Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου

Ο λαϊκισμός στις ΗΠΑ και ο Τραμπ, οι νέες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας, το Brexit, τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος από την λαθρομετανάστευση
Περίληψη: 

Ο λαϊκισμός στις ΗΠΑ και ο Τραμπ, οι νέες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, το Brexit, τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος από την λαθρομετανάστευση κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου του Foreign Affairs The Hellenic Edition, έχοντας ως κεντρικό θέμα την έξαρση του λαϊκισμού και στις ΗΠΑ, με αφορμή την προεκλογική δράση του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Στο σχετικό άρθρο του, ο καθηγητής στο Bard College, Omar G. Encarnation, συγκρίνει την πολιτική ρητορική και στάση του Τραμπ με εκείνη θεωρούμενων ως ηγετικών προσωπικοτήτων της Λατινικής Αμερικής, και βρίσκει δυσοίωνες ομοιότητες.

Για το επίκαιρο ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ο νομικός Νικόλαος Κωνσταντακόπουλος, εξηγεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός Brexit για την Βρετανία αλλά και για την Ευρώπη, ανά τομέα και ανά θέμα.

Για το μέλλον της Ευρώπης γράφουν και οι Νικόλαος Κ. Κυριαζής, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου, διδάκτωρ Οικονομικών στο ίδιο πανεπιστήμιο, και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας ομοσπονδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίαρχο θέμα στις Δυτικές κοινωνίες αλλά και πηγή του λαϊκισμού αποτελεί και η αυξανόμενη ανισότητα του πλούτου. Ο καθηγητής στο London School of Economics, Anthony B. Atkinson, προτείνει μια σειρά από λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν το πρόβλημα και να δώσουν μια άλλη προοπτική στην κοινωνική προαγωγή.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι βεβαίως η μετανάστευση. Ο ανώτατος αξιωματικός Λ.Σ. ε.α. και διδάσκων σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ, Δρ. Νίκος Δενιόζος, αναλύει τις δομές και την σύνθεση του οργανωμένου εγκλήματος που εκμεταλλεύεται τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος από τις δραστηριότητες αυτές το 2015 ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Fu Ying, περιγράφει το πώς βλέπει η Κίνα την Ρωσία, και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Στο δοκίμιό του απαντά στο ερώτημα εάν οι δύο μεγάλες χώρες μπορούν να συμπήξουν μια συμμαχία τέτοια που θα άλλαζε τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, ο συγγραφέας και βασικός συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, Robert D. Kaplan, επισημαίνει ότι οι αδυναμίες που έχουν τόσο η σύγχρονη Ρωσία όσο και η Κίνα, μπορεί να οδηγήσουν σε μια αυξανόμενη αναρχία στον ευρύτερο χώρο.

Επίσης, ο Μάριος Λ. Ευρυβιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Κύπρο, υπογραμμίζει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής και ότι η μονοκρατορία των ΗΠΑ έχει παρέλθει. Πλέον, ο ρόλος της Ρωσίας είναι αυξημένος, όπως και εκείνος της Κίνας σε όλες τις διεθνείς υποθέσεις, ιδίως δε στις διάφορες κρίσεις.

Ακριβώς για μια κρίση, εκείνη της Συρίας, ο αναλυτής της Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο ΥΠΕΘΑ, Πάνος Βασιλειάδης, υποστηρίζει ότι η τακτική υποχώρηση της Ρωσίας από το συριακό μέτωπο προσέδωσε πολλαπλά οφέλη στην Μόσχα, αναβαθμίζοντας την διεθνή παρουσία της.

Σε ένα σημαντικό δοκίμιο, οι Abrahamh F. Lowenthal και Sergio Bitar, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings και πρόεδρος του Chile’s Foundation for Democracy αντίστοιχα, καταγράφουν τις πρόσφατες μεταβάσεις κρατών προς την δημοκρατία δίνοντας έμφαση στα στοιχεία εκείνα που κάνουν κάποιες χώρες να πετυχαίνουν και κάποιες άλλες όχι.

Τέλος, στο τεύχος αυτό, ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κ. Μπήτρος παρουσιάζει το βιβλίο «Δημοκρατία και Οικονομία» των Ν. Κυριαζή και Ε.Μ. Οικονόμου, ο πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics, Adam S. Posen, ασκεί κριτική στο βιβλίο του πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke, «The courage to act», και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell, Michael Fontain, γράφει για τα μαθήματα που μπορεί να μας διδάξει η αρχαία Ρώμη σήμερα με αφορμή το βιβλίο της Mary Beard, «SPQR, A history of ancient Rome».

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition