Τεύχος 61: Η Ευρώπη μόνη της… | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 61: Η Ευρώπη μόνη της…

Η δημογραφία και η κρατική ισχύς, οι νικητές της νέας οικονομίας, οι προοπτικές της Κίνας, κατασκοπεία και τεχνολογία, οι θρησκευτικές παρεμβάσεις της Μόσχας στα Βαλκάνια κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Δεκεμβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την πορεία της Ευρώπης στο νέο διεθνές σκηνικό. Επίσης, με αναλύσεις για τον ρόλο της δημογραφίας, για την κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, τις προοπτικές της Κίνας, τον θρησκευτικό παρεμβατισμό της Μόσχας στα Βαλκάνια κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Δεκεμβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την πορεία της Ευρώπης στο νέο διεθνές σκηνικό, όπως διαμορφώνεται από την απόσυρση των ΗΠΑ από την παγκόσμια ηγεσία, από την θεληματική στάση της Κίνας και της Ρωσίας, και από την αποδυνάμωση της ΕΕ λόγω και του Brexit.

Στο σχετικό δοκίμιό τους, η Alina Polyakova του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ο Benjamin Haddad του Atlantic Council, υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της θα πρέπει να μειώσει τα ρήγματα στο εσωτερικό της και να συμφιλιωθεί με τις πολιτικές ισχύος. Αλλά, εν τέλει, προβλέπουν ότι η διατλαντική σχέση, παρότι θα είναι διαφορετική, θα ανθέξει στον χρόνο.

Από την πλευρά του, ο Nicholas Eberstadt του American Enterprise Institute, σημειώνει ότι η μελλοντική ισχύς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των δημογραφικών σε κάθε χώρα. Η Ευρώπη στο σύνολό της, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα θα υποφέρουν στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κακής δημογραφικής τους κατάστασης. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, η υποσαχάρια Αφρική καθώς και άλλες περιοχές της γης θα δουν τους πληθυσμούς τους να ανθίζουν.

16122019-1.jpg

Σημαντικό ρόλο, βεβαίως, θα παίξει και η οικονομική επιτυχία με τους όρους που επιβάλλει η σύγχρονη τεχνολογία. Οι Susan Lund και James Manyika της McKinsey & Company και ο νομπελίστας οικονομολόγος Michael Spence στο δοκίμιό τους υποστηρίζουν ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος όπως και εκείνες του μέσου εισοδήματος θα πρέπει να στραφούν σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, δηλαδή προς τις υπηρεσίες, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξή τους. Κλειδί, υπογραμμίζουν, είναι το εμπόριο.

Επίσης, οι Jennifer Lind και William C. Wohlforth, καθηγητές του Dartmouth College, μελετώντας την κλονισμένη φιλελεύθερη Δυτική τάξη και στην προσπάθειά τους να προτείνουν τρόπους για την διάσωση της, θεωρούν ότι ο φιλελευθερισμός θα πρέπει να παραιτηθεί πρόσκαιρα από τον εγγενή αναθεωρητισμό του προκειμένου να παγιώσει τα κέρδη του, δηλαδή να ακολουθήσει μια συντηρητική πολιτική.

Ωστόσο, το κεντρικό σημείο των διεθνών εξελίξεων στις δεκαετίες που διανύουμε είναι η Κίνα. Ο Jiwei Ci, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει ότι όσο το Πεκίνο επιμένει στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές του, τόσο υπονομεύει την ανάπτυξή του. Με άλλα λόγια, χωρίς την δημοκρατία, η Κίνα δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Χαρακτηριστική της καταπίεσης στην Κίνα είναι και η συμπεριφορά του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι στις θρησκείες. Ο αντιπτέραρχος ε.α. και ΜΑ στην Θεολογία, Αθανάσιος Παπανικολάου, περιγράφει τις κινεζικές πολιτικές περιορισμού του Χριστιανισμού αλλά και την δυναμική της ενίσχυσής του μεταξύ των Κινέζων πολιτών. Αλλά και η Μόσχα, με άλλον τρόπο, παρεμβαίνει θρησκευτικά σε άλλες χώρες, ιδίως στα Βαλκάνια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς στόχους της, όπως παρουσιάζει μέσω ντοκουμέντων ο καθηγητής Θεολογίας του βουλγαρικού Πανεπιστημίου «Αγ. Κλήμης Αχρίδας», Sveto Riboloff.

Από την γεωπολιτική σκοπιά, ο Δρ. Θρασύβουλος Ν. Μαρκέτος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναλύει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στον εφοδιασμό της Κίνας και το πώς οι εξελίξεις στην Συρία σε συνδυασμό με την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή δημιουργούν ένα νέο σημαντικό γεωπολιτικό κέντρο στην περιοχή για τον 21ο αιώνα.

Το ζήτημα της ανάλυσης των πληροφοριών ιδίως υπό το φως των τεχνολογικών προόδων, εξετάζουν ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA, Michael Morell, και η Amy Zegart από το Πανεπιστήμιο Stanford. Για τους συγγραφείς του δοκιμίου, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της βιομηχανίας της τεχνολογίας και της κοινότητας των πληροφοριών είναι επιτακτική ανάγκη εθνικής ασφάλειας.

Ο Θεμιστοκλής Ζαννίδης, ΜΑ από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αντλεί διδάγματα από το έργο του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, δίνοντας έμφαση στην θαλάσσια ισχύ της Αθήνας αλλά και την κρισιμότητα της ισορροπίας μεταξύ σκοπών και μέσων.

Τέλος, ο Jon Finer του Council on Foreign Relations παρουσιάζει αλλά και κρίνει την δίτομη μελέτη του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Ιράκ από το 2003 ως το 2011. Τόσο τα βιβλία όσο και ο αναλυτής προχωρούν σε μια ειλικρινή και πικρή αποτίμηση των σφαλμάτων της αμερικανικής πολιτικής, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με αυτά. Για τον Jon Finer η προβολή αυτής της ασυμφωνίας στο μέλλον προοιωνίζεται την επανάληψη μιας ακόμα σύγκρουσης με ανάλογα λάθη.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition