Ο επόμενος Διευθυντής Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο επόμενος Διευθυντής Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών

Μια άχαρη δουλειά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη
Περίληψη: 

Ο επόμενος Διευθυντής Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών πρέπει να αγκαλιάσει αμφότερα το παρελθόν και το μέλλον, υπερασπιζόμενος άγρια την διαχρονική αξία των αντικειμενικών πληροφοριών και να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ώστε να ανακτήσει το πλεονέκτημα του έθνους στις πληροφορίες σε μια νέα τεχνολογική εποχή.

Η AMY ZEGART είναι ανώτερη συνεργάτις του Ινστιτούτου Freeman Spogli του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ανώτερη υπότροφος Davies Family στο Ινστιτούτο Hoover και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Spying Blind: The CIA, the FBI, and the Origins of 9/11 [1].

Στα τέλη Ιουλίου, ο Dan Coats, ο Διευθυντής Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Όταν εγκαταλείψει το αξίωμά του στις 15 Αυγούστου, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών θα απομείνει με δύο κρίσεις για να αντιμετωπίσει. Η μια είναι προφανής και άμεση: Πώς να προστατευθεί η αντικειμενικότητα και ο επαγγελματισμός των υπηρεσιών πληροφοριών από την αυξανόμενη παλίρροια της πολιτικοποίησης από τον Λευκό Οίκο. Η δεύτερη είναι πιο κρυμμένη και πιο μακροπρόθεσμη, αλλά εξίσου σημαντική: Πώς να μετασχηματιστούν αυτές οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες τεχνολογικές προόδους που, όπως υποστηρίξαμε ο Michael Morell κι εγώ σε ένα δοκίμιο σε αυτό το περιοδικό νωρίτερα φέτος ("Spies, Lies, and Algorithms" [2]), ενισχύουν τους αντιπάλους των ΗΠΑ. Ο επόμενος DNI πρέπει να αντιμετωπίσει και τις δύο κρίσεις ώστε να προστατεύσει το έθνος.

12082019-1.jpg

Ο Coats καταθέτει στην ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο του 2019. Joshua Roberts / Reuters
------------------------------------------------------------------------------

Μέχρι στιγμής, κυριαρχεί στους τίτλους [των εφημερίδων] η πολιτική αμφισβήτηση. Ο πρόεδρος Donald Trump έχει συγκρίνει [3] αξιωματούχους μυστικών πληροφοριών με τους Ναζί. Έχει κατηγορήσει [4] το FBI ότι έχει «κατασκοπεύσει» την εκστρατεία του. Έχει επικρίνει αναφορές πληροφοριών που καταλήγουν σε άβολα συμπεράσματα, όπως το γεγονός ότι το Ιράν ακολουθούσε την πυρηνική συμφωνία ακόμα και μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν, και ότι η Βόρεια Κορέα ήταν απίθανο να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα. Πιο πρόσφατα, δήλωσε κατηγορηματικά [5] ότι αναζητούσε έναν ηγέτη της κοινότητας πληροφοριών ο οποίος θα μπορούσε να «κυριαρχήσει σε αυτήν πραγματικά», με το οποίο φαίνεται ότι σηματοδοτούσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έπρεπε να αρχίσουν να συμφωνούν μαζί του περισσότερο, ανεξάρτητα από το τι λένε τα γεγονότα.

