Ένα στρατηγικό λιμάνι | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ένα στρατηγικό λιμάνι

Είναι το Πακιστάν «κλειδί» για την ενεργειακή κυριαρχία της Κίνας;
Περίληψη: 

Ένα λιμάνι στα νοτιοδυτικά του Πακιστάν μπορεί να κρατά το κλειδί για την ενεργειακή κυριαρχία της Κίνας. Τουλάχιστον, αυτό ελπίζει η Κίνα.

Ο SYED FAZL-Ε-HAIDER είναι αναλυτής που συνεργάζεται με το Wikistrat και αρθρογράφος της εφημερίδας Pakistan’s Dawn.

Ένα λιμάνι στα νοτιοδυτικά του Πακιστάν μπορεί να κρατά το κλειδί για την ενεργειακή κυριαρχία της Κίνας. Τουλάχιστον, αυτό ελπίζει η Κίνα. Το λιμάνι Γκουαντάρ, το οποίο έχει κατασκευάσει η Κίνα και θα λειτουργήσει στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, έναν μεγάλο δίαυλο διακίνησης πετρελαίου που μπορεί να χρησιμεύσει ως ενεργειακή δίοδος από την δυτική Κίνα, μέσω του Πακιστάν, στον Περσικό Κόλπο.

Η «στροφή» του Πεκίνου στο Πακιστάν είναι ουσιαστική. Η ιστορία ξεκινά το 2008, όταν ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, πρότεινε την δημιουργία σιδηρόδρομου και αγωγού πετρελαίου για την σύνδεση του Γκουαντάρ με το λιμάνι Κάσι στην επαρχία Xinjiang -επιτρέποντας στην Κίνα να εκμεταλλευτεί την συντομότερη δυνατή διαδρομή προς την Μέση Ανατολή. Σε αντάλλαγμα, το Πακιστάν θα λάβει μια εισροή κινεζικών επενδύσεων. Πράγματι, το 2014, η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δαπανήσει 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα των επόμενων έξι ετών για να οικοδομήσει την οικονομική δίοδο Κίνας-Πακιστάν, η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, καθώς και αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που συνδέουν την Κίνα και την Μέση Ανατολή. Το μερίδιο της Κίνας στο Gwadar θα της επιτρέψει επίσης να επεκτείνει την επιρροή της στον Ινδικό Ωκεανό, μια οδό ζωτικής σημασίας για την μεταφορά πετρελαίου μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για την Κίνα αποτελεί το ότι θα είναι σε θέση να παρακάμψει τα Στενά της Μάλακα. Μέχρι τώρα, το 60% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας προέρχεται από την Μέση Ανατολή και το 80% από αυτό μεταφέρεται στην Κίνα μέσω αυτού του στενού, μιας επικίνδυνης, γεμάτης πειρατεία, θαλάσσιας διαδρομής που εκτείνεται στην Νότια Κίνα, την Ανατολική Κίνα, και την Κίτρινη Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Κίνα θα αποκτήσει περισσότερη δύναμη μέσω της συναναστροφή της με το Πακιστάν. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούν: Η ανάμειξη της Κίνας με το Μπαλουχιστάν, μια ανήσυχη περιοχή επιρρεπή σε εξεγέρσεις, δεν θα έχει καλό τέλος. Πολλοί πιστεύουν πως η Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουχιστάν, υποθάλπει καταζητούμενους αρχηγούς των Αφγανών Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ, κάποιες μικρές πόλεις στο Μπαλουχιστάν χρησιμεύουν ως χώροι που συντελούν στην ανάπτυξη αυτονομιστικών κινημάτων που βάζουν στο στόχαστρο ομοσπονδιακές Υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες. Όλο και περισσότερο, η Κίνα έχει παγιδευτεί στην βία. Το 2004, τρεις Κινέζοι μηχανικοί σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, όταν αυτονομιστές επιτέθηκαν στο βαν τους στο Γκουαντάρ. Το 2009, η Κίνα ανέβαλε σχέδια 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου και πετρελαϊκής μονάδας στο Γκουαντάρ, λόγω ανησυχιών που αφορούσαν την ασφάλεια.

Η εμπλοκή της Κίνας στην πολιτική της περιοχής μόνο επιζήμια μπορεί να είναι. Το 2012, η Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Dana Rohrabacher, εισήγαγε ψήφισμα με το οποίο ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν τους αυτονομιστές της Baloch, ως μαχητές της ελευθερίας. Το ψήφισμα κατατέθηκε, αλλά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν ποτέ να επέμβουν στην σύγκρουση, τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας θα κινδυνέψουν.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της αλ-Σαμ ή ISIS, δημιουργεί μια ακόμα απειλή. Πέρυσι, μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης του Μπαλουχιστάν αποκάλυψε ότι το ISIS είχε αρχίσει να συνεργάζεται με αποσχισθείσες ομάδες από επικρατούσες μαχητικές οργανώσεις. Το Μπαλουχιστάν συνορεύει με την ανήσυχη επαρχία του Σιστάν -ε-Μπαλουχιστάν του Ιράν, όπου ομάδες κατά των σιιτών, όπως η Τζουντάλα, είναι ενεργές και μπορεί να συνδέονται με σεχταριστικές ομάδες του Πακιστάν. Δεδομένου ότι η πιθανότητα βίαιης κλιμάκωσης μεγαλώνει, το Πακιστάν μοιάζει με ένα όλο και πιο αδύναμο κλειδί για την ενεργειακή κυριαρχία της Κίνας.

Copyright © 2002-2014 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: http://www.foreignaffairs.com/articles/143227/syed-fazl-e-haider/a-strat...

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr