Μια ματιά στο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Η ενοποίηση της Ευρώπης, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα, η ανάδυση της Αφρικής και το παρασκήνιο της D-day
Περίληψη: 

Με πλήθος αναλύσεων κυκλοφορεί το νέο τεύχος (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) του «Foreign Affairs, The Hellenic Edition»: Πού πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση και ποιες είναι οι εναλλακτικές της εξόδου από αυτήν, θετική είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ αλλά και επεξηγηματικός «οδηγός επιχειρήσεων» στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη, τι πρέπει να γίνει για να περισωθεί η Συρία, ποιες ευκαιρίες ανοίγονται με την ανάπτυξη της Αφρικής και τι μελετά για τα ενεργειακά της η Αμερική. Τέλος, ένα συγκινητικό ιστορικό κείμενο για την D-day και την απόβαση που τελείωσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Λουκάς Γ. Κατσώνης είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί σήμερα το τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» με αναλύσεις για την προβληματική και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά, φυσικά, και της Ελλάδας. Πέραν της εστίασης στην οικονομική κρίση της χώρας και των τρόπων ανάκαμψης, στην θετική πλευρά περιγράφεται και η σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Επίσης, ο αναγνώστης μπορεί να βρει και έναν επεξηγηματικό «οδηγό επιχειρήσεων» στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη, τι πρέπει να γίνει για να περισωθεί η Συρία, ποιες ευκαιρίες ανοίγονται με την ανάπτυξη της Αφρικής και τι μελετά για τα ενεργειακά της η Αμερική. Τέλος, ένα συγκινητικό ιστορικό κείμενο για την D-day και την απόβαση που τελείωσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, οι Nicolas Berggruen και Nathan Gardels του «Ινστιτούτου Συμβουλίου Διακυβέρνησης για το μέλλον της Ευρώπης Berggruen», επιχειρηματολογούν πως για να πετύχει στον εικοστό πρώτο αιώνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει πια σε μεγαλύτερη ενοποίηση. Και προτείνουν σαν καλύτερο μοντέλο ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης, εκείνο που χρησιμοποίησε η Ελβετία: μικρή κυβέρνηση (επικεντρωμένη στα μεγάλα ζητήματα) και μεγάλη τοπική αυτονομία.

Στον αντίποδα αυτών των θεωρήσεων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σταύρος Μαυρουδέας συγκρίνει τις «ορθόδοξες», τις «ετερόδοξες» και τις μαρξιστικές προσεγγίσεις της ελληνικής κρίσης καταλήγοντας ότι η μαρξιστική θεώρηση εξηγεί καλύτερα την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και ότι η χώρα μας πρέπει να αποδεσμευτεί από την Ε.Ε.

Οι οικονομολόγοι Δημήτρης Α. Ιωάννου και Χρήστος Α. Ιωάννου εξηγούν το πώς η Ελλάδα έπεσε θύμα της «ολλανδικής ασθένειας», όπου η συμμετοχή της στην ευρωζώνη θεωρήθηκε ως το κρίσιμο στοιχείο μας «αναπόφευκτης» οικονομικής επιτυχίας. Η πραγματικότητα, βέβαια, μιας Ελλάδας που δεν παράγει, οδήγησε στο σκάσιμο μιας σειράς από οικονομικές «φούσκες» με τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε όλοι σήμερα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τραγικά. Η επιτυχία της διασφάλισης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ ο οποίος θα διασχίζει όλη την βόρεια Ελλάδα, προσδίδει στην χώρα μια σειρά από οικονομικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μια πτυχή των ωφελημάτων του ΤΑΡ είναι ότι εδραιώνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, με ό,τι θετικό σημαίνει αυτό και για τις γενικότερες οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Είναι χρήσιμες, ως εκ τούτου, οι πληροφορίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας αλλοδαπός επιχειρηματίας όταν επιχειρεί την χώρα του Καυκάσου και για το τι ισχύει στην οικονομία της χώρας αυτής.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Χαράλαμπος Τσαρδανίδης και Ελισάβετ Μυσιρή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων η οικονομική διπλωματία της Ελλάδας χρειάζεται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό, παραμένοντας, όμως, εντός των πλαισίων του Υπουργείου Εξωτερικών.

* * * *

Παραμένοντας στην οικονομική σφαίρα, ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων γράφει για το πώς η οικονομική άνοδος της Κίνας έχει αλλάξει (και συνεχίζει να αλλάζει) τους διεθνείς συσχετισμούς ισχύος.

Επίσης, οι Shantayanan Devarajan και Wolfgang Fengler από την Παγκόσμια Τράπεζα, καταγράφουν την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου. Οι ευκαιρίες για την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης είναι εντυπωσιακές, ωστόσο, Ταυτόχρονα παρατηρούνται κυβερνητικές αστοχίες και εκτεταμένη διαφθορά, που υπονομεύουν τα ωφελήματα για τους Αφρικανούς.

Αλλά και στην ίδια την Αμερική, όπως περιγράφει ο Michael Levi, βασικός συνεργάτης για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο Council on Foreign Relations, συντελείται μια επανάσταση στον χώρο της ενέργειας. Οι νέες τεχνολογίες εξεύρεσης και άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την μία πλευρά αλλά και εκείνες που κάνουν πιο αποδοτικές τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας από την άλλη, έχουν χωρίσει τους ειδικούς σε δύο στρατόπεδα. Όμως, η βέλτιστη λύση είναι η ιδανική συνδυαστική χρήση όλων των θετικών παραγόντων στον ενεργειακό τομέα.

* * * *

Ο Andrew J. Tabler, βασικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, θεωρεί ότι η Συρία καταρρέει. Αν πράγματι αυτή η κατάρρευση ολοκληρωθεί, θα σημάνει την γέννηση καινοφανών και μεγάλων προβλημάτων σε ολόκληρη την περιοχή. Για να σταματήσουν την κατάρρευση της Συρίας και να αντιμετωπίσουν την πληθώρα απειλών που αυτή αντιπροσωπεύει, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια νέα προσέγγιση, που θα ξεκινά με μια περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση, και θα έχει στόχο να ασκήσει πίεση σε όλες τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

* * * *

Τέλος, ο συγγραφέας και μελετητής της στρατιωτικής ιστορίας Rick Atkinson, καταγράφει με εντυπωσιακό, λεπτομερή και συγκινητικό τρόπο, τις τελευταίες ημέρες πριν από τον ξεκίνημα της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία, την λεγόμενη D-day, μιας πολεμικής επιχείρησης που ξεκίνησε τον τερματισμό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr