Μια ματιά στο νέο τεύχος | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο νέο τεύχος

Μαζί, ειδική έκδοση για την Ελληνική Προεδρία
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Δεκεμβρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014 τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό αλλά και μια ειδική πρόσθετη έκδοση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύει η ελληνική προεδρία για την χώρα. Γράφουν, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, οι υπουργοί Δημήτρης Κούρκουλας και Χρήστος Σταϊκούρας, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Χατζημαρκάκης και Γιώργος Κουμουτσάκος, οι καθηγητές Παναγιώτης Λιαργκόβας και Θεοφάνης Γέμπτος και πλήθος άλλων Ελλήνων και ξένων ειδικών.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί το τεύχος Δεκεμβρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014 τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό αλλά και μια ειδική πρόσθετη έκδοση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύει η ελληνική προεδρία για την χώρα.

Για το Κυπριακό γράφει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ότι με την ύπαρξη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για την Κύπρο, στην βάση ενός ομοσπονδιακού συστήματος αλλά με μια διεθνή προσωπικότητα και μια κυριαρχία.

Όσο για το Σκοπιανό, ο Ειδικός Συνεργάτης περιγράφει τις πολλαπλές κινήσεις καλής θελήσεως από την Ελλάδα και την παράλογη άρνηση της άλλης πλευράς. Εν τέλει, καταλήγει, το κόστος για τα Σκόπια είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο για την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης αναλύει την σημασία των γερμανικών εκλογών για την Ευρώπη (και την Ελλάδα) με βάση την λεπτομερή γνώση που διαθέτει για την γερμανική πολιτική σκηνή.

Παίρνοντας ως αφορμή τις γερμανικές εκλογές, ο Henning Meyer, συντάκτης στην Social Europe Journal και ερευνητικός συνεργάτης στο London School of Economics, υποστηρίζει ότι οι σοσιαλδημοκράτες τής Ευρώπης ήλπιζαν πως η οικονομική κατάρρευση του 2008 θα δικαιώσει την πολιτική τους και θα ενισχύσει την θέση τους. Αλλά απέτυχαν να αντιληφθούν πόσο άσχημα είχαν βλάψει την ταυτότητά τους, με το να συμβιβάζουν τις βασικές τους αρχές κατά την διάρκεια των προηγούμενων δύο δεκαετιών. Πλέον, για να βρουν τον δρόμο τους προς τα εμπρός, θα πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, προχωρά πέρα από τις διαπιστώσεις περί του τι ή τις πταίει για την παρατεταμένη κρίση στην ευρωζώνη και καταγράφει τα έξι θεσμικά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να προωθηθεί η ολοκλήρωση της ΕΕ και να τελειώσει με θετικό τρόπο το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό δράμα.

Οι οικονομολόγοι Δημήτρης και Χρήστος Α. Ιωάννου αναλύουν την σχέση του κατώτατου μισθού και της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα και τον ρόλο που παίζουν τελικά οι μισθοί στην διαμόρφωση της ελληνικής παραγωγικότητας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφάνης Α. Γέμτος, γράφει ότι ενώ ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως ένας τομέας τού οποίου η απόδοση είναι άμεση, το ελληνικό κράτος ακόμη δεν έχει αποφασίσει να χαράξει μια γεωργική στρατηγική, εξακολουθώντας να αφήνει τις ευκαιρίες να χάνονται.

Οι Charles W. Calomiris και Stephen H. Haber, καθηγητής Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στο Columbia Business School και καθηγητής στην Σχολή Ανθρωπιστικών και Επιστημονικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Stanford αντίστοιχα, υπενθυμίζουν ότι η συμβατική σοφία βλέπει τις τραπεζικές κρίσεις ως απολιτικές, ως το αποτέλεσμα απρόβλεπτων και έκτακτων περιστάσεων. Στην πραγματικότητα, οι ίδιες πολιτικές που επηρεάζουν άλλες πτυχές τής κοινωνίας επίσης βοηθούν να εξηγηθεί γιατί ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες τραπεζικές κρίσεις, ενώ άλλες, όπως ο Καναδάς, τις αποφεύγουν εντελώς.

Σε σχέση με τις αποκαλύψεις περί κατασκοπίας των ΗΠΑ επί συμμάχων και μη, οι Henry Farrell και Martha Finnemore, καθηγητές Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington, γράφουν ότι στην εποχή των διαρροών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι δυσκολότερο να ενεργήσουν υποκριτικά και να ξεφύγουν με αυτό τον τρόπο - και έτσι η Ουάσιγκτον μπορεί τελικά να υποχρεωθεί να αρχίσει να πράττει αυτά που κηρύττει.

Μελετώντας την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι Αλεξάνδρα Προδρομίδου, Ιωάννα Δημοσθένους, Νικόλαος Κούσαντας, Χρυστάλα Στεργιοπούλου, Δέσποινα Φρονιμάκη, και Παναγιώτης Ψύλλος της Ομάδας Ασφάλειας του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ΙΕΚΕΘ), καταλήγουν ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για εκτεταμένες συνεργασίες των κρατών τής περιοχής σε αυτούς τους τομείς, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντα είναι πλέον μεγάλα, με την εξαίρεση μικρότερων συνεργατικών σχημάτων όπως αυτό του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος.

Σε μια καταπληκτική συνέντευξη, ο πρώτος επικεφαλής τής Google X και συν-ιδρυτής τής καινούργιας εταιρείας online εκπαίδευσης Udacity, Sebastian Thrun, μίλησε με το Foreign Affairs σχετικά με την μάθηση των ρομπότ, την εκπαίδευση σε απευθείας σύνδεση, και τα χωρίς οδηγό αυτοκίνητα.

Επίσης, οι καθηγητές Γεωγραφίας, Jerry Patchell και Roger Hayter, στα Πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ και Simon Fraser αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι για να σταματήσει η διεθνής κοινότητα την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της από το να καθορίζει στόχους σε χώρες που δεν μπορούν να τους πετύχουν, στο να επιβάλλει στις πολυεθνικές εταιρείες να δράσουν. Η τεράστια δύναμη που ασκείται από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης.

Τέλος, στην ειδική έκδοση για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014 και διαρκεί για ένα εξάμηνο, γράφουν οι Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Κουμουτσάκος, μέλος τού Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Κούρκουλας, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρεβέκκα Γ. Παιδή, επιστημονική συνεργάτις τού Εργαστηρίου για τη Μελέτη και την Έρευνα των Διεθνών Σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής τής ΝΔ στην Φθιώτιδα. (Τα ονόματα των συγγραφέων παρατίθενται αλφαβητικά).