- previous-disabled
- Page 1of 44
- next
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, εν μέρει επειδή ελπίζουν να αμφισβητήσουν την συμβατική στρατιωτική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήταν κολοσσιαίο λάθος για την Ουάσινγκτον να αφήσει το δυναμικό αυτής της νέας τεχνολογίας να γλιστρήσει από τα χέρια της.
Μόλις δεκαπέντε κράτη παγκοσμίως έχουν αναπτύξει στρατηγικές για την διαχείριση και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Δύο δε από αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, έχουν αναδυθεί ως αδιαμφισβήτητοι ηγέτες στον τομέα αυτό.
Σε αντίθεση με πολλές δημοκρατίες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα αυταρχικά κράτη ενδιαφέρονται πολύ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό τόσο στην διοργάνωση των Αγώνων όσο και στην αύξηση του αριθμού των μεταλλίων τους. Βλέπουν τους Αγώνες ως έναν τρόπο να συνεχίσουν την αντιπαλότητα μεγάλων δυνάμεων με άλλα μέσα.
Το καλύτερο όχημα για την προώθηση της σταθερότητας τον 21ο αιώνα είναι μια παγκόσμια Συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων. Όπως έδειξε η ιστορία της Συμφωνίας της Ευρώπης του 19ου αιώνα, με μέλη της το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστρία, μια ομάδα ηγετικών χωρών μπορεί να περιορίσει τον γεωπολιτικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό που συνήθως συνοδεύει την πολυπολικότητα.
Η παραπληροφόρηση είναι μια απελπισμένη αυταρχική τακτική που αποσκοπεί στην απόκρυψη των γεγονότων και συνεπώς στην σύγχυση και την καταστολή της αντιπολίτευσης. Η αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την παραπληροφόρηση υπονομεύει την δύναμη εκείνων που την χρησιμοποιούν.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι θα διατηρήσει πτυχές της σκληρής πολιτικής του προκατόχου του έναντι της Κίνας, υποδηλώνοντας ότι κάποια μορφή οικονομικού διαχωρισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι πιθανώς αναπόφευκτη.
Πράγματι, η απελευθέρωση ενός βιολογικού όπλου, είτε εκ προθέσεως είτε ακουσίως, θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα εντελώς συγκρίσιμο με εκείνο ενός πυρηνικού όπλου. Και ένα οπλοποιημένο παθογόνο δεν είναι καθόλου τόσο δύσκολο να παραχθεί σε σύγκριση με την πιο πρωτόγονη πυρηνική συσκευή.
Η κινεζική διπλωματία των εμβολίων έχει κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα, αλλά το Πεκίνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό και δύσκολα ερωτήματα από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι πιθανοί καταναλωτές των κινεζικών εμβολίων έχουν πιεστικές ανησυχίες σχετικά με το αν η Κίνα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και εάν οι επιστημονικοί της ισχυρισμοί είναι αξιόπιστοι.
Οι ίδιες ή παρόμοιες πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω μυστικών μέσων μπορούν συχνά να βρεθούν από ανοικτές πηγές που δεν απαιτούν προστασία ασφαλείας και αυτές τις πληροφορίες οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να τις διερευνήσουν εποικοδομητικά εάν δεν αποθαρρύνονταν να το πράξουν.
Η εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών παραλλαγών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 ανάγκασε την επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσει, με τον δέοντα βαθμό ταπεινότητας, ότι ο τερματισμός της πανδημίας δεν θα είναι τόσο απλός.
- previous-disabled
- Page 1of 44
- next