Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου-Μαρτίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου-Μαρτίου

Ο αμερικανικός παράγων στην Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η οικονομία της, η εικόνα της Κίνας και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την στρατηγική της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή και τις επιδράσεις που έχει αυτό για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition Επίσης, υπάρχουν άρθρα και αναλύσεις για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, την αξία της παιδείας στις διεθνείς υποθέσεις αλλά και την σημασία που αποδίδει η Κίνα στην εικόνα της προς το εξωτερικό.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την στρατηγική της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή και τις επιδράσεις που έχει αυτό για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής Βασίλης Κοψαχείλης, περιγράφει τα διαφορετικά μοντέλα εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και την στρατηγική παράκαμψης της Μεσογείου ως διόδου για προβολή πολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής και στρατηγικής ισχύος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο συνεργάτης στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Michael Wahid Hanna αναλύει τις σύγχρονες αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις, τα προβλήματά τους και την αξιοπιστία της Αιγύπτου ως συμμάχου των ΗΠΑ, προτείνοντας τελικά μια εκ βάθρων αναθεώρηση της μεταξύ τους σχέσης.

Επίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dragoman Partners, Ali Khedery, καταγράφει τις διαχωριστικές γραμμές που διαιρούν το Ιράκ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μόνο μια ομοσπονδοποίηση της χώρας θα μπορούσε να σώσει την ενότητά της.

08022016-1.jpg

-----------------------------------------------------------

Σχετικό με το θέμα της Μέσης Ανατολής είναι και το προσφυγικό για το οποίο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Βοσκόπουλος, επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και την ίδια την ΕΕ.

Ωστόσο, και η ίδια η Ευρώπη έχει προβλήματα. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πέτρος Σιούσουρας και ο διδάκτωρ Κλεάνθης Κυριακίδης, αναλύουν την υπερεθνικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήγουν ότι μόνο ένας «ευρωπαϊκός φονταμενταλισμός» θα μπορούσε να την σώσει από την κρίση την οποία διέρχεται η ΕΕ. Στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Περικλής Γκόγκας και ο διδάκτωρ Βασίλειος Πλακανδάρας επιχειρηματολογούν υπέρ μιας περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την διαδικασία που θα επιλύσει μια σειρά από τα προβλήματά της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η αμερικανική πολιτική έναντι της Ευρώπης: Ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Γραμμένος, γράφει για την στάση της προεδρίας Ομπάμα έναντι της ΕΕ, της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας.

Μια σημαντική πτυχή της οικονομικής κακουχίας στην ΕΕ αποτελεί ο χειρισμός του εργασιακού κόστους στον οικονομικό σχεδιασμό της Ένωσης. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Κυρκιλής, και ο καθηγητής Μακροοικονομικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, Γιώργος Μακρής, εξηγούν τις στρεβλώσεις που επέφερε αυτή η πολιτική. Επίσης, ο οικονομικός σύμβουλος Ελευθέριος Κρητικός, επιχειρηματολογεί με πρακτικά παραδείγματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία ως τον πλέον αξιόπιστο τρόπο να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Όμως, ο κόσμος εξελίσσεται την ώρα που η Ελλάδα διέρχεται την κρίση της και η ΕΕ αντιμετωπίζει τα δομικά της προβλήματα. Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του World Economic Forum, αναλύσει την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς και τις μεταβολές που θα φέρει στις οικονομίες και τις κοινωνίες όλων των χωρών, από τις πιο αναπτυγμένες ως εκείνες στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης.

Πτυχή της ανάπτυξης βεβαίως είναι και η εκπαίδευση. Ο καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Charles King, περιγράφει την υποχώρηση των διεθνών σπουδών στις ΗΠΑ και τους κινδύνους που κρύβει κάτι τέτοιο, ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης στο ΓΕΕΘΑ Δρ. Σπυρίδων Πλακούδας παρουσιάζει την στρατηγική κουλτούρα της Ελλάδας και εξηγεί το πώς η διαμόρφωση και η μελέτη της μπορεί να προδικάσει το μέλλον.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington, David Shambaugh, γράφει για τις τεράστιες προσπάθειες της Κίνας στην ενίσχυση της ήπιας ισχύος της, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων και, βεβαίως, μέσω της προπαγάνδας.

Σε μια ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διάσκεψης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, νομικός Θεόδωρος Κ. Πανάγος, αναφέρει τις προόδους της διεθνούς κοινότητας για το κλίμα αλλά και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Τέλος, παρουσιάζεται το βιβλίο «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία 2009 – 2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» του Γιάννη Παπαδογιάννη.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition