Ο Μπάιντεν πρέπει να σταθεί απέναντι στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο Μπάιντεν πρέπει να σταθεί απέναντι στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν πολύ συχνά λόγους για να μην ενεργούν
Περίληψη: 

Η διοίκηση Μπάιντεν έχει ένα τεράστιο καθήκον μπροστά της, αλλά πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα στην πολιτική της για την Κίνα, να αναβιώσει τις συμμαχίες της, και να ενισχύσει τους θεσμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η SOPHIE RICHARDSON είναι διευθύντρια για την Κίνα στο Human Rights Watch.

Εγείρετε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κίνας. Μιλήστε δημοσίως και ξεκάθαρα για τις καταχρήσεις, αντί μόνο σε διπλωμάτες πίσω από κλειστές πόρτες. Τοποθετήστε τα δικαιώματα των 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών της Κίνας στην ατζέντα σε όλες τις σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τους Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, είτε πρόκειται για εμπόριο, κλιματική αλλαγή, είτε οτιδήποτε άλλο.

30112020-1.jpg

Η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα στο Χονγκ Κονγκ, τον Αύγουστο του 2019. Thomas Peter / Reuters
------------------------------------------------------------

Αυτές ήταν οι παρακλήσεις της Human Rights Watch (Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) σε διαδοχικές διοικήσεις των ΗΠΑ επί δεκαετίες. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις ακολουθούσαν πριν αναρριχηθεί στην εξουσία ο Xi Jinping, θα είχαν κάνει το απολύτως ελάχιστο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Σήμερα τα αιτήματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή. Καθώς η διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου, Joe Biden, ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία στην Ουάσινγκτον, η κινεζική κυβέρνηση επιτίθεται συστηματικά σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων και της εξάλειψης του πολιτισμού των Ουιγούρων και του Θιβέτ. Οι κινεζικές Αρχές επιτέθηκαν σε ακτιβιστές και δικηγόρους, έκαναν πανταχού παρούσα την κρατική επιτήρηση και κατέστρεψαν την ελπίδα για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα είναι σε θέση να μείνει στην άκρη, και δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνο ως ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας τόσο στην ατζέντα της εξωτερικής όσο και της εσωτερική της πολιτικής, διότι τέτοιες παραβιάσεις απειλούν τους ανθρώπους όχι μόνο στην Κίνα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες εκστρατείες καταστολής, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εταιρείες, πανεπιστήμια και κοινότητες της διασποράς είναι ευάλωτες στην επιρροή του Πεκίνου. Οι κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους οποίους υπονομεύει τώρα η Κίνα είναι παγκόσμιοι και οι συνέπειες της αποδυνάμωσής τους θα είναι επίσης παγκόσμιες.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι προηγούμενες αμερικανικές διοικήσεις προσπάθησαν να συνεργαστούν με το Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάλεσαν την Κίνα να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους, προσέφεραν άσυλο σε υψηλού επιπέδου επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης και προσπάθησαν να ανοίξουν συζητήσεις μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις νομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το έργο αυτό αποδείχθηκε Σισύφειο, ίσως επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να αποδίδουν στα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά χαμηλή προτεραιότητα, και οι ασυνεχείς προσπάθειές τους δύσκολα συμβαδίζουν με τις παραβιάσεις του Πεκίνου.

Η απερχόμενη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ειλικρινής σχετικά με τον καταχρηστικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και έχει φτάσει μέχρι το να επιβάλει κυρώσεις [1] σε Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους και κινεζικούς οργανισμούς και εταιρείες που φέρονται να έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν αυτές τις κινήσεις, αλλά ανησυχούν ότι τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της διοίκησης υπονομεύουν το μήνυμα. Η κυβέρνηση Trump έχει, εξάλλου, ευρέως υποβαθμίσει την δέσμευση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω της απάνθρωπης πολιτικής μετανάστευσης και της παραβίασης νόμων και κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, τα γενναιόδωρα εγκώμια του Τραμπ προς τον πρόεδρο Xi και η τροφοδότηση του ξενοφοβικού σκεπτικού (η επιμονή του να αποκαλεί τον καινοφανή κορωνοϊό ως «κινεζικό ιό» είναι μόνο ένα παράδειγμα) δύσκολα σηματοδότησαν ένα αξιακό ενδιαφέρον για τα κινεζικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από καιρό υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι της επιθυμίας τους να κερδίσουν την συνεργασία της Κίνας σε άλλα θέματα. Επί δεκαετίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ ώθησαν την Κίνα να απελευθερώσει την οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι εάν η Κίνα ανοιχτεί στο εμπόριο και την οικονομική απελευθέρωση, θα ακολουθήσουν οι ισχυρότερες προστασίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο -αντίθετα, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να καταστούν αξιόπιστοι συνομιλητές της κινεζικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να το κάνει αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει την δέσμευσή της να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα τόσο εγχώρια όσο και παγκοσμίως. Θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει μια αξιακή και συνεπή στάση σχετικά με τις παραβιάσεις της κινεζικής κυβέρνησης –μια [στάση] που δεν θα δίνει προτεραιότητα στην σύναψη συμφωνιών έναντι της αντιμετώπισης μιας επείγουσας και επιδεινούμενης κατάστασης.

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Το Πεκίνο έχει σημειώσει ανησυχητική πρόοδο προς την διάβρωση καθιερωμένων διεθνών κανόνων, συμπεριλαμβανομένου του ότι τα κράτη είναι υπόλογα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν γίνει ένα σημαντικό θέατρο για αυτές τις προσπάθειες. Εκεί, η κινεζική κυβέρνηση παρενόχλησε [2] ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπάθησε να αποκλείσει ανεξάρτητες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από τις διαδικασίες. Το Πεκίνο έχει εκφοβίσει άλλες κυβερνήσεις για να υποστηρίξει την κατά των δικαιωμάτων ατζέντα του και μέχρι που περιέλαβε την υπογραφή άλλων κυβερνήσεων σε δηλώσεις του χωρίς να ζητήσει την υποστήριξή τους.