Μια ματιά στο τεύχος Ιουλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουλίου

Η αναπόφευκτη σύγκρουση στην ΕΕ, η Ελληνική Προεδρία και οι ενεργειακές εξελίξεις
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη από χθες στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Ιουλίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την αναπόφευκτη σύγκρουση που σοβείται εντός τής ΕΕ. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για τις ενεργειακές εξελίξεις με βάση τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και το Ιράκ, για το τι πραγματικά θέλει το Ιράν, πού «πάνε» οι ΗΠΑ και η Κίνα αλλά και έναν απολογισμό για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, και την πραγματική κατάσταση στην Θράκη. Σημαντικό δοκίμιο μεταξύ άλλων είναι και το πώς διαμορφώνεται μια νέα παγκόσμια τάξη λόγω των αλλαγών στους τομείς τής εργασίας, του κεφαλαίου και των ιδεών.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί, στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Ιουλίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την αναπόφευκτη σύγκρουση που σοβείται εντός της ΕΕ.

Στην σχετική ανάλυση, ο Αλέξανδρος Πρίφτης, σύμβουλος έκδοσης τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition, γράφει για τις στρατηγικές αποφάσεις των ηγετών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στην ΕΕ, που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες στο πρόσωπο του Λουξεμβούργιου Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, κάνει μια πρώτη αλλά λεπτομερή αποτίμηση των επιτευγμάτων τής Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, η οποία έληξε στο τέλος Ιουνίου. Παρά τις γνωστές αντιξοότητες, η Ελληνική Προεδρία υπήρξε παραγωγική με σημαντικές αποφάσεις σε μια σειρά από τομείς, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Ο Μιχάλης Σταυρινός, διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και πρέσβης τής Κύπρου στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, αναλύει τις διεθνείς πτυχές τού επερχόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει (ή να μην έχει) σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες τάσεις.

Ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης, καταγράφει τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει το ελληνικό κράτος στην περιοχή τής Θράκης και τονίζει ότι η καθημερινότητα της μειονότητας εκεί αποτελεί μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και ενσωμάτωσης στον ευρύτερο πληθυσμό. Φυσικά, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα...

Για τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ και την Ουκρανία γράφει ο διευθυντής Ερευνών τού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου, Κωνσταντίνος Φίλης. Οι εντάσεις στις περιοχές αυτές μεταβάλλουν τους σχεδιασμούς όλων των βασικών ενεργειακών παικτών τόσο όσον αφορά στην εμπλοκή τους εκεί όσο και σε επιμέρους θέματα όπως η χάραξη των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η πολιτική αποθεμάτων, κ.λπ.

Ήδη, ένας από τους βασικούς παίκτες στην περιοχή, το Ιράν, έχει μεταβάλλει σημαντικά την στρατηγική του. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Zavad Zarif, περιγράφει τον νέο τρόπο με τον οποίον το Ιράν βλέπει τον εαυτό του στην περιοχή αλλά και τη νέα αντίληψή του για τις σχέσεις τού Ιράν με την Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ.

Ο νομικός Γεώργιος Κ. Οικονόμου, σηματοδοτεί τα νέα διλήμματα που αντιμετωπίζουν η Κίνα και οι ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ωκεανού. Επίσης οι Evan A. Feigenbaum και Damien Ma, από το Paulson Institute στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποστηρίζουν ότι για να πετύχει η Κίνα στα σχέδιά της, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται έναν νέο «φεντεραλισμό» - μια επανευθυγράμμιση της κεντρικής εξουσίας και των τοπικών κυβερνήσεων - που μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες μιας ταχέως μεταβαλλόμενης οικονομίας.

Σε ένα σημαντικό κείμενό τους, οι Erik Brynjolfsson, Andrew McAfee και Michael Spence, καθηγητής στο ΜΙΤ, ερευνητής στο ΜΙΤ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αντίστοιχα, διατυπώνουν μια νέα προσέγγιση για την επίδραση που έχει ο συσχετισμός του κεφαλαίου, της εργασίας και των ιδεών στην σύγχρονη οικονομία και στην ισχύ των κοινωνιών και των κρατών. Τα μηχανήματα, υποστηρίζουν, αντικαθιστούν περισσότερα είδη ανθρώπινης εργασίας από όσο ποτέ πριν. Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικοί νικητές τού μέλλοντος δεν θα είναι ούτε οι πάροχοι φθηνού εργατικού δυναμικού, ούτε οι ιδιοκτήτες τού συνήθους κεφαλαίου, αλλά εκείνοι που μπορούν να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα.

Μια νέα προσέγγιση στην βοήθεια των πλούσιων κρατών προς τους φτωχούς τού κόσμου παρουσιάζουν οι Christopher Blattman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και Paul Niehaus, του Πανεπιστημίου τής Καλιφόρνια. Μια πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι το να δίνεις πράγματα στους φτωχούς είναι πολύ πιο ακριβό από ότι θα περίμενε κάποιος. Όταν πρόκειται για την μείωση τής φτώχειας, λοιπόν, το να στέλνεις απλώς χρήματα είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική μορφή βοήθειας.

Τέλος, ο David M. Levinson από το Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα γράφει για το μέλλον τής ηλεκτρικής αυτοκίνησης. Tα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Ωστόσο, είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα και οι τελευταίες πρόοδοι στην τεχνολογία τα κάνουν να μοιάζουν (περισσότερο από ποτέ) ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση. Για πρώτη φορά μέσα σε έναν αιώνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να προσφέρουν μια ρεαλιστική πρόταση στο πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας των μεταφορών.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr