Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου

Τα διλλήματα της Κύπρου, η τουρκική πολιτική στα δυτικά Βαλκάνια και η αποτυχία της λιτότητας
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος (Ιουνίου) της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs με νέες αναλύσεις για το μέγα ζήτημα της Κύπρου και τις λύσεις στο πρόβλημα της οικονομικής της δυσπραγίας. Επίσης, σε άλλα δοκίμια εξετάζονται οι πολιτικές της Τουρκίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι πρόσφατες εκλογές στη Βουλγαρία, η παταγώδης αποτυχία του ευρωπαϊκού μοντέλου λιτότητας αλλά και οι νέες παγκόσμιες προοπτικές από την μελέτη ευρύτατων βάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων (big data).

Ο Λουκάς Γ. Κατσώνης είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί σήμερα το τεύχος Ιουνίου του Foreign Affairs, The Hellenic Edition στα κεντρικά σημεία πώλησης Τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο τεύχος αυτό, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Μιχάλης Ατταλίδης, γράφει για την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχουν εξελιχθεί μετά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο νησί, αλλά και για τις εναλλακτικές που έχει η κυπριακή κυβέρνηση στην διάθεσή της.

Ο πρόεδρος του κυπριακού think tank Δρ. Άρης Πετάσης αναλύει την σημερινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου, πέρα από το πρόβλημα των τραπεζών του νησιού, υπογραμμίζει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας και συμπεραίνει ότι θα υπάρξει μακρό χρονικό διάστημα αβεβαιότητας αν η Κύπρος δεν αποφασίσει να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο διεθνολόγος και πρέσβης της Κύπρου στο Δουβλίνο Δρ. Μιχάλης Σταυρινός, τεκμηριώνει το γιατί οι εποικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών της βόρειας Κύπρου.

Επίσης, ο βαλκανολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ Σπυρίδων Σφέτας, καταγράφει τα συμφέροντα και τις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, χώρες που έχουν μεγάλη συνάφεια με -και επηρεάζουν την- θέση της Ελλάδας στην περιοχή.

Για το θέμα του Ιράν και της πολεμικής που έχει επικεντρωθεί σε αυτό γράφουν οι Πέτρος Σιούσουρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κλεάνθης Κυριακίδης, υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο Πανεπιστήμιο, επιχειρηματολογώντας σχετικά με το απυρόβλητο της Τεχεράνης καθώς κανείς από τους διεθνείς παίκτες, παρά τα συχνά αντιθέτως λεγόμενα, δεν θέλει να την δει να πλήττεται και κατά συνέπεια να μειώνεται ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή.

Ο πολιτικός επιστήμονας και στέλεχος της ΜΚΟ Inter Alia, Νίκος Παπακώστας αναλύει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Βουλγαρία, το οποίο ως γνωστόν δεν ανέδειξε καμιά πολιτική δύναμη ικανή να αναλάβει αυτοδύναμα την εξουσία. Το σχετικό πολιτικό αδιέξοδο δίνει ελπίδες ότι η Βουλγαρία θα προχωρήσει τελικά στις απαραίτητες πολιτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται.

Για τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και για την χώρα του, την Πολωνία, μίλησε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι, στον διευθυντή του Foreign Affairs στις ΗΠΑ, Γκίντεον Ρόουζ. Σημειώνει ότι η Πολωνία διάγει σήμερα μια πάρα πολύ καλή περίοδο, υπερασπίζεται την ΕΕ, το ευρώ και τις πολιτικές «τακτοποίησης» των ευρωπαϊκών οικονομιών και δηλώνει ανήσυχος για την συνολική δημογραφική και οικονομική υποβάθμιση της Δύσης.

Αντίθετα, σε ένα εξαιρετικό δοκίμιο, ο Mark Blyth, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Brown δηλώνει κατηγορηματικά ότι το πείραμα με την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η λιτότητα δεν λειτουργεί» και εξηγεί το πώς παρ’ όλα αυτά, η λιτότητα εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη επιλογή χάραξης πολιτικής στην Ε.Ε.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης, συνεχίζει την συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση των εξουσιών του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, προτείνοντας ένα ενδιάμεσο μοντέλο ανάμεσα σε εκείνο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έδινε στον πρόεδρο ισχυρές εξουσίες και εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου που ήθελε τον ρόλο του προέδρου περισσότερο εθιμικό.

Ο Victor Gaetan, διεθνής ανταποκριτής του National Catholic Register, υποστηρίζει ότι ο κυρίαρχος στόχος του νέου πάπα Βενέδικτου είναι να ενώσει όλον τον χριστιανικό κόσμο, αξιοποιώντας σχετικές κινήσεις που έχουν κάνει και οι δύο προκάτοχοί του στην προσέγγιση μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων.

Τέλος, ο Kenneth Cukier, διευθυντής δεδομένων στον Economist και ο Viktor Mayer Schoenberger, Καθηγητής Διαδικτυακής Διακυβέρνησης και Ρύθμισης στο Oxford Internet Institute, προχωρούν την κοινή γνώση ένα βήμα περαιτέρω, γράφοντας για τον χειρισμό που μπορεί πλέον να γίνει σε ευρύτατες βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων, κάνοντας την παραδοσιακή στατιστική προσέγγιση παρωχημένη και ανοίγοντας νέα πεδία ερεύνης στην κοινωνική συμπεριφορά και σε όσα συναρτώνται από αυτή.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr