Μια ματιά στο τεύχος Απριλίου-Μαΐου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Απριλίου-Μαΐου

Η στάση της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή, το Ισλάμ, η μετανάστευση στην Ευρώπη αλλά και η ανισότητα στον κόσμο
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, υπάρχουν άρθρα και δοκίμια για μετανάστευση στην Ευρώπη, για την μεταρρύθμιση στο Ισλάμ, την ανισότητα στον κόσμο, τις στρατηγικές της Κίνας στην νοτιοανατολική Ασία, κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition με κεντρικό θέμα την στρατηγική της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο.

Στο σχετικό άρθρο τους, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Παντελής Σκλιάς και ο διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αντώνης Κλάψης αποτυπώνουν τις τρεις απατηλές υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε η σχέση της Τουρκίας με την Δύση κατά την τελευταία δεκαετία. Η αποκάλυψή τους αναμένεται να αλλάξει την στάση του Δυτικού κόσμου απέναντι στην χώρα αυτή.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο διδάσκων στο University of Central Lancashire Cyprus, Ζήνων Τζιάρρας στο δοκίμιό του αναλύει τις τουρκικές επιδιώξεις για την καθιέρωσή της ως «τρίτου πόλου» στην περιοχή της και ευρύτερα, γεγονός που εμποδίζει τα συμφέροντα της Δύσης στην Μέση Ανατολή και γενικότερα. Επιπλέον, ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί τον κίνδυνο γενικότερων εξελίξεων μέσα στον κόσμο του Ισλάμ.

22042016-4.jpg
------------------------------------------

Σχετικά με την πορεία του Ισλάμ, η Ayaan Hirsi Ali από την Σχολή Διακυβέρνησης Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση γενικότερα θα πρέπει να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις εντός του Ισλάμ προκειμένου να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις ριζοσπαστικές τάσεις του ισλαμισμού που παράγουν καταπίεση και τρομοκρατία.

Στον αντίποδα, ο συνεργάτης του Κέντρου Μεσανατολικών Πολιτικών του Ινστιτούτου Brookings, William McCants, επισημαίνει ότι η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την ενίσχυση οποιασδήποτε θρησκευτικής πίστης και ότι όσο οι πιστοί οιασδήποτε θρησκείας είναι ειρηνικοί, είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Το αντίθετο γεννά επίσης καταπίεση αν όχι και τρομοκρατία.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Χρήστος Νίκας και ο διδάκτωρ Δημήτρης Ασπάσιος, αναλύουν τα προβλήματα στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των ίδιων των μεταναστών που γεννά το κύμα παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Επίσης, ο διεθνολόγος Χρήστος Μπαξεβάνης υπογραμμίζει μια σειρά από μέτρα που οφείλει να πάρει η Ευρώπη για να προστατευθεί από την αθρόα παράτυπη μετανάστευση αλά και για να αντιμετωπίσει τις αιτίες που γεννούν οργανώσεις όπως το ISIS στην Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές Alexander Betts και Paul Collier από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παραθέτουν το παράδειγμα της Ιορδανίας η οποία φιλοξενεί τεράστιο αριθμό Σύριων μεταναστών για να υποστηρίξουν ότι η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτούς εάν οργανώσει κατάλληλα την είσοδο των μεταναστών στην αγορά εργασίας, και μάλιστα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις απασχόλησης των ίδιων των Ιορδανών.

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς γράφει ότι επίκειται νέα επέμβαση της Δύσης στην Λιβύη και επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή και για την Ευρώπη.

Κινδύνους για την Ευρώπη διαβλέπει και ο στρατηγικός και πολιτικός αναλυτής Παναγιώτης Α. Καράμπελας, ο οποίος θεωρεί σχεδόν βέβαιη την αποτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εφόσον διατηρηθούν οι φυγόκεντρες τάσεις εντός της ΕΕ. Τα δε «κλειδιά» για την αντιστροφή αυτής της πορείας είναι δύσκολα μεν αλλά απολύτως εφικτά, εφόσον οι ηγεσίες στην Ευρώπη δείξουν την απαιτούμενη οξυδέρκεια.

Σε ένα σημαντικό άρθρο, ο καθηγητής στην Σχολή Οικονομικών του Παρισιού, Francois Bourguignon, περιγράφει το πώς η ανισότητα εντός των κοινωνιών αυξάνεται ενώ η ανισότητα μεταξύ των κρατών μειώνεται. Η τάση αυτή πρέπει να βρει νέο σημείο εξισορρόπησης προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες εντάσεις.

Ο αρχιτέκτων και ιστορικός, Μαρίνος Βλέσσας, καταγράφει την κατάσταση εντός της Μιανμάρ (αλλιώς Βιρμανία) μετά τις πρόσφατες εκλογές εκεί, αλλά και τους κινεζικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και πέραν αυτής.

Ο διδάκτωρ του ΕΜΠ/ΕΚΠΑ Δρ. Νικόλαος Καραμπέκιος αναλύει τις ευεργετικές επιδράσεις της Έρευνας & Ανάπτυξης που οδηγεί στην καινοτομία εντός του αμυντικού τομέα, τόσο για την ασφάλεια μιας χώρας όσο και για την οικονομία της. Παρότι η κατάσταση του σχετικού τομέα στην Ελλάδα είναι απογοητευτική λόγω της υποεπένδυσης, υπάρχουν ωστόσο κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα.

Ο γηραιότερος εκ των γερουσιαστών του Όρεγκον Ron Wyden και ο συνεργάτης του John Dickas ασκούν κριτική στο βιβλίο του Frederick A.O. Schwartz Jr. «Democracy in the dark / The seduction of Government secrecy», και υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κρατώντας ως απόρρητες από το κοινό περισσότερες πληροφορίες από όσες πρέπει, βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο την δημοκρατική τους νομιμοποίηση αλλά και την ίδια την ασφάλεια της χώρας.

Τέλος, η καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ελπίδα Βόγλη παρουσιάζει το βιβλίο του καθηγητή Χάρη Μυλωνά «Οικοδομώντας το Έθνος» υπογραμμίζοντας την σημασία των όρων που αφορούν στις μειονότητες, τους ομοεθνείς και τους πρόσφυγες αλλά και την βαρύτητα της έρευνας της επίδρασής τους στις εθνικές και κοινωνικές δομές.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition