Γράμμα από το Δελχί
Ο ανεξέλεγκτος τομέας ανακύκλωσης της Ινδίας δημιουργεί αξία εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να δώσει προσοχή και να σταματήσει να συμπεριφέρεται στα προς ανακύκλωση υλικά σαν να είναι τοξίνες, αλλά αντί για αυτό να αναγνωρίσει ότι πρόκειται περί ιδιαιτέρως αξιόλογων εμπορευμάτων.
Η RACHEL LEVEN σπούδασε διαχείριση απορριμμάτων στην Ινδία με υποτροφία το 2010–2011από το Fulbright-Nehru. Οι απόψεις που εκφράζονται στην παρούσα ανταπόκριση δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες του Fulbright program,του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ή του TERI University.
- previous-disabled
- Page 1of 2
- next
Οι δρόμοι των κύριων πόλεων της Ινδίας μοιάζουν βρώμικοι, σωροί από σκουπίδια που σαπίζουν βρίσκονται στις γωνίες των κτηρίων και πλαστικά μπουκάλια τσακίζονται κάτω από τα πόδια των διαβατών. Αλλά το θέαμα αυτό κρύβει ένα ανεπίσημο σύστημα συλλογής απορριμμάτων τόσο αποτελεσματικό, παρά την αύξηση των πωλήσεων των μη οργανικών καταναλωτικών προϊόντων μιας χρήσης στην Ινδία τα τελευταία χρόνια, τα σκουπίδια που φτάνουν στους δημοτικούς χώρους διαχείρισης απορριμμάτων είναι πάνω από 50% οργανικά – δηλαδή κατά κύριο λόγο περισσεύματα τροφίμων. Το 2009, τα περισσεύματα φαγητού κάλυπταν μόλις το 21% των μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών στις ΗΠΑ. Στην Ινδία, οι πανταχού παρόντες ρακοσυλλέκτες φαίνεται σαν να αποτελούν ένα δύστυχο υποπροϊόν μιας δυτικόφερτης καταναλωτικής ανάπτυξης, αλλά εκεί που κάποιοι βλέπουν σκουπίδια πολλοί ινδοί βλέπουν ευκαιρίες. Σε μια ανεπίσημη αγορά γυαλιού στην Μπάνγκαλορ μου προσέφεραν τρεις ρουπίες για ένα μπουκάλι από πράσινο γυαλί. Με την πώληση τριών μπουκαλιών θα μπορούσα να έχω τα χρήματα για ένα εισιτήριο για το τοπικό λεωφορείο.
- previous-disabled
- Page 1of 2
- next