Η Σαουδαραβική υπόθεση-δοκιμασία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Σαουδαραβική υπόθεση-δοκιμασία

Πώς να τεθούν αξίες στην εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν
Περίληψη: 

Η διπλωματία είναι μια τέχνη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν παρουσιάσει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας με όρους ενός ασπρου-μαύρου, μηδενικού αθροίσματος. Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να επιτύχει στην εξισορρόπηση αξιών και συμφερόντων στην εξωτερική πολιτική της, θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά για τον καθορισμό και την υπεράσπιση μιας μέσης οδού που να συνδυάζει τα δύο.

Ο MARTIN INDYK είναι διακεκριμένος συνεργάτης του Council on Foreign Relations και πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών γι την Εγγύς Ανατολή στην διοίκηση Κλίντον.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε από νωρίς μια υπόθεση δοκιμασίας για την πρόθεσή του να επαναφέρει αξίες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Στις 26 Φεβρουαρίου, η κυβέρνησή του δημοσίευσε την εκτίμηση της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών για την ευθύνη σχετικά με την φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Η έκθεση αποκάλυψε υψηλή πεποίθηση ότι ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman (MBS), ο de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας, «ενέκρινε» την δολοφονία και τον διαμελισμό του Khashoggi. Αλλά ο Μπάιντεν αποφάσισε να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στον MBS.

11032021-1.jpg

Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman, στην 14η Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Μέκκα, στην Σαουδική Αραβία, τον Ιούνιο του 2019. Waleed Ali / Reuters
--------------------------------------------------------------

Πολλοί στο Δημοκρατικό Κόμμα [1] και στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων [2] έχουν [3] επικρίνει την απόφαση του προέδρου ως υποκριτική, ειδικά επειδή ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να αντιμετωπίσει την Σαουδική Αραβία «ως παρία». Ο πρόεδρος έβαλε τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα πάνω από τις αξίες του, πιστεύουν πολλοί από τους ένθερμους υποστηρικτές του, πράγμα που επιτρέπει στον καταδικασμένο δολοφόνο να περπατά ελεύθερος.

Οι [4] υπερασπιστές [5] της απόφασης του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι το εθνικό συμφέρον απαιτεί από τον πρόεδρο να διατηρήσει την ικανότητα να συνεργάζεται με τους Σαουδάραβες ηγέτες, όπως και με τους Κινέζους και τους Ρώσους ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για εξίσου φρικτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας ως κλονιζόμενου παραγωγού πετρελαίου, ενός σημαντικού αραβικού μέλους του αντι-Ιρανικού συνασπισμού, και ενός σημαντικού πελάτη για τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, κατά την άποψή τους υπαγορεύει την «επαναβαθμονόμηση» αντί την «ρήξη» στην σχέση. Επιπλέον, μια διοίκηση της οποίας η πρώτη προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής είναι να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη Κίνα πρέπει να αποφύγει να οδηγήσει την Σαουδική Αραβία στα χέρια του Πεκίνου.

Οι παθιασμένες πεποιθήσεις από τη μια πλευρά και οι στρατηγικές επιταγές από την άλλη απειλούν να αποκρύψουν το πραγματικό δίλημμα που παρουσιάζει η υπόθεση Khashoggi για μια νέα διοίκηση. Η διπλωματία είναι μια τέχνη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν παρουσιάσει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας με όρους ενός άσπρου-μαύρου, μηδενικού αθροίσματος. Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να επιτύχει στην εξισορρόπηση αξιών και συμφερόντων στην εξωτερική πολιτική της, θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά για τον καθορισμό και την υπεράσπιση μιας μέσης οδού που να συνδυάζει τα δύο.

DE FACTO ΠΑΡΙΑΣ

Πώς θα μοιάζει αυτή η μέση οδός; Η διοίκηση έχει ήδη υιοθετήσει τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας τέτοιας, αλλά έχει κάνει κακή δουλειά να τα εξηγήσει, και ως εκ τούτου είναι ελάχιστα κατανοητά. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποβάθμισαν τον MBS από επίτιμο επισκέπτη, όπως ήταν κατά την διάρκεια της θητείας του Τραμπ, σε έναν ηγέτη που δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσω μάλλον στον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν. Οι επικριτές του Μπάιντεν επιζητούσαν ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα απαιτώντας να επιβληθούν άμεσες κυρώσεις στον MBS -αλλά οι κυρώσεις στον πρίγκιπα δεν θα ήταν απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Αντ' αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην ομάδα της προσωπικής προστασίας του MBS, την Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης, επειδή τα μέλη της πραγματοποίησαν την δολοφονία του Khashoggi. Ο MBS έχει λόγο να φοβάται ότι θα τον δολοφονήσουν και δεν θα ταξιδέψει χωρίς τους σωματοφύλακές του. Ο de facto κυβερνήτης έχει πράγματι υποστεί de facto απαγόρευση ταξιδιού.

Ακόμα πιο ταπεινωτική είναι η υποβάθμιση του καναλιού που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ο MBS για να επικοινωνεί με την διοίκηση του Μπάιντεν. Οι επικριτές δεν δίνουν πίστωση στον Μπάιντεν για αυτήν την ενέργεια, επειδή προτιμούν να δουν τον MBS εντελώς εξοστρακισμένο. Αλλά στην εποχή του Τραμπ, ο πρίγκιπας είχε ένα συχνά χρησιμοποιούμενο, απευθείας κανάλι με τον Λευκό Οίκο μέσω του Τζάρεντ Κούσνερ, του γαμπρού του πρώην προέδρου. Τώρα το μόνο κανάλι του είναι μέσω του στρατηγού Lloyd Austin, υπουργού Άμυνας του Μπάιντεν. Αντί να αναγνωρίσει τον MBS ως de facto κυβερνήτη του βασιλείου, ο Μπάιντεν δηλώνει δημοσίως ότι αναγνωρίζει στον πρίγκιπα-διάδοχο μόνο τον μικρότερο ρόλο του ως υπουργό Άμυνας. Στην πραγματικότητα, από την άποψη του πρωτοκόλλου, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πρέπει να είναι η ομόλογός του. Αλλά αν του παραχωρηθεί αυτό το καθεστώς θα του επιτρεπόταν να έχει ένα κανάλι [επικοινωνίας] με τον Λευκό Οίκο, το οποίο ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται με το να ορίσει έναν συνομιλητή που διαμένει απέναντι από τον [ποταμό] Potomac.

Ο MBS παραμένει δημοφιλής στον λαό του για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εισαγάγει, αλλά μερικοί στην τάξη των πριγκίπων είναι θυμωμένοι και δυσαρεστημένοι με τον αυθαίρετο και τιμωρητικό τρόπο που τους αντιμετώπισε. Κανένας από τους πρίγκιπες δεν θα παραβλέψει το ζήτημα ότι ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα τον πρίγκιπα-διάδοχο ως παρία, όπως είχε υποσχεθεί ο Μπάιντεν. Αλλά με το να το κάνει αυτό με τρόπο που να αποφεύγει να διακόψει κάθε επαφή με τον de facto κυβερνήτη του βασιλείου, ο Μπάιντεν μπορεί να μειώσει την ικανότητα του MBS να συγκεντρώνει βασιλική υποστήριξη ως ο μάρτυρας ο οποίος αντιμετωπίστηκε άδικα από Ηνωμένες Πολιτείες που [υποτίθεται] εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά».