Είναι ώρα για επίθεση κατά του Ιράν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Είναι ώρα για επίθεση κατά του Ιράν

Γιατί ένα χτύπημα είναι η λιγότερο κακή επιλογή
Περίληψη: 

Όσοι αντιτίθενται στη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν υποθέτουν ότι ένα χτύπημα των ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο από το να αφήσουν απλά την Τεχεράνη να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Όχι και τόσο, όπως υποστηρίζει ο πρώην αρμόδιος του Πενταγώνου για τον αμυντικό σχεδιασμό. Με μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να μετριάσει το κόστος και να γλιτώσει τον κόσμο και την περιοχή από μια απαράδεκτη απειλή.

Ο Matthew Kroenig είναι σύμβουλος για την Πυρηνική Ασφάλεια στην έδρα Stanton, στο Council on Foreign Relations και συγγραφέας του βιβλίου «Εξάγοντας τη βόμβα: Μεταφορά Τεχνολογίας και εξάπλωση των πυρηνικών όπλων». Από τον Ιούλιο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2011 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο γραφείο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και ήταν υπεύθυνος για τη στρατηγική άμυνα και την πολιτική για το Ιράν.

Στις αρχές Οκτωβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν Ιρανούς επιτελείς ότι σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες επί αμερικανικού εδάφους. Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά το επεισόδιο έχει καταφέρει ήδη να αυξήσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης. Αν και η κυβέρνηση Obama δεν έχει απειλήσει δημοσίως ότι θα απαντήσει με στρατιωτικές δυνάμεις, οι ισχυρισμοί υπογράμμισαν τον πραγματικό και αυξανόμενο κίνδυνο ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν στο προσεχές μέλλον να πάνε σε πόλεμο - ιδίως κατά του εξελιγμένου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν από αυτό το επεισόδιο, Αμερικανοί ειδήμονες και πολιτικοί διαφωνούσαν για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιτεθούν στο Ιράν και να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Οι υποστηρικτές της επίθεσης συμφώνησαν στο ότι το μόνο χειρότερο από τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν θα ήταν ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά. Οι επικριτές, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια επιδρομή θα ήταν πιθανόν να αποτύχει και, ακόμα καν αν πετύχαινε, θα προκαλούσε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο και μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Παρότρυναν τις ΗΠΑ να βασίζονται σε μη στρατιωτικές επιλογές, όπως είναι η διπλωματία, οι κυρώσεις, και οι καλυμμένες επιχειρήσεις, για να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει μια βόμβα. Οι περισσότεροι επικριτές, επειδή φοβούνται το κόστος μιας εκστρατείας βομβαρδισμού, υποστηρίζουν ότι αν αποτύχουν όλες οι άλλες τακτικές να εμποδίσουν την πρόοδο της Τεχεράνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει απλώς να μάθουν να ζουν με ένα πυρηνικό Ιράν.

Οι σκεπτικιστές της στρατιωτικής δράσης, όμως, αδυνατούν να εκτιμήσουν τον πραγματικό κίνδυνο, ότι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν θα επηρεάσει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Και οι δυσοίωνες προβλέψεις τους υποθέτουν ότι η θεραπεία θα είναι χειρότερη από την ασθένεια - αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες μιας επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα ήταν τόσο κακές ή και ακόμα χειρότερες από το να πετύχει το Ιράν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του. Αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα με σκοπό την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με προσεκτική διαχείριση, θα μπορούσε να γλιτώσει την περιοχή και τον κόσμο από μια πολύ πραγματική απειλή και να βελτιώσει δραματικά τη μακροπρόθεσμη εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

Χρόνια διεθνούς πίεσης δεν κατάφεραν να σταματήσουν την προσπάθεια του Ιράν να χτίσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα. Ο ιός των υπολογιστών Stuxnet, που επιτέθηκε στα συστήματα ελέγχου των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων διατάραξε προσωρινά την προσπάθεια πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης, αλλά μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε ότι τα εργοστάσια που έγιναν στόχος, έχουν ανακάμψει πλήρως από την επίθεση. Και τα τελευταία πορίσματα του ΙΑΕΑ για το Ιράν, που παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο, παρείχαν την πλέον αναμφισβήτητη απόδειξη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ξεπεράσει τις κυρώσεις και το σαμποτάζ, υποστηρίζοντας ότι δοκιμάζουν πυρηνικούς μηχανισμούς ενεργοποίησης και επανασχεδιάζουν τους πυραύλους τους, ώστε να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα, εκτιμά ότι το Ιράν θα μπορούσε πλέον να παραγάγει τα πρώτα πυρηνικά όπλα του εντός έξι μηνών από τη στιγμή που θα αποφασίσει να το πράξει. Τα σχέδια της Τεχεράνης να μεταφέρει ευαίσθητες πυρηνικές επιχειρήσεις σε πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για αποτελεσματική στρατιωτική δράση. Εάν το Ιράν απελαύνει επιθεωρητές του ΙΑΕΑ, ξεκινά τον εμπλουτισμό στα αποθέματα ουρανίου στο 90% δηλαδή για πολεμική χρήση, ή εγκαθιστά εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Qom, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιτεθούν αμέσως, ειδάλλως θα χάσουν την τελευταία ευκαιρία τους να εμποδίσουν το Ιράν να μπει στο κλαμπ των πυρηνικών.

Μερικά κράτη της περιοχής αμφισβητούν την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν το πρόγραμμα και μετατοπίζουν την υποστήριξή τους προς την Τεχεράνη. Άλλοι έχουν αρχίσει συζητήσεις για τη δρομολόγηση δικής τους πυρηνικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ιρανική βόμβα. Για αυτά τα έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η απειλή θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η Τεχεράνη πλησιάζει τον στόχο της. Ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν θα περιορίσει αμέσως την ελευθερία δράσης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Εχοντας την ατομική ενέργεια πίσω του, το Ιράν θα μπορούσε να απειλήσει οποιαδήποτε αμερικανική πολιτική ή στρατιωτική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή με πυρηνικό πόλεμο, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να σκεφτεί πολύ καλά πριν επιχειρήσει στην περιοχή. Οι περιφερειακοί αντίπαλοι του Ιράν, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι πιθανό να αποφασίσουν να αποκτήσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, πυροδοτώντας έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών.