Αφήστε την Γεωργία να μπει στο ΝΑΤΟ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αφήστε την Γεωργία να μπει στο ΝΑΤΟ

Η υπόθεση της Τιφλίδας
Περίληψη: 

Κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία, η Τιφλίδα σχεδιάζει να αποσύρει τα αιτήματά της για ένα Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης στο ΝΑΤΟ και να απαιτήσει την οριστική απομάκρυνση όλων των τυχόντων ενδιάμεσων βημάτων προς την ένταξη. Η χώρα έχει κάποιο κύρος για ένα τέτοιο αίτημα.

Ο TORNIKE ZURABASHVILI είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Georgia’s Reforms Associates (GRASS), ένα μη κομματικό, μη κυβερνητικό παρατηρητήριο πολιτικής και think tank με έδρα στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Στα τέλη Μαρτίου, για έκτη συνεχή χρονιά, η εθνική ομάδα ράγκμπι της Γεωργίας κέρδισε το Κύπελλο των Ευρωπαϊκών Εθνών. Η σειρά από νίκες έχει ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση [1] σχετικά με το να επιτραπεί στην μικροσκοπική χώρα του Καυκάσου, η οποία φαίνεται να έχει ξεπεράσει το δικό της τουρνουά, να μπει στο Πρωτάθλημα των Έξι Εθνών (Six Nations Championship), το κορυφαίο κύπελλο ράγκμπι της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Σκωτία και την Ουαλία. Ωστόσο, είναι τα χρήματα [2] και όχι η ποιότητα του παιχνιδιού, που φαίνεται να λείπουν από την Γεωργία για το αγώνισμα. Υπαινισσόμενοι σχετικά με τις παρόμοια ανεπιτυχείς προσπάθειες της Τιφλίδας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Γεωργιανοί αρέσκονται να αστειεύονται ότι το Πρωταθλήματος των Six Nations έχει προστεθεί στην λίστα των Δυτικών θεσμών στους οποίους η Γεωργία αποτυγχάνει να μπει.

Η Τιφλίδα διακήρυξε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την Σύνοδο Κορυφής της Πράγας το 2002 και από τότε, προωθεί σταθερά το κύρος της στην συμμαχία. Σε μια χειρονομία για να αναγνωρίσουν την πρόοδο της Γεωργίας, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν [3] κατά την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 να δεχτούν τελικά την Γεωργία στο κλαμπ. Οκτώ χρόνια αργότερα, παρά την αυξανόμενη συμβολή της χώρας στην παγκόσμια ασφάλεια και την πρόοδό της προς την στρατιωτική και πολιτική μεταρρύθμιση, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παραμείνει απρόθυμες να εκδώσουν Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (Membership Action Plan, MAP), έναν καθιερωμένο μηχανισμό για τις χώρες υποψήφιες να προετοιμαστούν για προσχώρηση.

Η εξήγηση είναι αρκετά προφανής. Οι σχέσεις της χώρας με την Μόσχα είναι ταραγμένες˙ με σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της να έχει ήδη καταληφθεί από την Ρωσική Ομοσπονδία, η Γεωργία θεωρείται ως μια από τις πιο εκτεθειμένες στρατιωτικά χώρες της περιοχής και, ως εκ τούτου, μια πρόσθετη ανησυχία για τους Δυτικοευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι είναι γενικά αρκετά απρόθυμοι [4] να ενοχλήσουν την ρωσική αρκούδα επεκτείνοντας τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επίσης, ξεκίνησε το 2008 επιβεβαιώνοντας [5] το «δικαίωμα της Γεωργίας να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ» για να εξηγήσει το 2014 [6] ότι «δεν υπάρχουν άμεσα» σχέδια να εισέλθει η Γεωργία στην συμμαχία. Με άλλα λόγια, δεν είναι τόσο μεγάλη έκπληξη ότι η Γεωργία έμεινε με άδεια χέρια στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ το 2009, το 2010, το 2012 και το 2014.

15042016-1.jpg

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg (δεξιά), και πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, παρακολουθούν την τελετή έναρξης στο κοινό κέντρο εκπαίδευσης και αξιολόγησης στον οικισμό Krtsanisi έξω από την Τιφλίδα, στην Γεωργία, στις 27 Αυγούστου 2015. IRAKLI GEDENIDZE / REUTERS
--------------------------------------------

Η ηγεσία της χώρας, ωστόσο, επιμένει. Στην πραγματικότητα, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία, η Τιφλίδα σχεδιάζει να αποσύρει τα αιτήματά της [7] για ένα MAΡ και να απαιτήσει την οριστική απομάκρυνση [8] όλων των τυχόντων ενδιάμεσων βημάτων προς την ένταξη. Η χώρα έχει κάποιο κύρος για ένα τέτοιο αίτημα. Οι δυσανάλογα υψηλές εισφορές της Γεωργίας στις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στρατιωτικές επιχειρήσεις και ο σχετικά επιτυχημένος πειραματισμός της με την δημοκρατία έχουν βοηθήσει την χώρα να εκπληρώσει τους δύο θεμελιώδεις κανόνες της Πολιτικής Ανοικτών Θυρών του ΝΑΤΟ.

Η Γεωργία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων στα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, έχοντας αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στην χώρα από το 2010. Επιπλέον, η Τιφλίδα πληροί ήδη την απαίτηση για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ˙ [9] μόνο πέντε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή. Η πρόσφατη αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων από την χώρα [10] και η αναδιάρθρωση του στρατού [11] σύμφωνα με την Ανατολική και την Δυτική διοίκηση έχουν αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Μαζί με αυτό, η Γεωργία έχει αρχίσει να συμμετέχει στην Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η οποία είναι μια αποστολή ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ˙ φιλοξένησε τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ-Γεωργίας˙ και εγκαινίασε ένα Κέντρο Κοινής Εκπαίδευσης και Αξιολόγησης ΝΑΤΟ-Γεωργίας λίγο έξω από την Τιφλίδα.

Καθόλου λιγότερο σημαντική είναι η πρόοδος της Γεωργίας σχετικά με την δημοκρατία. Στα τελευταία χρόνια, η Γεωργία κατατάσσεται σταθερά στην κορυφή μεταξύ των μετα-σοβιετικών κρατών (εκτός των χωρών της Βαλτικής) στις εκθέσεις αξιολόγησης της δημοκρατίας από το Freedom House. Οι βουλευτικές εκλογές το 2012 και οι προεδρικές του 2013 στην Γεωργία είναι μοναδικά παραδείγματα δημοκρατικής και ειρηνικής μετάβασης εξουσίας στην περιοχή, όπου οι εκλογές είναι γενικά μη ανταγωνιστικές και οι κυβερνήσεις δεν λογοδοτούν στον λαό τους.

Και έτσι, έχοντας εργαστεί σκληρά στο σπίτι τους, οι ηγέτες της Γεωργίας είναι έτοιμοι να κάνουν μια παθιασμένη [12] προσπάθεια για την ένταξη. Αλλά δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την απάντηση˙ λαμβάνοντας υπόψη την απουσία υποστήριξης σε οποιαδήποτε ηγετική χώρα του ΝΑΤΟ, η πόρτα στο ΝΑΤΟ, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραμείνει κλειστή. Αντ’ αυτού, θα υπάρξει μια παράγραφο μερικές σελίδες μέσα στην Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας που θα προσπαθεί να επαινέσει την Γεωργία για τα επιτεύγματά της, να επιβεβαιώνει τις προοπτικές ένταξης της χώρας, και θα αποτυγχάνει να παραθέτει συγκεκριμένα ορόσημα για το πότε μπορεί η Τιφλίδα να προκριθεί τελικά για ένα MAP.

15042016-2.jpg