Οι αξίες της γενιάς της χιλιετίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι αξίες της γενιάς της χιλιετίας

Τι θέλουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο
Περίληψη: 

Η αλήθεια για τις νεότερες γενιές του κόσμου είναι περίπλοκη. Πρόκειται για μια ισχύ δυο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και στην μεγάλη πλειοψηφία τους ζουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι αξίες τους είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες από όσο νομίζουμε. Σε έρευνα που διεξήχθη σε 24 χώρες στις αρχές του τρέχοντος έτους, βρήκαμε ότι στις αναδυόμενες αγορές, τα όνειρά τους, οι φιλοδοξίες και οι απόψεις τους για την ζωή είναι διαφορετικά από αυτά των συνομηλίκων τους στην Δύση

Ο MARTIJN LAMPERT είναι ερευνητικός διευθυντής του «Glocalities» στην Motivaction, μια διεθνή εταιρεία ερευνών με έδρα στην Ολλανδία η οποία ειδικεύεται σε έρευνες σχετικές με τις αξίες και την κοινωνική νοημοσύνη.
Ο HAROON SHEIKH διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο VU του Amsterdam και είναι επικεφαλής της Ομάδας Στρατηγικής στην εταιρεία επενδύσεων Dasym, η οποία εστιάζει στις παγκόσμιες μεταβολές της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

το πρόσφατο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παλαιότερες γενιές ψήφισαν «Εκτός», ενώ οι νεότεροι ψηφοφόροι υποστήριξαν σθεναρά την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι «baby boomers» [στμ: Η γενιά που γεννήθηκε στην μεταπολεμική πληθυσμιακή έκρηξη, μεταξύ 1946 και 1964, και σήμερα έχουν ηλικία μεταξύ 52 και 70 ετών], όπως φαίνεται, είναι πιο εθνικιστικές και νοσταλγοί της ανεξαρτησίας. Οι νεότεροι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους πολίτες του παγκόσμιου χωριού. Τουλάχιστον έτσι είναι που μπορούμε γενικά να δούμε τους millennials [στμ: Την γενιά που γεννήθηκε κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας πριν 16 χρόνια] σε όλο τον κόσμο: Είναι μετα-υλιστές, ευνοούν την συνεργασία έναντι του ανταγωνισμού, και είναι δημοκράτες, κοσμοπολίτες και προοδευτικοί.

Για παράδειγμα, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και κυβερνώσα κλίκα του, μπορεί να εξακολουθούν να εκθειάζουν τις αξίες του 19ου αιώνα, οι νεαροί Ρώσοι (παίρνοντας παράδειγμα από το συγκρότημα Pussy Riot) ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον. Μαζεύτηκαν σε μεγάλους αριθμούς για να διαμαρτυρηθούν για τον Πούτιν το 2012. Θέλουν δημοκρατία και είναι αντίθετοι με τις συντηρητικές πατριαρχικές πολιτικές της κυβέρνησής τους. Η αρχική αισιοδοξία των παρατηρητών για την Αραβική Άνοιξη επικεντρώνεται επίσης στους νέους, έχοντες οικειότητα με την τεχνολογία Άραβες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα social media για να προωθήσουν την διαμαρτυρία τους. Και στην Τουρκία, οι νέοι διαδηλωτές στο Πάρκο Gezi ενήργησαν ως αντίρροπη δύναμη στις όλο και πιο συντηρητικές και αυταρχικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η νεαρή, φιλική προς την τεχνολογία κινεζική μεσαία τάξη, επίσης, φαίνεται να προσβλέπει σε ένα πιο ανοικτό καθεστώς.

Αλλά η αλήθεια για τις νεότερες γενιές του κόσμου είναι πιο περίπλοκη. Καθώς τα κινήματα διαμαρτυρίας συγκλόνισαν τον κόσμο κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, φαινόταν πάντα ότι οι δημοκρατικές επαναστάσεις ήταν πίσω από τη γωνία. Αλλά ποτέ δεν συνέβησαν. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη μόνο και μόνο επειδή έχουμε μια προκατειλημμένη άποψη για τους millennials του κόσμου. Πρόκειται για μια ισχύ δυο δισεκατομμυρίων [ανθρώπων], και η μεγάλη πλειοψηφία τους ζουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι αξίες τους είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες από όσο νομίζουμε. Έχουμε αναλύσει στοιχεία έρευνας για τους millennials σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία από μια έρευνα της Glocalities που διεξήχθη σε 24 χώρες στις αρχές του τρέχοντος έτους. Βρήκαμε ότι στις αναδυόμενες αγορές, τα όνειρά τους, οι φιλοδοξίες και οι απόψεις τους για την ζωή είναι διαφορετικά από αυτά των συνομηλίκων τους στην Δύση.

11072016-1.jpg

Η 16χρονη Devon Slack περιμένει τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο των ΗΠΑ, Bernie Sanders, να μιλήσει στην Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια, στις 23 Μαΐου 2016. LUCY NICHOLSON / REUTERS
--------------------------------------------------

Υπάρχουν λίγες αξίες που μοιράζονται οι millennials σε όλο τον κόσμο. Τους αρέσει η περιπέτεια, η αίγλη, η καινοτομία, και φιλοδοξούν περισσότερα από όσα οι παλαιότερες γενιές, εν μέρει λόγω του τρέχοντος σταδίου της ζωής τους. Οι πτυχές αυτές είναι σημαντικές κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής στις αγορές και στους χώρους εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομοίως, περισσότερα από όσο οι παλαιότερες γενιές, οι millennials θεωρούν τους εαυτούς τους πολίτες του κόσμου και, κατά μέσο όρο, βαθμολογούν χαμηλότερα από την προηγούμενη γενιά τις παραδοσιακές αξίες και την εθνική υπερηφάνεια.

Αλλά για να κατανοήσουμε τις πολιτισμικές αλλαγές, θα πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα. Βρήκαμε, για παράδειγμα, ότι οι αξίες των millennials στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκλίνουν με εκείνες των ομολόγων τους στην πλούσια Ευρώπη. Ο συνολικός πληθυσμός των ΗΠΑ είναι πιο συντηρητικός από εκείνον της Ευρώπη ακόμη, αλλά οι νέοι Αμερικανοί κινούνται γοργά προς την ευρωπαϊκή άποψη για την κοσμικότητα, την ισότητα των φύλων και την σεξουαλική διαφορετικότητα.

Μια τέτοια σύγκλιση, ωστόσο, είναι σπάνια στον υπόλοιπο κόσμο. Για μια ματιά στο πώς και το γιατί, αξίζει να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι για τους millennials του κόσμου.

Μύθος πρώτος: Οι millennials αναζητούν την ελευθερία και την αυτογνωσία.

Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι millennials είναι πιο πιθανό να συμφωνούν με την δήλωση «Οι σημαντικότεροι στόχοι μου είναι να διασκεδάζω και να απολαμβάνω» από όσο οι millennials από την Ρωσία, την Τουρκία και την Ευρώπη. Η ρωσική νεολαία, εν τω μεταξύ, ως επί το πλείστον διαφωνεί με αυτήν την δήλωση. Οι Ρώσοι είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν ότι «το να ζω μια νηφάλια ζωή με κάνει να νιώθω πλήρης». Η ρωσική νεολαία τείνει επίσης να συμφωνεί περισσότερο με την δήλωση «Αν δώσουμε στους ανθρώπους πάρα πολλή ελευθερία, θα την καταχραστούν». Η ρωσική νεολαία, όπως φαίνεται, πολιτισμικά κλίνει πολύ λιγότερο προς την ατομική ελευθερία και τον ηδονισμό από τους ομολόγους της σε άλλες χώρες.

Οι Ρώσοι millennials εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τις αξίες που έχουν από καιρό χαρακτηρίσει την Ρωσία. Σε όλη την ιστορία της χώρας, φυγόκεντρες δυνάμεις κατά καιρούς ξήλωσαν το ρωσικό κράτος, από την περίοδο των ταραχών στον 17ο αιώνα μέχρι το τέλος της δυναστείας των Ρομανόφ και την ταχεία διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η εμπειρία της χαοτικής δεκαετίας του 1990 και η άνοδος των ολιγαρχών και της μαφίας έδειξε στους Ρώσους ότι η πάρα πολλή την ατομική ελευθερία ήταν επικίνδυνη και ότι οι κοινωνίες χρειάζονται ισχυρούς ηγεμόνες. Η έρευνα δείχνει ότι οι νεαροί Ρώσοι φοβούνται επίσης την αταξία και την πάρα πολλή ελευθερία περισσότερο από ό, τι οι συνομήλικοί τους στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες