Τεύχος 66: Αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 66: Αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η στρατιωτική εικόνα Ελλάδας και Τουρκίας, τα κλειδιά του υβριδικού πολέμου, η διαφθορά ως μοχλός εξωτερικής πολιτικής, πώς θα διορθωθεί η ΕΕ κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την ανάλυση του Ναυάρχου ε.α., Κοσμά Χρηστίδη, για την σχετική θέση Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, μελετώνται οι τάσεις του υβριδικού πολέμου, η διαφθορά στην εξωτερική πολιτική, οι αντιλήψεις για την ανταγωνιστικότητα, το πώς θα προχωρήσει η ΕΕ στη νέα εποχή, ο ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το νέο τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες για ακόμα μια φορά.

Στο βαρυσήμαντο δοκίμιό του, ο Ναύαρχος ε.α. και Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Κοσμάς Χρηστίδης, αναλύει την θέση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, ιδίως από στρατιωτική άποψη, και παραθέτει τους ουσιώδεις παράγοντες σε μια περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δυο χωρών.

16102020-1.jpg

Αντιστοίχως, ο Πλωτάρχης και MSc, MA και PhDc, Κωνσταντίνος Χουζούρης, μελετά το αυξανόμενης σημασίας ζήτημα του υβριδικού πολέμου, εστιάζοντας –ορθώς- στην εκπαίδευση, την τεχνολογία και τις νοοτροπίες που επηρεάζουν την τροπή μιας υβριδικού τύπου αντιπαράθεσης.

Επίσης, ο Δρ. Σωτήριος Κ. Μπέλλος, λέκτορας του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, εστιάζει στην διαφθορά ως «εργαλείο» άσκησης εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτή ευδοκιμεί όπως και την κατάσταση σχετικά με την Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζουν οι Elbridge A. Colby και A. Wess Mitchell, του Marathon Initiative, ζούμε σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, μέσα στην οποία οι ανακατατάξεις και οι επιδράσεις δεν θα σταματήσουν μόνο τις ισχυρές χώρες του κόσμου. Ωστόσο, επειδή οι ΗΠΑ είναι ακόμα η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, η αλλαγή στρατηγικής και το τέλος της επανάπαυσης πρέπει να αρχίσουν από εκεί.

Από την πλευρά του, ο ΜΑ Διεθνολόγος Πέτρος Τασιός, εξετάζει την περίπτωση του φιλελεύθερου εθνικισμού ο οποίος μπορεί να δώσει μια απάντηση στον παγκοσμιοποιημένο κοσμοπολιτισμό που υπονομεύει ή επιδιώκει να εκτελέσει τις λειτουργίες του έθνους-κράτους, και παραθέτει το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ως πρωτοπόρων σε αυτόν τον νέο εθνικισμό.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Σκούρας, αναπτύσσει την προβληματική σχετικά με την ανταγωνιστικότητα υπό το πρίσμα τόσο της αριστερής ρητορικής και ιδεολογίας όσο και του μερκαντιλισμού. Οι επιπτώσεις μιας χαμηλής ή μιας υψηλής ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστική στο διεθνές εμπόριο…

Σε μια άλλη πτυχή των προβλημάτων που επίκεινται και θα απαιτήσουν λύσεις, οι Elia Rossi και José Balsa-Barreiro, ειδικός της στρατηγικής ανάπτυξης και μέλος του MIT Media Lab αντίστοιχα, γράφουν για το μέλλον της εργασίας στον μετα- COVID κόσμο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην μεταβατική φάση προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με την υψηλή ρομποτοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ενόψει της εποχής αυτής, ο Matthias Matthijs, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναζητά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διορθωθούν τα προβλήματα και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΕ, και προτείνει γενικότερα να μπει η πολιτική πριν από τα οικονομικά.

Ακόμη, ο καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Ασφάλειας και Ενέργειας, στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, Teodor Danailov Detchev, επαναφέρει το θέμα της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο καθίσταται πιο ακανθώδες υπό το πρίσμα της οικονομικής δυσπραγίας που επιτείνεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Βούλγαρος καθηγητής επικρίνει την αυτοεξαίρεση της ΕΕ από ενεργειακές πηγές που με την χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας δεν ρυπαίνουν, ενώ προτείνει μια σειρά θεσμικών και υψηλής τεχνολογίας λύσεων ώστε η ΕΕ να εισέλθει δυνατά στο παιχνίδι της «πράσινης» ενεργειακής οικονομίας.

Τέλος, ο ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, παρουσιάζει το βιβλίο του Rafiq Husseini, «Εξόριστος από τα Ιεροσόλυμα» το οποίο είναι ουσιαστικά το ημερολόγιο του Χουσσέιν Φάχρι αλ-Χάλιντι (1894-1962) και αφορά στην Αραβική Εξέγερση (1936-1939) ενάντια στην βρετανική αποικιοκρατία, ενώ ο Thomas Carothers, από το Carnegie Endowment for International Peace, αναλύει το βιβλίο της Sheri Berman, «Democracy and Dictatorship in Europe», που μελετά το γιατί είναι δύσκολο να συντηρηθεί μια καλή δημοκρατία.

Copyright © 2020 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition