Ο αέναος αγώνας της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο αέναος αγώνας της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας

Το πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι
Περίληψη: 

Η αποτυχία των γαλλικών και ευρωπαϊκών Αρχών να σταματήσουν την προμήθεια όπλων, να εντοπίσουν την κατασκευή βομβών και σπάσουν τις γραμμές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες, καταδεικνύει τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι Δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, πόσω μάλλον οι γαλλικές. Τα ζητήματα αυτά, καθώς και η διατηρούμενη ικανότητα του ISIS να στρατολογεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ROBIN SIMCOX είναι συνεργαζόμενο μέλος στο Henry Jackson Society.

Οι ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι [1] χρησίμευσαν ως θλιβερή υπενθύμιση της απειλής που αντιπροσωπεύει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS) για την Δύση. Επί του παρόντος, έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν 132 νεκροί, και το ISIS έχει προειδοποιήσει ότι η Γαλλία [2] ήταν «μόνο η αρχή της καταιγίδας». Ωστόσο, όσο δυσοίωνο κι αν είναι αυτό, η Γαλλία [3] ήταν υπό διαρκή επίθεση από ισλαμιστές τρομοκράτες τους τελευταίους 12 μήνες, ακόμη και αν η απειλή είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη από το κοινό. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις έχουν εκμηδενιστεί, η συχνότητα -και οι τρόποι με τους οποίους το γαλλικό κράτος τις ανακάλυψε- είναι ανησυχητική.

Το ISIS μίλησε για την Γαλλία [4] τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο εκπρόσωπος της ομάδας Abu Mohammed al-Adnani διακήρυξε στους ακροατές του ότι «αν μπορείς να σκοτώσεις έναν Αμερικανό ή Ευρωπαίο άπιστο, ειδικά τον μοχθηρό και καταραμένο Γάλλο, να τους σκοτώσεις με κάθε δυνατό τρόπο». Η απάντηση σε αυτό το κάλεσμα ήταν ραγδαία: Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Bertrand Nzohabonayo επιτέθηκε με ένα μαχαίρι σε τρεις αστυνομικούς [5] στο Joué-lès-Tours και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο Nzohabonayo λίγο νωρίτερα είχε ανεβάσει την σημαία του ISIS [6] στον λογαριασμό του στο Facebook.

Εβδομάδες αργότερα, οι Said και Cherif Kouachi [7], δύο αδέλφια που είχαν εκπαιδευτεί από την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο στην Υεμένη [8], δολοφόνησαν 12 μέλη του προσωπικού του περιοδικού Charlie Hebdo κατά την διάρκεια μιας επίθεσης στα κεντρικά του γραφεία [9] στο Παρίσι. Αυτά τα ιδιαίτερα χτυπήματα δεν συνδέοντο ξεκάθαρα με το ISIS, αλλά τα επόμενα συνδέονται. Σε ένα χρονικό διάστημα δύο ημερών τον Ιανουάριο του 2015, ο Amedy Coulibaly [10], ένας από τους συνεργάτες του Cherif Kouachi, σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Παρίσι. Είχε υποσχεθεί πίστη στον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι [11].

19112015-1.jpg

Ένας άνδρας περπατά μπροστά από μια γιγάντια τοιχογραφία στο Παρίσι που γράφει Fluctuat Nec Mergitur στα λατινικά, δηλαδή «χτυπήθηκε (από τα κύματα), αλλά δεν βυθίστηκε", στις 17 Νοεμβρίου του 2015. BENOIT TESSIER / REUTERS
--------------------------------

Περισσότερα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Τον Απρίλιο του 2015, ο Sid Ahmed Ghlam [12] φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει παριζιάνoυς εκκλησιαzόμενους [13] και ήταν ύποπτος για την δολοφονία μιας γυμνάστριας [14] κατά την διάρκεια μιας προσπάθειας να κλέψει το αυτοκίνητό της. Τα σχέδια του Ghlam ανατράπηκαν μόνο όταν αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι κατά λάθος και αναγκάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο. Τρεις μήνες αργότερα, ο βαριά οπλισμένος Ayoub el-Khazzani επιτέθηκε σε ένα τρένο [15] με κατεύθυνση προς το Παρίσι από το Άμστερνταμ, απλώς για να εμποδιστεί από τους επιβάτες και να συλληφθεί. Τόσο ο Ghlam όσο και ο el-Khazzani συνδέονται με την βελγική τζιχάντ και τον ιθύνοντα νου των επιθέσεων στο Παρίσι, Abdelhamid Abaaoud [16], ένα βασικό πρόσωπο στα τρομοκρατικά δίκτυα που έχουν δεσμούς με το ISIS στην Συρία. Ο Abaaoud συνδέθηκε επίσης με τον πυρήνα του ISIS που λειτουργούσε στο Verviers, στο Βέλγιο [17], ο οποίος διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

ΧΑΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε από την γαλλική αστυνομία πριν αρχίσει να εξελίσσεται. Σίγουρα, άλλα σχέδια έχουν ματαιωθεί -όπως μια επίθεση σε μια στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα της Γαλλίας [18]- αλλά στην πραγματικότητα, κάποιες καταστροφικές επιθέσεις απετράπησαν μόνο λόγω της καλής τύχης και του ηρωισμού των πολιτών. Η εγχώρια Υπηρεσία ασφαλείας της Γαλλίας, η Direction Générale de la Sécurité Intérieure, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2014 αντικαθιστώντας την Direction Centrale du Renseignement Intérieur. Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του France 24, Leela Jacinto, η ιδέα ήταν να «ενισχύσουν, να μεγεθύνουν και να παρέχουν περισσότερα κονδύλια» στην DGSI προκειμένου -όπως το έθεσε ένας Γάλλος αξιωματούχος- να μετατραπεί σε μια «πολεμική μηχανή» ικανή να εξορκίσει την απειλή της τρομοκρατίας. Το έργο αυτό έκανε ένα δυσοίωνο ξεκίνημα.

Η κατάσταση της γαλλικής ασφάλειας είναι αρκετά προβληματική, αλλά εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ISIS διενεργεί πολύπλοκα, συντονισμένα σχέδια που προηγουμένως θεωρούντο υπερβολικά δύσκολα για να εκτελεστούν από την οργάνωση. Οι δεξιότητες συντονισμού του βελτιώνονται, ακόμη και παρά το γεγονός ότι οι ασκήσεις συλλογής πληροφοριών εναντίον του δεν βελτιώνονται. Η συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι [19] ήταν μια μεγάλη επιχείρηση: Οκτώ βομβιστές και σίγουρα ένα μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης γύρω τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το επίπεδο συντονισμού θα αύξανε τις πιθανότητες να κάνει λάθος κάποιος εμπλεκόμενος ή να κάνει προχειρότητες με την ασφάλεια και να επιτρέψει στις Αρχές να καταστρέψουν τον πυρήνα και να προλάβουν τις επιθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη αυτή την φορά.

19112015-2.jpg

Βωμός στην μνήμη των θυμάτων σε έναν από τους τόπους των θανατηφόρων επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, μπροστά από το καφέ La Belle Equipe, στο Παρίσι, στις 17 Νοεμβρίου 2015. JACKY NAEGELEN / REUTERS
----------------------------