Τα πυροτεχνήματα της Γάζας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα πυροτεχνήματα της Γάζας

Γιατί το οπλοστάσιο της Χαμάς δεν άξιζε έναν πόλεμο
Περίληψη: 

Οι περισσότεροι από τους πυραύλους τής Χαμάς δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων, να ισοπεδώσουν πολυκατοικίες ή να προκαλέσουν μεγάλες πυρκαγιές στο Ισραήλ. Η φύση τού οπλοστασίου κάνει την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εντελώς αντιπαραγωγική.

Ο MARK PERRY είναι συγγραφέας εννέα βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα εκδοθέντος The Most Dangerous Man In America: The Making of Douglas MacArthur. Υπηρέτησε ως ανεπίσημος σύμβουλος του Παλαιστίνιου πρώην προέδρου Γιασέρ Αραφάτ για 17 χρόνια.

Η ρίψη ρουκετών τής Χαμάς στο Ισραήλ έχει κατά καιρούς περιγραφεί από τον διεθνή Τύπο με δεινούς όρους - ως μια «ασταμάτητη επίθεση [1]», μια «αφόρητη» και «συνεχής» επίθεση που έχει «παραλύσει την χώρα» και κάνει την ζωή «ανυπόφορη [2]» για τους απλούς Ισραηλινούς. Ένα ρεπορτάζ τού CNN υποστήριξε ακόμα [3] ότι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέρρεαν από το ψυχολογικό τραύμα λόγω των εκρήξεων. Φτιάχτηκε ένα μοχθηρό πορτρέτο τής Χαμάς και της στρατιωτικής στρατηγικής της, που θα μπορούσε ακόμα και να διαβαστεί ως μια σιωπηρή έγκριση του δεδηλωμένου στόχου τού Ισραήλ να αφοπλίσει την οργάνωση με στρατιωτική δύναμη.

Όμως, μια πιο προσεκτική εξέταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των στόχων τής Χαμάς αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Το μεγαλύτερο μέρος τού οπλοστασίου τής Χαμάς αποτελείται από ερασιτεχνικούς πυραύλους που είναι αναμφισβήτητα ανίκανοι να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων, ισοπέδωση πολυκατοικιών, ή να προκαλέσουν πυρκαγιές τέτοιες που καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις. «Οι ρουκέτες τής Χαμάς μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους και το έχουν κάνει», μου είπε πρόσφατα ένας βετεράνος τής CIA ο οποίος πέρασε την καριέρα του παρακολουθώντας τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, «αλλά σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα». Μακράν τού να δικαιολογεί τις εδαφικές [πολεμικές] επιχειρήσεις στην Γάζα, η φύση τού οπλοστασίου τής Χαμάς κάνει την εξελισσόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εντελώς αντιπαραγωγική.

Κατά την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Israeli Defense Forces, IDF, δηλαδή ο ισραηλινός στρατός), η Χαμάς είχε 6.000 ρουκέτες αναπτυγμένες στην Γάζα, με άλλες επιπλέον 5.000 αναπτυγμένες από τις φιλικές προς αυτήν οργανώσεις, την Ισλαμική Τζιχάντ και τις Επιτροπές Παλαιστινιακής Αντίστασης. Το συνολικό τους οπλοστάσιο αποτελείται από τέσσερις τύπους πυραύλων: Τον μικρής εμβέλειας πύραυλο Κασάμ με εμβέλεια 17,7 χιλιομέτρων (11 μίλια)˙ Τον πύραυλο Grad με εμβέλεια 48 χιλιόμετρα (30 μίλια)˙ Τον Μ-75 με εμβέλεια 75 km (46 μίλια)˙ Και τον Μ-302 με εμβέλεια 160 km (99 μίλια). Ο M-302 είναι μακράν ο πιο εξελιγμένος πύραυλος στο οπλοστάσιο, ικανός να φθάνει την Χάιφα, η οποία είναι 90 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Γάζας.

Αλλά, ακόμα κι αν Γάζα διαθέτει χιλιάδες ρουκέτες, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων μπορεί να φτάσει το κεντρικό Ισραήλ, το οπλοστάσιο τής Χαμάς αποτελεί μόνο μια αμελητέα απειλή για τον πληθυσμό τού Ισραήλ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ρουκετών τής Χαμάς είναι οι απλοϊκές Κασάμ που κατασκευάζονται στην Γάζα σε πρωτόγονα εργαστήρια μετάλλου, γεμάτα με τόρνους και απλά εργαλεία. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι ικανοί να μεταφέρουν κεφαλή που ζυγίζει 10 με 20 κιλά, δεν έχουν σύστημα καθοδήγησης και έχουν μόνο μια μικρή μονάδα πρόωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ήταν σαφώς έκπληκτος από την εμβέλεια του M-302, ένας εκ των οποίων προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Hadera (περίπου 100 χλμ. βόρεια της Γάζας) ακριβώς πριν από την έναρξη της εισβολής από το Ισραήλ στα μέσα Ιουλίου. Όμως, η αντίδραση του Ισραήλ θα έπρεπε να έχει μετριαστεί από την απλοϊκότητα του σχεδιασμού τού πυραύλου. Δεν είχε κανένα μηχανισμό καθοδήγησης, η μονάδα πρόωσής του ήταν μέτρια, και είχε μια κεφαλή πολύ λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι τα 175 κιλά που έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει. Η Χαμάς, από την πλευρά της, γνωρίζει πολύ καλά τους περιορισμούς αυτούς. «Καλύπτουμε με το πλήθος αυτό που μας λείπει σε ποιότητα», μου είπε πριν από μερικές εβδομάδες ένας αξιωματούχος τής Χαμάς. «Ξέρουμε τι κάνουμε. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Ο ισραηλινός στρατός έχει καταγράψει το πυραυλικό οπλοστάσιο τής Χαμάς και την γεωγραφική του εμβέλεια προσεκτικά και δημοσίως, αλλά σπάνια προσέφερε μια λεπτομερή ανάλυση της δύναμη πυρός των πυραύλων τής Χαμάς. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην Γάζα το 2012 (γνωστή ως Επιχείρηση Αμυντικός Πυλώνας [Operation Pillar of Defense]), ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε [4] την αγορά τού ιρανικού πυραύλου Fajr-5 από την Χαμάς, ένα εξελιγμένο ιρανικό σύστημα επιφανείας-επιφανείας που μπορεί να φθάσει στο κεντρικό Ισραήλ . Αυτό που ο ισραηλινός στρατός δεν δημοσιοποίησε, ωστόσο, ήταν ότι ο λόγος που μόνο ένας μικρός αριθμός Ισραηλινών αμάχων σκοτώθηκαν στην σύγκρουση (πέντε συνολικά) ήταν ότι το σύστημα καθοδήγησης του Fajr-5 της Χαμάς ήταν αργό, στην καλύτερη περίπτωση, και η κεφαλή του σχεδόν ανύπαρκτη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αξιωματούχο τής Χαμάς με τον οποίο μίλησα στην αρχή τής τρέχουσας σύγκρουσης, το Ιράν δεν έδωσε το πλήρες Fajr-5 στην μαχητική ομάδα, απλώς μετέφερε μόνο την τεχνολογία για την κατασκευή του, ένας ισχυρισμός που επιβεβαιώθηκε [5 ] τότε από έναν Ιρανό αξιωματικό.

Η επιλεκτική περιγραφή τού οπλοστασίου τής Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό συνεχίστηκε καθ’ όλη την Operation Pillar of Defense αν και, για όσους προσέχουν, ήταν προφανές ότι οι ρουκέτες από την Γάζα ήταν σχετικά απλοϊκές και όχι πολύ ισχυρές. Τον Νοέμβριο του 2012, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ στην Γάζα ανακοίνωσαν [6] ότι είχαν εκτοξεύσει έναν Fajr-5 προς το Τελ Αβίβ, «ως απάντηση για την συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού», αλλά ο πύραυλος δεν έφτασε στον στόχο του. Αρκετές ημέρες αργότερα, ένας Fajr-5 έπληξε ένα διαμέρισμα σε συγκρότημα κατοικιών στην Rishon LeZion, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη τού Ισραήλ και βρίσκεται ακριβώς νότια του Τελ Αβίβ, καταστρέφοντας τον τελευταίο όροφο ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων και τραυματίζοντας δύο άτομα. Εάν η ρουκέτα τής Χαμάς μετέφερε πλήρες ωφέλιμο φορτίο, είναι πιθανό ότι ολόκληρο το συγκρότημα διαμερισμάτων που χτυπήθηκε θα είχε καταστραφεί.