Μια ματιά στο τεύχος Απριλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Απριλίου

Η δύσκολη σχέση τής Ρωσίας με τον κόσμο
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Απριλίου τής ελληνικής έκδοσης τού Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία. Επίσης, φιλοξενούνται άρθρα για την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, για την διολίσθηση της Ανατολικής Ευρώπης σε αντιδημοκρατικά μοντέλα, για τις νέες μορφές πολέμου αλλά και για τις θαυμαστές εξελίξεις στο πλαίσιο του διαδικτύου.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Απριλίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Στην σχετική ενότητα, ο διευθυντής τού Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), Γιάννης Κρίκος, αναλύει την πορεία των γεγονότων μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία αλλά και την επίδραση παραγόντων όπως η έλλειψη δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας στις μετασοβιετικές δημοκρατίες, η άνοδος του εθνικισμού στην Ουκρανία και η γερμανική πολιτική ισχύος.

Ο Serhiy Kudelia, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Baylor, γράφει ότι αν και τα εθνικιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη κινητοποιούσαν κάποιους Ουκρανούς διαδηλωτές, ήταν η πίστη στην ανάγκη να τιμωρηθούν οι ανομίες τού ηγεμόνα που τους ένωσε. Και είναι αυτή η δημόσια δέσμευση στην ελεγχόμενη εξουσία που θα οδηγήσει τελικά την Ουκρανία στην πλήρη δημοκρατία.

Ο Brian D. Taylor, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Syracuse από το Πανεπιστήμιο Northeastern υποστηρίζει πως σε διεθνές επίπεδο, ο Πούτιν μπορεί να φαίνεται κύριος των μεγάλων στρατηγικών, και εγχωρίως να εμφανίζεται εξίσου ισχυρός. Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να υπερεκτιμηθούν ο Πούτιν ή η Ρωσία - ή να υποτιμηθεί το πόσο άσχημο θα μπορούσε να αποδειχθεί γι’ αυτόν το παιχνίδι του στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη πτυχή των σχέσεων της Ρωσίας με τον κόσμο, ο ενεργειακός αναλυτής Δρ Βασίλης Σιταράς, καταγράφει τις μάχες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Gazprom,του ρωσικού κρατικού ενεργειακού γίγαντα. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο έχει εισέλθει σε μια νέα, οξεία και επικίνδυνη φάση.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Η Ρωσία αποτελεί την πατρίδα σημαντικών μουσουλμανικών πληθυσμών, ιδίως στις νότιες περιοχές, οι οποίοι γίνονται στόχοι εκκλήσεων για εξέγερση προς την δημιουργία τού ενιαίου Ισλάμ. Ο Robert D. Crews, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, περιγράφει τα προβλήματα του Πούτιν στο να εκπροσωπήσει και αυτό το κομμάτι τής ρωσικής κοινωνίας.

Με μια πιο ευρωπαϊκή ματιά, ο Jan-Werner Müller, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Princeton υποστηρίζει ότι, πριν από δέκα χρόνια, τα οκτώ κράτη τής Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαινομενικά «κλείδωσαν» μια ανοδική αναπτυξιακή τροχιά. Αλλά τώρα τούτος ο υποτιθέμενος θρίαμβος βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, καθώς οι περισσότερες από τις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές κρίσεις.

Κρίση αντιμετώπισε και η Ελλάδα, από την οποία όμως φαίνεται να βγαίνει, επιτέλους. Ο
Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και London School of Economics, αναλύει τους στόχους, τις αναγκαιότητες και τους περιορισμούς τής ελληνικής διαπραγματευτικής στρατηγικής απέναντι στους δανειστές τής Ελλάδας. Κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η αποφυγή ενός νέου δανείου, ενός νέου «μνημονίου».

Ο Δρ Γιώργος Μαρής γράφει για το διαπραγματευτικό παιχνίδι που εκτυλίχθηκε εντός τής Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διάρκεια της κρίσης, με αιχμή την Ελλάδα αλλά βασισμένο στις διαφορετικές αντιλήψεις των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως δε τής Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο Αλέξανδρος Κ. Λιακόπουλος, DES - ULB, είναι Δ/νων Σύμβουλος του δικτύου BRIGHTSiGHT VERITAS, περιγράφει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την αντίληψη και την διεξαγωγή των σύγχρονων πολέμων. Θεωρεί ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πάλι σε πόλεμο αλλά ο πόλεμος αυτός δεν είναι συμβατικός. Η Ελλάδα, ως ενεργό τμήμα τής Ευρώπης που αποτελεί έναν από τους αντιμαχόμενους, υφίσταται επίσης κόστος, χωρίς μέχρι στιγμής να προχωρά σε αντίμετρα.

Τέλος, ο οραματιστής καθηγητής τού ΜΙΤ, Neil Gershenfeld και ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Internet of Things στην Cisco Systems, JP Vasseur, εισάγουν τον αναγνώστη στον κόσμο τού μέλλοντος: Καθώς το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» εδραιώνεται, τα καθημερινά αντικείμενα αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε απευθείας σύνδεση - μια σύνδεση του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους δύο.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition»
στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr
αλλά και στο FACEBOOK,
στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr