Αναμένοντας το πράσινο φως | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αναμένοντας το πράσινο φως

Summary:

Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει με γοργότερα βήματα στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα τής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι περιφερειακές ισορροπίες και το γενικότερο κλίμα ρευστότητας θέτουν Αθήνα και Ιερουσαλήμ σε στάση αναμονής, την κάθε μια για διαφορετικούς λόγους, ενώ συγχρόνως ο άξονας Ισραήλ-Κύπρου δείχνει να ενισχύεται.

Σχόλια

Η Τουρκια και οι ΗΠΑ

Θα ηθελα να ερωτησω σχετικα με το σεναριο επιδεινωσης των σχεσεων ΗΠΑ - Τουρκιας και την επιπτωση που η δυναμικη αυτη μπορει να εχει στις εξελιξεις στο ενεργειακο και την ευρυτερη Ελληνο-Ισραηλινη συνεργασια. Σε περιπτωση που οι σχεσεις ΗΠΑ - Τουρκιας διαρραγουν ποιες θα ειναι οι συνεπειες στην ενεργειακη πολιτικη του Ισραηλ; Ακομη ομως και αν δεν εχομε ρηξη, μηπως αρκει μια διαρκης κριση εμπιστοσυνης για να οδηγησει το Ισραηλ σε μια επανεξεταση της γεωστρατηγικης καταστασης; Οποτε και μπορει να επελθει αισθητη διαφοροποιηση στη θεση της Ελλαδας και της Κυπρου.

@athineos

Ευχαριστώ για την ερώτησή σας.
Οπωσδήποτε ο σχεδιασμός του νέου ενεργειακού χάρτη στην ΝΑ Μεσόγειο αποτελεί μία μόνο πτυχή του πλέγματος των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρόκειται να διαρραγούν παντελώς, καθότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η Τουρκία θα βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ.
Η διαρκής κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ήδη υφίσταται επί τριετία και το Ισραήλ είναι σαφές ότι δεν μπορεί να καλυφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες από άλλη χώρα γεωστρατηγικά πλην της Τουρκίας. Εκεί έγκειται και το όλο πρόβλημα.
Το πλεονέκτημα της Τουρκίας δεν μπορεί να το αναπληρώσει η Ελλάδα ή η Κύπρος.
Από την άλλη όμως, τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στο Ισραήλ -και εν δυνάμει και η Ελλάδα- στον τομέα της ενέργειας, δεν μπορεί να τα αναπληρώσει η Τουρκία.
Προφανώς λοιπόν, η καταλυτική παρέμβαση των ΗΠΑ είναι αυτή που εκτιμάται πως θα δώσει τη λύση.
Για το εάν αυτή η λύση θα ικανοποιήσει ή δεν θα θίξει ελληνικά ή κυπριακά κεκτημένα - είναι θέμα προς εξέταση, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ελπίζω να σας κάλυψα.

Η εκρηξη στο καζανι που βραζει

Ευχαριστω για την απαντηση σας. Μια αλλη διασταση που θα ηταν ενδιαφερον να αναλυσετε περαιτερω, αφορα την "αναμενομενη" ή "ενδεχομενη" εκρηξη της Μεσης Ανατολης, δηλαδη την εισοδο ολων των χωρων (και της Ιορδανιας) σε μια περιοδο αμφισβητησης των υπαρχοντων καθεστωτων απο διαφορες ομαδες συμπεριλαμβανομενων και των φανατικων μουσουλμανων. Ποιες θα ηταν οι επιπτωσεις απο μια τετοια καταιγιστικη επιδεινωση στην πολιτικη του Ισραηλ, και τις σχεσεις με την ελλαδα και την Κυπρο;

Το ζήτημα της αποκαλούμενης

Το ζήτημα της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης, που εκδηλώνεται με την εσωτερική αναδιαμόρφωση των αραβικών καθεστώτων, στέλνει το μήνυμα στην Αθήνα και στη Λευκωσία ότι θα πρέπει ακόμα να αναμένουν να δουν ποιοί θα αναλάβουν τα ηνία των χωρών αυτών. Εν τω μεταξύ, και όσο καιρό συνεχίζεται η ρευστότητα στις αραβικές χώρες, Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να καθορίσουν τη θέση τους στο νέο περιβάλλον, και συγκεκριμένα με το Ισραήλ και την Τουρκία που αποτελούν τους δύο βασικούς πόλους του άμεσου περιφερειακού περιβάλλοντος.

Το ζήτημα της αποκαλούμενης

.

Ο ρολος της Ρωσιας

Κλεινοντας αυτην την ενοτητα ερωτησεων, θα μπορουσατε ισως να σχολιασετε τον ρολο και τις προοπτικες της στρατηιγικης της Ρωσιας; Αν βεβαια θεωρειτε οτι εχει καποιον ρολο.