Μια ματιά στο τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, η μάχη των υπερδυνάμεων, τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας, οι συνθήκες στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Τουρκία
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα το άρθρο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stanford, Francis Fukuyama, για το νόημα των αμερικανικών εκλογών. Επίσης, υπάρχουν άρθρα και δοκίμια για την κατάσταση στην Τουρκία, τις πολιτικές στο Κυπριακό, τα ζητήματα της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας, την εξωτερική πολιτική του Πούτιν, για το μέλλον των αεροπλανοφόρων κ.ά .

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Στο σχετικό άρθρο του, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford, Francis Fukuyama, εξετάζει το αν ο τρόπος με τον οποίον διεξάγονται αυτές οι εκλογές, με αυτούς τους υποψηφίους και αυτές τις ρητορικές, αποτελεί μια έκφανση της πολιτικής παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών ή μια αμερικανική πολιτική ανανέωση.

Από την δική τους σκοπιά οι καθηγητές Stephen G. Brooks και William C. Wohlforth του Dartmouth College υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ως η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς το προβάδισμά τους έναντι των άλλων μεγάλων δυνάμεων, της Κίνας ειδικότερα, είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες. Ακόμα και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, γράφει ο στρατιωτικός αναλυτής Δρ. Βασίλης Σιταράς, παρότι πολλοί τα θεωρούν απαρχαιωμένα εργαλεία προβολής ισχύος, αναβαπτίζονται μέσα από την πρόοδο της τεχνολογίας και επιβεβαιώνουν την ισχύ των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η ανισότητα. Η Nancy Birdsall, πρόεδρος του Center for Global Development, υπογραμμίζει ότι η μεσαία τάξη είναι εκείνη που εξασφαλίζει την πρόοδο των κοινωνιών μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, και για τον λόγο αυτό οι Δυτικές κυβερνήσεις οφείλουν να αναπτύξουν πολιτικές για να την προστατέψουν. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Collège de France, Pierre Rosanvallon, παραθέτει μια σειρά προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να οδηγήσει την μείωση τις ανισότητας ενώ όπως σημειώνει στο άρθρο του ο οικονομολόγος και διεθνολόγος Σωτήρης Κατσέλος, η άνοδος του λαϊκισμού καταδεικνύει την ανάγκη της επιστροφής σε πολιτικές λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες.

Μένοντας στο γενικότερο ζήτημα της οικονομίας, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλιάμος, και ο οικονομολόγος-αναλυτής Κωνσταντίνος Γκράβας, στο δοκίμιό τους περιγράφουν πώς λειτουργούν οι καταστάσεις Νομισματικού Πολέμου και Νομισματικής Ειρήνης που βιώνει η σύγχρονη οικονομία.

Ο λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Χρήστος Τεάζης, απεικονίζει την νέα κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο της αστυνομίας και του στρατού στο νέο πολιτικό σύστημα που παγιώνει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Ενόψει μιας διαφαινόμενης κινητικότητας σχετικά με το Κυπριακό, ο Παναγιώτης Σκιαδάς, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, γράφει για την «άβολη πραγματικότητα» των ελάχιστων πιθανοτήτων για αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων και προτείνει στους φορείς χάραξης πολιτικής μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Ο Fyodor Lukyanov, διευθυντής σύνταξης στο Russia in Global Affairs και καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου στην Μόσχα, σκιαγραφεί την εξωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που στοχεύει στην επαναφορά της Ρωσίας στην «δικαιωματική» της θέση, θέση που έχασε μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Πτυχή και εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής της σύγχρονης Ρωσίας είναι η χρήση ενεργειακών μοχλών ιδίως δε της Gazprom, όπως αναλύουν οι Ραφαήλ Βουλγαράκης και Μάριος Γραμματικάκης, μεταπτυχιακοί σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, στο τεύχος αυτό, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Νικόλαος Κυριαζής, παρουσιάζει το βιβλίο «Ποτέ πια πτώχευση» του Γεωργίου Κ. Μπήτρου, Ομότιμου Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο καθηγητής Αναπτυξιακών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Douglas Gollin, μελετά το βιβλίο του οικονομικού ιστορικού Cormac Ó Grada με τίτλο «Eating People Is Wrong», που αφορά στην καταγραφή και την ανάλυση των λιμών στον κόσμο.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition