Tο νέο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Tο νέο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Δάνεια χωρίς τόκο, ανάπτυξη από την γεωργία και την δημόσια διοίκηση, αλλά και Κίνα, Ρωσία και Μέση Ανατολή
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs The Hellenic Edition με κεντρικό θέμα την επέκταση της ισλαμικής τραπεζικής -η οποία απαγορεύει την εφαρμογή τόκων σε δάνεια- στην Ευρώπη. Επίσης, περιέχονται αναλύσεις για την κινεζική οικονομία, την ουκρανική κρίση, το κυπριακό, τα νέα ενεργειακά επίκεντρα, τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs The Hellenic Edition με κεντρικό θέμα την επέκταση της ισλαμικής τραπεζικής -η οποία απαγορεύει την εφαρμογή τόκων σε δάνεια- στην Ευρώπη.

Στο σχετικό άρθρο του, ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης, γράφει ότι οι τράπεζες που λειτουργούν με βάση τον νόμο της σαρία αλλάζουν τα συναλλακτικά δεδομένα και δημιουργούν ελκυστικές προοπτικές σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας. Ωστόσο, αυτό δεν έρχεται χωρίς κινδύνους καθώς τα ισλαμικά κεφάλαια ίσως νοθεύσουν τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Για την προβληματική της ελληνικής ανάπτυξης γράφει ο οικονομολόγος Ανδρέας Αττάλογλου, από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης η οποία νοσεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότια Κορέα, η δημόσια διοίκηση λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης.

Μεγάλη συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια θα μπορούσε να έχει και η ελληνική γεωργία, όπως γράφει ο καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θεοφάνης Α. Γέμπτος. Όμως, παρά τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροτικού τομέα, η έλλειψη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής ταπεινώνει τις προοπτικές του τομέα. Με επτά συγκεκριμένα βήματα η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αγροτικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Purdue, Jess Lowenberg-DeBoer, εξηγεί τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην γεωργία, που μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγή η οποία θα είναι και αποδοτικότερη και πιο ξεκούραστη. Τρανό παράδειγμα η χρήση GPS στην λίπανση των χωραφιών αλλά και στην συγκομιδή.

Στην παγκόσμια σκηνή, οι περισσότερες ανησυχίες σήμερα επικεντρώνονται στην κατάσταση και τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yal, Zhiwu Chen, παρουσιάζει την διάρθρωση και τους κινδύνους του χρέους της Κίνας, καλώντας για μια επείγουσα λύση του προβλήματος.

Στον αντίποδα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, Hu Angan, υποστηρίζει ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται ακόμη σε καλό δρόμο και ότι η επιβράδυνση του ρυθμού της ανάπτυξής της είναι φυσιολογική, επιτρέποντας στην Κίνα να συνεχίσει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια ακόμη, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Επίσης, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Baozhen Luo, επιχειρηματολογεί υπέρ των προοπτικών της Κίνας, θεωρώντας ότι τα δημογραφικά προβλήματα που φέρεται να ταλανίζουν την χώρα είναι υπερεκτιμημένα και δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία της.

Ο έγκριτος νομικός, Γεώργιος Κ. Οικονόμου, αναλύει την κρίση της Ουκρανίας και χρησιμοποιώντας τα διδάγματα του Θουκυδίδη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας είναι λανθασμένη και θα φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για τον μεγάλο πόλεμο της εποχής μας, εκείνον που συντελείται στην Μέση Ανατολή, γράφει ο John M. Owen IV, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, συγκρίνοντας τους θρησκευτικούς πολέμους στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα με αυτόν που εξελίσσεται σήμερα στον μουσουλμανικό κόσμο. Η σύγκριση προσφέρει βασικά μαθήματα για την κατανόηση και την διαχείριση των σύγχρονων κρίσεων.

Στο ξεκαθάρισμα των τεκταινομένων στην Μέση Ανατολή συμβάλλει και η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Mason, Audrey Kurth Cronin, η οποία αναλύει το γιατί το ISIS δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η αλ Κάιντα και, άρα, γιατί η συνηθισμένη αντιτρομοκρατία δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσει.

Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γράφει για την γεωπολιτική υπεραξία της Κύπρου ξεκινώντας από το ιστορικό υπόβαθρο και φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή. Η Κύπρος αποτελεί ένα Δυτικό προγεφύρωμα στην περιοχή αλλά κινδυνεύει από τις διχαστικές πολιτικές της Τουρκίας που, αν δεν αντιμετωπισθούν, θα πλήξουν όχι μόνο την Κύπρο και τον ελληνισμό αλλά και τα Δυτικά συμφέροντα.

Η Ασία αποτελεί το νέο ενεργειακό κέντρο σύμφωνα με τον Michael Levi, διευθυντή του Κέντρου Γεωοικονομικών Σπουδών Maurice R Greenberg στο Council on Foreign Relations. Για τον λόγο αυτό, οι μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις του κόσμου, προεξαρχουσών των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία ενεργειακής πολιτικής για να μπορέσουν να συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Τέλος, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, περιγράφει το Αζερμπαϊτζάν και το ιδιαίτερο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης που χρησιμοποιεί, ένα μοντέλο που παρά τα αναπόφευκτα ελλείμματά του, του έχει επιτρέψει να κάνει μια εντυπωσιακή πορεία στην σύγχρονη εποχή.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition