Η αποτυχία του Κόλπου στην Υεμένη | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η αποτυχία του Κόλπου στην Υεμένη

Πώς η περιφερειακή απάθεια τροφοδότησε την τοπική σύγκρουση
Περίληψη: 

Ακόμη και αν οι χώρες του Κόλπου καταφέρουν τελικά να διώξουν τους Houthi, η παρέμβασή τους στην Υεμένη είναι πραγματικά ένα σημάδι αποτυχίας, ιδιαίτερα για την Σαουδική Αραβία. Ιδού το γιατί.

Ο FAREA AL-MUSLIMI είναι ερευνητής στο Carnegie Middle East Center.

Από τα τέλη Μαρτίου, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει βομβαρδίσει εκτενώς την Υεμένη σε μια προσπάθεια να απωθήσει τους Houthi, μια σιιτική αντάρτικη οργάνωση, και τον σύμμαχό τους, πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Ο στόχος του συνασπισμού είναι να αναγκάσει τους Houthi να υποχωρήσουν και να αποδυναμώσει την θέση του Σαλέχ στην εξουσία. Αλλά μέχρι στιγμής, η μόνη οριστική έκβαση του πολέμου θα είναι η καταστροφή του άμαχου πληθυσμού: Τουλάχιστον χίλιοι πολίτες της Υεμένης έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ακόμη και αν οι χώρες του Κόλπου καταφέρουν τελικά να διώξουν τους Houthi, η παρέμβασή τους στην Υεμένη είναι πραγματικά ένα σημάδι αποτυχίας, ιδιαίτερα για την Σαουδική Αραβία. Στην πραγματικότητα, η πλουσιότερη χώρα στον αραβικό κόσμο αναγκάστηκε να βομβαρδίσει την φτωχότερη για να αλλάξει την πολιτική της δυναμική. Θα μπορούσε κανείς να φτάσει σε σημείο να υποστηρίξει ότι η τρέχουσα κρίση στην Υεμένη είναι άμεσο αποτέλεσμα της περιφερειακής αδράνειας των τελευταίων ετών, αν όχι δεκαετιών.

Το 2011, η Αραβική Άνοιξη έσπρωξε την χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να εκδιώξουν τον ισχυρογνώμονα Σαλέχ. Τα Ηνωμένα Έθνη παρενέβησαν δημιουργώντας ένα μοντέλο ειρηνικής μετάβασης με την υποστήριξη έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε σε μια επιτυχημένη παράδοση της προεδρίας από τον Saleh στον προσωρινό ηγέτη, Abd Rabbuh Mansur Hadi, αλλά τότε, τα κράτη του Κόλπου δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την διαδικασία και διαδραμάτισαν μόνο έναν περιορισμένο ρόλο στην αλλαγή της εξουσίας. Είχαν άλλες έγνοιες. Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, είχε αναλωθεί στην υποστήριξη της αλλαγής ηγεσίας της Αιγύπτου, ενώ άλλες χώρες του Κόλπου προσπαθούσαν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην Συρία.

Οι ίδιες αυτές χώρες παρακολούθησαν παρασκηνιακά την κατάρρευση αυτού του έργου του GCC που ήταν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Μετά την αποχώρηση του Σαλέχ, η σταδιακή μετάβαση της εξουσίας επικεντρώθηκε στην επίτευξη κοινής συναίνεσης μεταξύ των ελίτ της Υεμένης. Ο Hadi αποδείχθηκε ανίκανος ηγέτης, ανήμπορος να παράσχει φυσική ή οικονομική ασφάλεια σε μια ασταθή χώρα. Με την πάροδο των χρόνων, την ώρα που ο Hadi και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Jamal Benomar, ηγούνταν της ειρηνευτικής διαδικασίας, ασχολούμενοι με συναντήσεις σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων της πρωτεύουσας, ένοπλες ομάδες όπως οι Houthi άρχισαν να καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα της χώρας. Για το γεγονός αυτό ευθύνεται και η διεθνής κοινότητα. Πέρυσι, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την βίαιη εξάπλωση των Houthi σε ολόκληρη την Υεμένη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στους ηγέτες της οργάνωσης με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Αλλά δεδομένου ότι τα στοχευόμενα άτομα δεν ταξιδεύουν ποτέ έξω από την Υεμένη και κάνουν οικονομικές συναλλαγές αυστηρά με μετρητά, η συγκεκριμένη κύρωση αποτελεί μια φάρσα.

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες του Κόλπου στήριξαν την Αίγυπτο με δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε βοήθεια όσο και σε επενδύσεις κατά την διάρκεια της μετάβασής της, υιοθέτησαν έναν υπεροπτικό, εποπτικό ρόλο στην Υεμένη. Στην πραγματικότητα, τα κράτη του Κόλπου είδαν ότι η Υεμένη πνιγόταν πολύ πριν από την Αραβική Άνοιξη, αλλά ποτέ δεν προσπάθησαν να της δώσουν σωσίβιο. Για δεκαετίες, η Υεμένη ζητούσε να ενταχθεί στο GCC, γιατί μια πιθανή ένταξής της θα τερμάτιζε τον περιορισμό των εργατών της Υεμένης στον Κόλπο και ως εκ τούτου, θα παρείχε στην νεολαία εργασιακές ευκαιρίες. Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες της Υεμένης στον Κόλπο απέρριψαν τις εκκλήσεις της για ένταξη. Παρά το γεγονός ότι δεν έδωσαν κάποια επίσημη αιτία για την απόρριψη αυτή, είναι προφανές ότι η Υεμένη είναι πολύ φτωχότερη από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και, επιπλέον, είναι η μόνη δημοκρατική χώρα σε αυτή την ομάδα μοναρχιών.

Οι χώρες του Κόλπου δεν είναι μόνο ένοχες για το γεγονός ότι εθελοτυφλούσαν σε ό, τι αφορά τις ανάγκες των λιγότερο εύπορων νοτίων γειτόνων τους. Ιστορικά, έχουν επίσης τιμωρήσει τον λαό της Υεμένης για τις αποφάσεις των ηγετών του. Το 1990, ο Saleh επικρότησε την απόφαση του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να εισβάλει στο Κουβέιτ. Αντί να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Σαλέχ από την εξουσία, η Σαουδική Αραβία ανταπέδωσε εκδιώκοντας πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες εργάτες της Υεμένης από τα εδάφη της την δεύτερη ημέρα της εισβολής του Σαντάμ στο Κουβέιτ. Αυτή η κίνηση έγινε για να προκαλέσει σοκ στην ήδη αδύναμη οικονομία της Υεμένης, δεδομένου ότι δεν ήταν σε θέση να απορροφήσει το σύνολο των επαναπατριζόμενων. Επιπλέον, η Υεμένη έχασε δισεκατομμύρια δολάρια από τα εμβάσματα που έστελναν άλλοτε στην πατρίδα τους οι εργάτες της. Η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες αυτής της εξόδου. Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε την βοήθειά της στην Υεμένη, την οποία εκείνη χρησιμοποιούσε για να κατασκευάσει σημαντικά έργα υποδομών, όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και δρόμους.

08052015-2.jpg

Εκτοπισμένοι ξεκουράζονται σε ένα υπόγειο τούνελ νερού, αφότου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησε η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας στη Sanaa, στις 2 Μαΐου του 2015. MOHAMED AL-SAYAGHI / REUTERS