Αυτό είναι σίγουρα το μήνυμα που απηύθυνε ο Trump με την βραχύβια υποψηφιότητα του John Ratcliffe, ενός Ρεπουμπλικανού αντιπροσώπου από το Τέξας, για να αντικαταστήσει τον Coats. Η κύρια ιδιότητα του Ratcliffe ώστε να γίνει DNI φαίνεται να ήταν η προθυμία του να ξεκινήσει μια τηλεοπτική κομματική επίθεση εναντίον του ειδικού συμβούλου Robert Mueller επειδή απέτυχε να απαλλάξει τον Trump από την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της [προεκλογικής] εκστρατείας του Trump και της ρωσικής κυβέρνησης. Ένας πρώην δήμαρχος μικρής πόλης του Τέξας, ο Ράτκλιφ είναι επί τρεις θητείες μέλος του Κογκρέσου, ο οποίος είναι γνωστός για το ότι δεν κάνει την δουλειά του ενώ υπηρετεί στην Επιτροπή Πληροφοριών του Σώματος. Όπως δήλωσαν οι συνάδελφοί του [6] στην [εφημερίδα] Washington Post, ο Ratcliffe κέρδισε την φήμη του ότι παραλείπει να διαβάσει, κάνοντας φευγαλέες εμφανίσεις σε διαβαθμισμένες συνεδρίες, και μένοντας σπίτι του αντί να πηγαίνει στα ταξίδια της επιτροπής στο εξωτερικό για να μάθει το πώς πραγματικά λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Επιπλέον, ενώ η πιο σημαντική δουλειά του DNI είναι να λέει την αλήθεια στην εξουσία, ο Ratcliffe φάνηκε να έχει πρόβλημα να λέει την αλήθεια σχετικά με τον εαυτό του. Ίσως επιδιώκοντας να καλύψει το αδύναμο βιογραφικό του, ισχυριζόταν επιτεύγματα –ότι έβαλε τρομοκράτες στην φυλακή και επέβλεψε έρευνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας- που προέκυψε ότι είναι κατασκευασμένα. Μέσα σε λίγες μέρες, η υποψηφιότητα κατέρρευσε, αφήνοντας την ηγεσία της κοινότητας πληροφοριών σε νομικό και πολιτικό κενό, καθώς οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και οι νομικοί εμπειρογνώμονες μάχονται σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να ενεργήσει ως υπηρεσιακός DNI.

ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η ιστορία δείχνει ότι η εξειδίκευση είναι απαραίτητη για την επιτυχία του DNI. Αυτό δεν είναι δουλειά για νεόκοπους, κόλακες ή λιποβαρείς. Και οι πέντε από τους προηγούμενους διευθυντές είχαν εκτεταμένη εμπειρία στις πληροφορίες ή στην εξωτερική πολιτική: Ο John Negroponte ήταν τέσσερις φορές πρεσβευτής των ΗΠΑ, ο John McConnell και ο Dennis Blair ήταν ναύαρχοι στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο James Clapper ήταν πτέραρχος της Αεροπορίας των ΗΠΑ και αξιωματούχος καριέρας στις πληροφορίες και ο Coats υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Γερμανία και πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες στο Κογκρέσο. Παρά τα διαπιστευτήρια αυτά, οι επιδόσεις κάθε διευθυντή ήταν μικτές. Ενώ μερικοί το πάλεψαν πολύ περισσότερο από άλλους, ο καθένας πολέμησε μια ανηφορική μάχη για να ενώσει επιτυχώς και να μεταρρυθμίσει την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών. Γιατί; Επειδή ακόμα και στις καλύτερες περιστάσεις, η δουλειά είναι από τις πιο δύσκολες στην Ουάσινγκτον.

Ένα μεγάλο μέρος της δυσκολίας έγκειται στην διαχείριση μιας εκτεταμένης γραφειοκρατίας από 17 διαφορετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών, με την κάθε μια να προστατεύει αγρίως το έδαφός της, την κουλτούρα και την αποστολή της. Ο DNI έχει επίσης ως καθήκον να εποπτεύει έναν προϋπολογισμό ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκετά μεγάλο για να αναδείξει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά πολύ μικρό για να καλύψει επαρκώς κάθε πιθανή απειλή σε όλο τον κόσμο. Και ο διευθυντής πρέπει να υπηρετήσει ως επικεφαλής σύμβουλος πληροφοριών στον πρόεδρο, μια άχαρη δουλειά που συχνά σημαίνει να του λέει πράγματα που [ο πρόεδρος] πρέπει να γνωρίζει αλλά που δεν θέλει να ακούσει.