Τεύχος 60: Το μέλλον του πολέμου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 60: Το μέλλον του πολέμου

Η νέα επανάσταση στα στρατιωτικά ζητήματα, η κουρδική αφύπνιση, η «γαλάζια πατρίδα», η αλλαγή ρητορικής για την Γερμανία κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2019 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τη νέα επανάσταση στα στρατιωτικά ζητήματα, την κουρδική αφύπνιση, την «γαλάζια πατρίδα» των Τούρκων, την αλλαγή ρητορικής για την Γερμανία στην Ευρώπη, τον εθνικισμό κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2019, του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τη νέα επανάσταση στα στρατιωτικά ζητήματα η οποία αλλάζει ολόκληρη την φιλοσοφία του πολέμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο πρώην διευθυντής Προσωπικού της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Christian Brose, περιγράφει τις τεχνολογικές εξελίξεις που μεταβάλλουν άρδην την μορφή των εχθροπραξιών αλλά και επηρεάζουν βαθιά την ισορροπία των δυνάμεων.

Σε ένα παραπλήσιο θέμα που αφορά και την Ελλάδα, ο υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεώργιος Χ. Μπάλτος, αναλύει την στρατηγική της Τουρκίας σχετικά με την επιδίωξή της να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτό που η ίδια ονομάζει «γαλάζια πατρίδα», αναπτύσσοντας ναυτικές ικανότητες αλλά και τον ναυπηγικό και ναυπηγοεπισκευαστικό της κλάδο.

11102019-1.jpg

Επίσης, ο διδάσκων στο ΕΚΠΑ, Μάρκος Τρούλης, μελετά τις διακυμάνσεις, τα όρια και τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, τόσο μέσα από το πρίσμα τω πρόσφατων εξελίξεων όσο και κυρίως μέσα από το φάσμα της στρατηγικής, βγάζοντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αντίστοιχα, ο υπ. Διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, εστιάζει στα μέτωπα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επισημαίνοντας τους κινδύνους από μια υπερεξάπλωση των δραστηριοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το φλέγον θέμα στην περιοχή μας την εποχή αυτή είναι το Κουρδικό. Ο συνεργάτης του Council on Foreign Relations και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh, Henri J. Barkey, επιχειρηματολογεί υπέρ της κουρδικής αναγέννησης και μιας τελικής δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού πρώτα περιγράψει την πορεία του κουρδικού έθνους και τις διαμάχες του με τις χώρες στις οποίες είναι εγκατεστημένο.

Περνώντας στην Ευρώπη, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Γιάννης Σιώτος, στο δοκίμιό του επισημαίνει την εντυπωσιακή μεταβολή της πολιτικής ρητορικής σχετικά με την Γερμανία και τον ρόλο της στα ευρωπαϊκά πράγματα, από την οξεία κριτική στην σχετική ασυλία, αν όχι στην επίδειξη σεβασμού και συνεργατικής διάθεσης. Η στροφή αυτή εντοπίζεται κυρίως στην ευρωπαϊκή αριστερά, λαϊκιστική ή μη, ενώ οι μόνες φωνές που εξακολουθούν να ασκούν κριτική στις γερμανικές πολιτικές είναι εκείνες που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Όλα αυτά έχουν άμεση επίδραση στην γεωπολιτική.

Για τα Βαλκάνια, η λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης, Βικτώρια Πιστικού, γράφει για την σημασία της δήλωσης τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Αλβανίας και του γειτονικού Κοσσόβου.

Ο Andreas Wimmer, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia εξηγεί γιατί ο εθνικισμός εξακολουθεί να λειτουργεί στις σύγχρονες κοινωνίες και πώς μπορεί να αποδειχθεί θετικός όταν βασιστεί στις πολιτισμικές και οικονομικές λύσεις που έχει ανάγκη η εποχή μας.

Μια άλλη πτυχή του ζητήματος της προβληματικής της εποχής μας θίγει και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Carla Norrlof, η οποία συνδέει -χρησιμοποιώντας στοιχεία- το επίπεδο της εκπαίδευσης των ανθρώπων με την στάση τους απέναντι στις αρχές του φιλελευθερισμού: Όσο πιο καλές είναι οι σπουδές, τόσο πιο ανοιχτά είναι τα μυαλά.

Επίσης, ο Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, επίκουρος καθηγητής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ, υπογραμμίζει την αναδυόμενη αναγκαιότητα της θρησκευτικής διπλωματίας προκειμένου να επιλυθούν ή να διευκολυνθεί η επίλυση των συγκρούσεων στον σύγχρονο κόσμο και να οικοδομηθούν συνθήκες ειρήνης.

Τέλος, ο νομικός και πρόεδρος του ΑΗΙ στην Ελλάδα Γεώργιος Κ. Οικονόμου, γράφει για το βιβλίο του πρέσβυ ε.τ. Βασίλη Μούτσογλου, «Η Γεωγραφική Συνάρτηση στο Γεωπολιτικό Αίνιγμα», η Αλεξάνδρα Κρητικού του Foreign Affairs The Hellenic Edition γράφει για το βιβλίο των Γ.Πουκαμισά, Σ. Ζαμπούρα και Στ. Αλειφαντή, «Ιωάννης Καποδίστριας: Το Ελληνικό Ζήτημα στο Διεθνές Σύστημα Ισορροπίας Δυνάμεων, 1814-1821», και ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Timothy Garton Ash, ασκεί κριτική στο βιβλίο του Πολωνού δημοσιογράφου Witold Szablowski, «Dancing Bears, True stories of people nostalgic for life under tyranny», που αναφέρεται στην ζωή στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον κομμουνισμό.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition