Οι παγκόσμιες συνέπειες της πάλης της Apple με το FBI | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι παγκόσμιες συνέπειες της πάλης της Apple με το FBI

Μια πρόκληση για την ελευθερία
Περίληψη: 

Η Apple και το FBI γνωρίζουν ότι η εσωτερική πάλη τους μπορεί να έχει σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις. Η έκβαση της διαφοράς τους θα δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο για τις ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που επιζητούν δεδομένα από την Apple και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google.

Ο Henry Farrell είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Υποθέσεων στην Σχολή Διεθνών Υποθέσεων Elliott στο Πανεπιστήμιο George Washington. Μπορείτε να τον ακολουθείτε στο Twitter @henryfarrell [1].



Μέχρι τώρα, οι λεπτομέρειες του αγώνα της Apple με το FBI είναι πολύ γνωστές: Το FBI θέλει πρόσβαση σε ένα iPhone που ανήκει στον αποθανόντα ύποπτο για τρομοκρατία Syed Farook, ο οποίος συμμετείχε στην επίθεση στο San Bernardino [2] της Καλιφόρνια, στις 2 Δεκεμβρίου 2015. Το τηλέφωνο του Farook είναι κρυπτογραφημένο, κι έτσι το FBI θέλει η Apple [3] να εκδώσει μια προσαρμοσμένη ενημερωμένη έκδοση λογισμικού που θα του επιτρέψει να παρακάμψει την κρυπτογράφηση. Η Apple έχει απαντήσει αρνούμενη να γράψει ειδικό λογισμικό που θα εξαλείψει τις προστασίες ασφαλείας της.

Για τις δύο πλευρές, το διακύβευμα είναι υψηλό. Η Apple λέει ότι η συμμόρφωση με τις διαταγές του FBI θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, και το FBI ελπίζει ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει υπέρ του, κάτι που ισχυρίζεται ότι θα ήταν «διδακτικό για άλλα δικαστήρια» [4]. Δεν υπάρχει καμία πραγματική μέση οδός. Η Apple μπορεί να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το FBI για να λύσει κάποιες υποθέσεις τρομοκρατίας [5] (αν και δεν είναι καθόλου σαφές ότι το τηλέφωνο του Farook κρύβει κάποια ουσιαστικά μυστικά). Αλλά αν η Apple προσφέρει την βοήθειά της, το FBI και οι Αρχές επιβολής του νόμου σίγουρα θα μπουν στον πειρασμό να το εκμεταλλευτούν, επεκτείνοντας τις περιοχές για τις οποίες ζητούν συνεργασία.

Η Apple και το FBI γνωρίζουν επίσης ότι η εσωτερική πάλη τους μπορεί να έχει σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις [6]. Η έκβαση της διαφοράς τους θα δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο για τις ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που επιζητούν δεδομένα από την Apple και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως το Facebook [7] και η Google [8].

Αν το FBI κερδίσει την υπόθεσή του, οι ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου σίγουρα θα το σημειώσουν. Ήδη, οι κυβερνήσεις πιέζουν όλο και περισσότερο τις εταιρείες τεχνολογίας να παραδώσουν τα δεδομένα των πελατών τους, ασχέτως του πού βρίσκονται. Η Βραζιλία μόλις φυλάκισε για μια μέρα τον αντιπρόεδρο του Facebook στην Λατινική Αμερική [9] για να πιέσει το Facebook να απελευθερώσει δεδομένα που ήθελε για μια ποινική έρευνα. Το κοινοβούλιο της Γαλλίας μόλις ψήφισε μια νομοθετική τροποποίηση [10] που θα επιβάλει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα σε εταιρείες τεχνολογίας που αρνούνται να συνεργαστούν στις έρευνες της αντι-τρομοκρατίας. Αν το FBI κερδίσει μια παραχώρηση από την Apple, η Apple μπορεί σύντομα να βρεθεί υπό πίεση από τους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες ίσως να μην μοιράζονται τις φιλελεύθερες αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

10032016-1.jpg

Ο Διευθυντής του FBI, James Comey, καταθέτει κατά την διάρκεια ακρόασης στην Δικαστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση «Η Κρυπτογράφηση σε Τεντωμένο Σχοινί: Εξισορρόπηση της Αμερικανικής Ασφάλειας και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων» στην Ουάσινγκτον, τον Μάρτιο του 2016. JOSHUA ROBERTS / REUTERS
------------------------------------------

Μια νίκη της Apple θα έχει επίσης παγκόσμιες συνέπειες. Θα ενθαρρύνει την Apple να ενισχύσει τα συστήματα κρυπτογράφησης και ενημέρωσης του λογισμικού της έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να συμμορφωθεί με παρόμοιες διαταγές από άλλες κυβερνήσεις. Αυτό θα επιτρέψει την Apple να προκαταλάβει αιτήματα από αξιωματούχους από όλο τον κόσμο, αλλά με το κόστος να καταστήσει πιο δύσκολο για την Apple να συμμορφωθεί με τα νόμιμα αιτήματα των Αρχών επιβολής του νόμου –για να αναφέρουμε ότι θα γίνει δυσκολότερο για την Apple να βοηθά τους δικούς της πελάτες όταν ξεχνούν τους κωδικούς πρόσβασής τους και χάνουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ [5] μπορεί να επιλύσει το δίλημμα της Apple με την θέσπιση νέων κανόνων που διέπουν την κρυπτογράφηση και την πρόσβαση στις Αρχές επιβολής του νόμου. Το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει να χειριστεί τους κατασκευαστές τηλεφώνων όπως τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, για παράδειγμα, απαιτώντας από αυτούς να παρέχουν πρόσβαση, αν και ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι δύσπιστοι ως προς την επιχειρηματολογία του FBI [11]. Ωστόσο, ακόμη και οι κανόνες αυτοί θα έχουν διεθνή αντίκτυπο. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο θέλουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που η Apple και η Google και το Facebook κατέχουν για τους πολίτες τους. Σε πολλές χώρες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά με τρόπους που υπονομεύουν τις αρχές του ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου -για παράδειγμα, αναγκάζοντας συστηματικά τις εταιρείες τεχνολογίας να υπονομεύσουν τις προστασίες στις προσωπικές πληροφορίες. Η Intel έχει προειδοποιήσει ότι μια νίκη της κυβέρνησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «πρόσκληση στην απαίτηση από τις εταιρείες τεχνολογίας … να υπονομεύσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους για να ταιριάζουν σε ξένα συμφέροντα». [12]

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν την τάση να σκέπτονται σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι δουλειά του FBI για να σκέπτεται το πώς τα αιτήματά του θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την Apple ή άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προστατεύσουν τους πελάτες τους από τα αστυνομικά κράτη. Αλλά οι πράξεις του έχουν σημασία σε όλο τον κόσμο. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου θέλουν πληροφορίες που διατηρούνται στο εξωτερικό. Εξετάστε την τρέχουσα διαμάχη της Microsoft. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ζητήσει από την Microsoft να του παραδώσει αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να βοηθήσει σε μια μη αποκαλυφθείσα εγχώρια ποινική υπόθεση. Ωστόσο, τα αρχεία αυτά διατηρούνται σε σέρβερς που βρίσκονται στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι δικαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να είναι σε θέση να υποχρεώσουν την Microsoft να συμμορφωθεί. Αλλά αν το κάνουν, μπορεί να αναγκάσουν την Microsoft να παραβεί ιρλανδικούς και ευρωπαϊκούς νόμους.