Το Libra του Facebook θα αλλάξει τον τρόπο της παγκόσμιας τραπεζικής; | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το Libra του Facebook θα αλλάξει τον τρόπο της παγκόσμιας τραπεζικής;

Ένα νέο κρυπτονόμισμα αγωνίζεται να αναστατώσει
Περίληψη: 

Το επιχείρημα του Facebook προς τις ρυθμιστικές Αρχές είναι ότι εάν μια αμερικανική εταιρεία δεν κινηθεί επιθετικά στις πληρωμές που βασίζονται σε blockchain, θα το κάνει η Κίνα.

Ο KEVIN WERBACH είναι καθηγητής στη Σχολή Wharton, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο The Blockchain and the New Architecture of Trust [1]. Μπορείτε να τον ακολουθείτε στο Twitter @kwerb.

Οι σταυροφόροι που έφυγαν από την Δυτική Ευρώπη για να «ελευθερώσουν» τους Αγίους Τόπους φαίνεται να έχουν ελάχιστα κοινά με τους σύγχρονους χρήστες του Facebook [2]. Όμως το Libra, η νέα πλατφόρμα κρυπτονομίσματος [3] του Facebook, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που ήταν σύνηθες τον δωδέκατο αιώνα. Η εξάπλωση των γραμματίων (εγγυητικές επιστολές) στον Ύστερο Μεσαίωνα προκάλεσε αναταραχή στις αγορές της Ευρασίας. Το Libra υπόσχεται να κάνει το ίδιο. Και ακριβώς όπως οι μεσαιωνικές οικονομικές καινοτομίες μπορεί να απαιτούν απομυθοποίηση, το ίδιο και το Libra.

30072019-1.jpg

Το λογότυπο του Facebook αντανακλάται μπροστά από το Μνημείο του Ουάσιγκτον, τον Οκτώβριο του 2018. TOM BRENNER / The New York Times / Redux
-----------------------------------------------------------

Οι σταυροφόροι δεν είχαν εύκολο τρόπο να φέρουν χρήματα μαζί τους. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν κεφάλαια τηλεγραφικά ή να έχουν χρεωστικές κάρτες, και τα κέρματά τους δεν χρησίμευαν σε ξένες χώρες. Ο χρυσός ήταν βαρύς και δύσκολο να κινείται με ασφάλεια. Η λύση προήλθε από μια απροσδόκητη πηγή: Τους Ιππότες του Ναού. Οι Ναΐτες ήταν αρχικά μια Καθολική στρατιωτική τάξη που εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου δεσμεύθηκαν να προστατεύουν τους Χριστιανούς προσκυνητές. Δημιούργησαν την οικονομική υποδομή για τις σταυροφορίες, γράφοντας υποσχετικά γραμμάτια στην Γαλλία ή την Αγγλία, τα οποία εξαργυρώνονταν στο Λεβάντε. Ένας κωδικός που βασίζεται στο σχήμα του σταυρού φαινόταν να εγγυάται την ασφάλεια των γραμματίων. Με άλλα λόγια, οι Ναΐτες δημιούργησαν μια παραλλαγή των σύγχρονων διεθνών υπηρεσιών μεταφοράς [κεφαλαίων], πεντακόσια χρόνια πριν από την πρώτη κεντρική τράπεζα.

Σήμερα, η ζήτηση βασίζεται σε ένα παρόμοιο σύστημα, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση [4] σε τράπεζες. Αμέτρητοι άλλοι υπομένουν υψηλές χρεώσεις και αργές συναλλαγές, ειδικά όταν στέλνουν χρήματα πέρα από τα σύνορα. Αυτό που θεωρούμε ως ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι, στην πραγματικότητα, ελάχιστα παγκόσμιο. Θεσμικά όργανα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) παρέχουν ελάχιστα περισσότερα από ένα πολυμερές λούστρο για σχέσεις που είναι κατά κύριο λόγο διμερείς και κυριαρχούνται από εμπορικές και κεντρικές τράπεζες. Ακόμη και εντός των συνόρων, η μεταφορά χρημάτων συνεπάγεται δαπανηρές διαδικασίες διακανονισμού και συναλλαγής.

Το Facebook προτείνει ένα νέο είδος ιδιωτικού πολυμερούς θεσμού: Τον Libra Association. Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain [5], η οποία πρωτοεμφανίστηκε με το κρυπτονόμισμα Bitcoin. Ένα δίκτυο τύπου blockchain δημιουργεί ένα δημόσιο κατάστιχο [ένα λογιστικό καθολικό], έναν παγκοσμίως αξιόπιστο λογαριασμό του ποιος οφείλει τι. Ακριβώς όπως ο κώδικας των Ναϊτών επιβεβαίωνε ένα χαρτί που κατά τα άλλα ήταν δυνατόν να πλαστογραφηθεί, έτσι και η κρυπτογραφία θα εξασφαλίσει ότι το Libra δεν μπορεί να δαπανηθεί δύο φορές ή να αντιγραφεί με άλλο τρόπο. Μια τέτοια τεχνολογικά εγγυημένη, τεχνητή [νομισματική] σπανιότητα επιτρέπει στα κρυπτονομίσματα να λειτουργούν ως χρήματα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Το Libra θα είναι εξαγοράσιμο σε σταθερή τιμή για ορισμένα καθιερωμένα νομίσματα (όπως τα δολάρια, τα ευρώ και τα γιεν). Μέλη της εταιρείας θα καταθέτουν περιουσιακά στοιχεία στο Reserve Libra ως υποστήριξη κάθε φορά που κάποιος θέλει να αγοράσει περισσότερα Libra. Ως αποτέλεσμα, ενώ το Bitcoin διακυμαίνεται άγρια σε αξία, το Libra θα πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερό. Αυτή η σταθερότητα καθιστά το Libra δυνητικά χρήσιμο όχι μόνο ως αποθεματική αξία, αλλά και ως μέσο συναλλαγής. Οι χρήστες, όπως υποστηρίζει το Facebook, θα μπορούν να στέλνουν χρήματα σε όλο τον κόσμο τόσο εύκολα όσο στέλνουν μηνύματα και βίντεο.

Η αποκεντρωμένη δομή του Libra κάνει αυτό το νέο κρυπτονόμισμα τόσο καινοφανές όσο και δυνητικά αποδιοργανωτκό. Η Libra Association είχε 28 μέλη την στιγμή που αποκαλύφθηκε [το σχέδιο], συμπεριλαμβανομένων βαρέων βαρών εταιρειών από την Visa μέχρι την Vodafone. Το Facebook σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 100 κατά την απογείωση [του νομίσματος]. Κανένα από τα μέλη δεν μπορεί να σταματήσει ή να αντιστρέψει συναλλαγές -ούτε καν το Facebook. Κάθε μέλος έχει μια ψήφο για τις διοικητικές αποφάσεις. Το Bitcoin, σε αντιδιαστολή, είναι ακόμα πιο αποκεντρωμένο. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πει το τι μπορούν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο δίκτυο -υπάρχει μόνο λογισμικό, το οποίο μπορεί να «τρέξει» ο οποιοσδήποτε. Αλλά παρόλο που το Libra είναι συλλογικά διοικούμενο, παραμένει πιο ανοιχτό από οποιοδήποτε καθιερωμένο νόμισμα ή σύστημα ψηφιακών πληρωμών. Τα περιεχόμενα του βιβλίου συναλλαγών του Libra θα είναι δημόσια, το σύστημα θα λειτουργεί με λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ο καθένας θεωρητικά θα μπορεί να δημιουργήσει πορτοφόλια και άλλες εφαρμογές για να λειτουργεί στο δίκτυο Libra.