.

26072019-1.jpg

Ψηφοφόροι ψηφίζουν στο Kansas City, τον Νοέμβριο του 2018. BARRETT EMKE / The New York Times / REDUX
---------------------------------------------------------

Ευτυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα που το Κογκρέσο, η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή και άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής μπορούν να πάρουν για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά μια μελλοντική επίθεση. Με μόλις έξι μήνες να απομένουν μέχρι τις προκαταρκτικές [εκλογές] του Νιού Χάμσαϊρ και την έναρξη της ψηφοφορίας το 2020, οι νομοθέτες και οι εκτελεστικοί οργανισμοί θα πρέπει να καταστήσουν την ασφάλεια των εκλογών προτεραιότητα, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό, προστατεύοντας από την πειρατεία (hacking) και καταπολεμώντας τις επιχειρήσεις επιρροής από το εξωτερικό.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security) επιβεβαιώνει ότι το 2016, η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα διεξήγαγε «έρευνα και αναγνώριση» κατά των εκλογικών δικτύων σε 50 πολιτείες. Παραβίασε και εξήγαγε δεδομένα από μια πολιτειακή βάση εγγραφών [σε εκλογικούς καταλόγους], χρησιμοποίησε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (spear-phishing attacks) για να αποκτήσει πρόσβαση και να μολύνει υπολογιστές σε μια εταιρεία τεχνολογίας ψηφοφοριών, και με επιτυχία παραβίασε τα εκλογικά δίκτυα σε τουλάχιστον δύο κομητείες της Φλόριντα. Η ίδια η υποδομή που επιτρέπει στους Αμερικανούς να ψηφίζουν ήταν υπό επίθεση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην διαφύλαξη αυτών των συστημάτων στα χρόνια έκτοτε. Τα κρατικά και τοπικά εκλογικά γραφεία έχουν πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση σε συμβούλους κυβερνο-ασφάλειας και σε αξιολογήσεις κινδύνου, ενώ οι πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις εκλογές έχουν περισσότερες πληροφορίες από ό, τι κάποτε. Το Κογκρέσο, το 2018, παρείχε στις πολιτείες 380 εκατομμύρια δολάρια για να δαπανήσουν στην ασφάλεια των εκλογών.

Και όμως, με μια τεράστια και αποκεντρωμένη εκλογική υποδομή -αποτελούμενη από περισσότερες από 8.000 ξεχωριστές τοπικές εκλογικές περιφέρειες- οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να κάνουν [4] αν αυτό θα σημαίνει να εξασφαλίσουν τις εκλογές [5] τους. Οι μηχανισμοί με τους οποίους η χώρα καταγράφει και μετρά τις ψήφους ποικίλλουν ανά κομητεία και ακόμη και ανά πόλη, από την χειροκίνητη καταμέτρηση χάρτινων ψηφοδελτίων που έχουν «σταυρωθεί» με το χέρι μέχρι την ψηφιακή καταγραφή των ψήφων σε υπολογιστές με οθόνη αφής. Ο εξοπλισμός ψηφοφορίας σε πολλά τμήματα πρέπει να αναβαθμιστεί επειγόντως προκειμένου να προστατευθεί από εξωτερικές παρεμβολές.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, για παράδειγμα, οι απαρχαιωμένες μηχανές ψηφοφορίας χωρίς χρήση χαρτιού, είναι επικίνδυνα ανασφαλείς. Και όμως, κομητείες και πόλεις σε 11 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων επίμαχων πολιτειών όπως η Τζόρτζια και η Πενσυλβάνια, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τέτοιες μηχανές. Εάν κάποιος παραβιάσει ένα μηχάνημα ψηφοφορίας χωρίς χαρτί, δεν θα υπάρχει κανένα ανεξάρτητο χάρτινο αρχείο για να ελεγχθούν τα αποτελέσματα του λογισμικού και να διορθωθεί η χειραγώγηση. Το Κογκρέσο πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα αυτά θα αντικατασταθούν πριν από τις εκλογές του 2020. Αλλά οι χάρτινες εφεδρείες βοηθούν μόνο όταν οι κομητείες και οι πολιτείες τα εξετάζουν. Επί του παρόντος, μόνο 22 από τις 39 πολιτείες [6] που έχουν εγγραφές σε χαρτί όλων των ψηφοφοριών απαιτούν μετεκλογικό έλεγχο για να εξασφαλίσουν την ακρίβεια των ηλεκτρονικών αθροισμάτων. Έπρεπε ήδη εδώ και πολύ καιρό το Κογκρέσο να απαιτεί τέτοιους ελέγχους σε όλη την χώρα.

Ομοίως, οι εκτιμήσεις κινδύνου που χρησιμοποιούν οι εκλογικές περιφέρειες μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν οι κίνδυνοι [7] που εντοπίζονται είναι διορθώσιμοι. Ωστόσο, οι περιφέρειες συχνά στερούνται τα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλειά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκλογικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους για να τον καταστήσουν ασφαλέστερο, αλλά απλά δεν μπορούν να το κάνουν. Για να πάρουμε ένα παράδειγμα, οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι σε 31 πολιτείες ανέφεραν πρόσφατα ότι έπρεπε να αντικαταστήσουν τον εκλογικό εξοπλισμό τους πριν από τις εκλογές του 2020, αλλά σχεδόν τα δύο τρίτα [8] δήλωσαν ότι δεν είχαν τα χρήματα για να το κάνουν, ακόμα και μετά την διανομή των 380 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κογκρέσο πέρυσι.