Χαιρετισμός Αριστοτέλη Τζιαμπίρη | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Χαιρετισμός Αριστοτέλη Τζιαμπίρη

Περίληψη: 

To Foreign Affairs, The Hellenic Edition παρουσιάζει την θέση τών Κατερίνα Βουτσινά, Γιώργου Καλπαδάκη και Γιάννη Κεχαγιάρα σχετικά με τους «Άξονες εξορθολογισμού στην άσκηση Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής μετά την κρίση».
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εργασίας τους εντός τής «ομάδας σκέψης (think tank) Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων» στο πλαίσιο του Συλλόγου Αποφοίτων τού London School of Economics and Political Science.

Ο Δρ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα διέρχεται εδώ και χρόνια μια βαθιά, επίπονη και πολυ-επίπεδη κρίση.

Κρίση οικονομική, κρίση θεσμική, κρίση πολιτική αλλά και κρίση ηθική.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η χώρα μας, μας πληγώνει. Και πληγώνει ιδιαίτερα τους νέους--ειδικά αυτούς που είναι καλά μορφωμένοι, γεμάτοι δυνατότητες, όνειρα και φιλοδοξίες. Όμως έχει σημασία να αναλογιστούμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το σύγχρονο ελληνικό κράτος προσπαθεί να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες μια κρίσης.

Μία σύντομη αναδρομή στη μοντέρνα και σύγχρονη ιστορία θα δείξει ότι έχουμε αντιμετωπίσει πολλαπλές χρεωκοπίες (το 1827, 1843 1893 και 1932), δύο Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Εθνικό Διχασμό, την Κατοχή που συμπεριλάμβανε θανατηφόρο λοιμό και το ολοκαύτωμα της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, τον Εμφύλιο πόλεμο, αρκετές δικτατορίες και περισσότερα πραξικοπήματα, σειρά επεισοδίων με τη γειτονική Τουρκία και βέβαια τα γεγονότα στην Κύπρο το 1974. Συνεπώς η σημερινή κρίση δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη ούτε καν η χειρότερη που έχουμε βιώσει ως λαός.

Πρέπει πάντως να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει και να επιβιώσει από την κάθε κρίση, αλλά κατόπιν ακολούθησε πορεία ανόδου και ανάπτυξης. Σήμερα, παραμένουμε χώρα με γεωγραφική θέση «κλειδί,» με ισχυρές συμμαχίες, με ισχυρή θεσμική θωράκιση (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωζώνη, ΝΑΤΟ) αλλά και με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει πως θα συντελεστεί η ανάκαμψη. Το βέβαια είναι ότι όπως η κρίση είναι πολυ-επίπεδη, έτσι και η πορεία ανάκαμψης πρέπει και αυτή να είναι πολυ-επίπεδη. Συνεπώς θα πρέπει να περιλάβει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στη σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics για τη δημιουργία «Ομάδων Σκέψης» (Think Tank). Η πρωτοβουλία αυτή κατορθώνει και συμπυκνώνει τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση. Είναι πρωτοβουλία νέων ανθρώπων με υψηλή κατάρτιση και σε αυτούς αναπόφευκτα θα βασιστεί η όποια ανάκαμψη. Είναι μια πρωτοβουλία που δεν περίμενε εντολές η οδηγίες από το κράτος ή από άλλους φορείς. Δεν είναι καθοδηγούμενη από πουθενά παρά μόνο από την έντονη ανησυχία για τα τεκταινόμενα και από την ειλικρινή αίσθηση προσφοράς στον τόπο.

Τέλος, είναι πρωτοβουλία που τολμά να σκεφθεί νέες ιδέες. Οραματίζεται μια καινούργια Υψηλή Στρατηγική για το έτος 2020. Συνειδητοποιεί την ανάγκη για ένα νέο θεσμικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα είναι μακροπρόθεσμος και δε θα έχει ορίζοντα τετραετίας (ή και λιγότερο). Η προσέγγιση είναι πρωτίστως ρεαλιστική και ορθολογιστική, με συνεχή έμφαση στο κόστος και όφελος της όποιας κίνησης. Κοιτάει κατάματα της αναδυόμενη Ασία, δεν λησμονεί τη σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εν τέλει, οριοθετεί το ζωτικό χώρο της Ελλάδος. Ορθά δίνει σημασία στην έννοια της ήπιος ισχύος όπου υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλουργήσει η χώρα μας. Συνεπώς δεν αμελείται η οικονομική, δημόσια και πολυμερής διπλωματία. Το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση-προσφορά για μια νέα ελληνική εξωτερική πολιτική.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr