Πώς θα έμοιαζε μια απόσυρση από το Αφγανιστάν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς θα έμοιαζε μια απόσυρση από το Αφγανιστάν

Μαθαίνοντας την ζωή υπό μια διακυβέρνηση Ταλιμπάν
Περίληψη: 

Τι θα συμβεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από το Αφγανιστάν χωρίς ειρηνευτική συμφωνία; Είτε ακολουθήσει καταστροφή είτε οι συνέπειες είναι διαχειρίσιμες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να αξιολογήσουν την πορεία δράσης τώρα, εκτός εάν δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους της απόσυρσης.

Ο CARTER MALKASIAN ήταν ανώτερος σύμβουλος του στρατηγού Joseph Dunford, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), από το 2015 έως το 2019, και ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο War Comes to Garmser: Thirty Years of Conflict on the Afghan Frontier. [1]

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει προκύψει μια διακομματική συναίνεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Φέτος το καλοκαίρι, ο πρόεδρος Donald Trump ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι ήθελε μια έξοδο. Ομοίως, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι πρόεδροι. Κατά την διάρκεια συζήτησης τον Σεπτέμβριο, η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Elizabeth Warren, υποσχέθηκε [2] να φέρει τα στρατεύματα πίσω στην πατρίδα χωρίς καμία συμφωνία με τους Ταλιμπάν [3] και ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden ήταν εξίσου δριμύς, δηλώνοντας: «Δεν χρειαζόμαστε αυτά τα στρατεύματα εκεί. Θα τους έφερνα σπίτι». Αλλά οι υποστηρικτές της αποστολής υποστηρίζουν ότι μια πλήρης αποχώρηση φλερτάρει με την καταστροφή, στρώνοντας τον δρόμο στις τρομοκρατικές ομάδες να ανασυστήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν.

23102019-1.jpg

Μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα, τον Μάιο του 2019. Evgenia Novozhenina / Reuters
---------------------------------------------------------------

Το ότι αυτή η αποστροφή για την παραμονή στο Αφγανιστάν είναι ευρέως διαδεδομένη δεν αποτελεί έκπληξη μετά από 17 χρόνια πολέμου. Η συμμετοχή των ΗΠΑ σε ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και το 2011, όταν είχαν αναπτυχθεί σχεδόν 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι υπόλοιποι 14.000 στρατιωτικοί των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν υποστηρίζουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας με αεροπορικές επιδρομές, επιτήρηση και παροχή συμβουλών. Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί κάνουν την πρώτης γραμμής δουλειά της υπεράσπισης των πόλεων απέναντι στους Ταλιμπάν, ενώ οι ειδικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αφιερώνουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολεμήσει μια αμείλικτη εκστρατεία εναντίον αυτών των ομάδων και πολλοί [4] αντίπαλοι της προσπάθειας δεν μπορούν πλέον να την αντέξουν.

Αλλά τι θα συμβεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από το Αφγανιστάν χωρίς ειρηνευτική συμφωνία; Είτε ακολουθήσει καταστροφή είτε οι συνέπειες είναι διαχειρίσιμες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να αξιολογήσουν την πορεία δράσης τώρα –εκτός εάν δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους της απόσυρσης.

ΟΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η προέλαση των Ταλιμπάν θα ακολουθούσε πιθανώς μια απόσυρση των ΗΠΑ. Τα γεγονότα των ετών από το 2014 έως 2016 προσφέρουν μια προειδοποιητική ιστορία. Κατά την διάρκεια εκείνων των ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελαχιστοποίησαν τις αεροπορικές επιδρομές, επειδή πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους Αφγανούς να μάθουν να πολεμούν μόνοι τους. Αντ' αυτού, οι Ταλιμπάν [5] κατέλαβαν αρκετές επαρχίες, μεταξύ των οποίων οι Kunduz και Helmand. Οι βαριές απώλειες και οι λιποταξίες αραίωσαν τις τάξεις του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας. Το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν πάλι τις αεροπορικές επιδρομές και έτσι ανέκοψαν την προέλαση των Ταλιμπάν.

Εάν ο πρόεδρος, είτε το 2021 είτε νωρίτερα, αποφασίσει να αποσυρθεί πλήρως από το Αφγανιστάν, οι αεροπορικές επιδρομές θα σταματούσαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έκλειναν όλες τις βάσεις τους και θα σταματούσαν την διεξαγωγή επιτηρήσεων για την υποστήριξη των δυνάμεων του Αφγανιστάν. Όλα τα drones και τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αναχωρούσαν, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων και των συμβούλων. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι εταίροι του συνασπισμού θα απέσυραν αναμφίβολα και τους 8.700 στρατιωτικούς τους. Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση στον στρατό του Αφγανιστάν σε μειωμένο επίπεδο, αλλά το Κογκρέσο θα έμπαινε στον οδυνηρό πειρασμό να εξαλείψει αυτήν την υποστήριξη μόλις τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα έβγαιναν από τον κίνδυνο. Το πόσο καιρό θα χρειαζόταν μια απόσυρση είναι θέμα συζήτησης: Η κυβέρνηση Ομπάμα κάποτε σχεδίαζε ένα χρονοδιάγραμμα 30 μηνών, αλλά ορισμένοι έκαναν έκκληση για ένα ακόμα συντομότερο.

Προς το τέλος της διαδικασίας απόσυρσης [6], η ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στο εσωτερικό της χώρας θα άλλαζε. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Mawlawi Haibatullah, πιθανότατα θα επιτίθετο σε επαρχιακά κέντρα όπως η Kunduz και η Lashkar Gah. Ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία δεν θα ήταν σε θέση να υπερασπιστούν αυτές τις πόλεις χωρίς αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά, ο Haibatullah θα μπορούσε να κλιμακώσει, χτυπώντας μεγάλες πόλεις όπως η Kandahar και η Jalalabad. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας και ορισμένοι σκληροπυρηνικοί ηγέτες των φυλών θα πολεμούσαν με νύχια και με δόντια. Αλλά οι πιθανότητες είναι καλές ότι ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών και αστυνομικών θα τρεπόταν σε φυγή, αφήνοντας την παλίρροια των Ταλιμπάν να κατακλύσει τις άμυνες των μεγάλων επαρχιακών πόλεων.

Η ίδια η Καμπούλ θα μπορούσε να πέσει αυθορμήτως. Μόλις οι φυλετικοί ηγέτες, η αστυνομία, οι στρατιώτες και οι αγρότες αισθάνονταν από ποια πλευρά φυσάει ο άνεμος, ολόκληρο το οικοδόμημα του αφγανικού κράτους θα μπορούσε να καταρρεύσει. Αυτή ήταν η σειρά των γεγονότων το 2001 και πολλές φορές πριν, όπως γράφει ο καθηγητής Thomas Barfield στο [βιβλίο του] «Αφγανιστάν: Μια Πολιτιστική και Πολιτική Ιστορία»: Ο πόλεμος δεν είχε αποφασιστικές μάχες. Ακριβώς όπως έφτασαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, με το να πείσουν τους ανθρώπους ότι ήταν νικητές χωρίς να πολεμήσουν … έχασαν τον πόλεμο με μια αντίστροφη διαδικασία.