Ο λάθος τρόπος να σταματήσει η τρομοκρατία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο λάθος τρόπος να σταματήσει η τρομοκρατία

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επιθέσεις και την μετανάστευση
Περίληψη: 

Ο φόβος είναι μια φυσική αντίδραση στην απειλή της τρομοκρατίας. Αλλά οι πολιτικές του φόβου που στοχεύουν ομάδες ανθρώπων ανάλογα με την θρησκεία ή την περιοχή της καταγωγής τους, είναι αντιπαραγωγικές.

Η CLAIRE L. ADIDA είναι επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Ο DAVID D. LAITIN είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην έδρα James T. Watkins IV και Elise V. Watkins στο Πανεπιστήμιο Stanford.
Η MARIE-ANNE VALFORT είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Σχολή Οικονομικών του Παρισιού στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon Sorbonne.

Στις 27 Ιανουαρίου, πιστός στην προεκλογική υπόσχεσή του [1] να αναστείλει την μουσουλμανική μετανάστευση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που περιορίζει όλη την μετανάστευση από το Ιράν, το Ιράκ, την Λιβύη, την Σομαλία, το Σουδάν, την Συρία και την Υεμένη, και απαγορεύει επ΄ αόριστον να εισέλθουν Σύριοι πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση Trump έχει λάβει μια σαφή θέση σχετικά με αυτό που θεωρεί ως απειλή από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όπως υποστηρίξαμε τον Ιούλιο του 2016 [2], ωστόσο, οι δημοκρατίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ανοίγουν τις πόρτες τους στην τρομοκρατία όταν υποδέχονται Μουσουλμάνους μετανάστες».

Οι υποστηρικτές του διατάγματος, απηχώντας την ρητορική του Trump κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχουν το επιχείρημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφύγουν τα είδη των επιθέσεων που έχει υποστεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. [3] Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διαφορετική χώρα από κράτη όπως η Γαλλία, όπου τέσσερις άνδρες που υποδύονταν τους πρόσφυγες από την Συρία πραγματοποίησαν μια μεγάλη επίθεση τον Νοέμβριο του 2015, επειδή όσοι έχουν τρομοκρατικές προθέσεις και είναι από την Μέση Ανατολή δεν μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από τα αμερικανικά σύνορα με την ίδια ευκολία. Ο μικρός αριθμός των προσφύγων που παραπέμπονται από τον ΟΗΕ για επανεγκατάσταση [4] στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη υποχρεωθεί να υποβληθούν σε τρεις ελέγχους του ιστορικού τους, τρεις συγκρίσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων, δύο συνεντεύξεις και δύο ελέγχους ασφαλείας. Οι Σύριοι αιτούντες έχουν υποβληθεί σε πρόσθετο έλεγχο, σε μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μεταξύ 18 και 24 μηνών [5].

Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες λιγοστεύουν, παρά τους υπαινιγμούς του Τραμπ ότι η χώρα έχει αποτύχει να κρατήσει τους πολίτες της ασφαλείς. Σύμφωνα με την Global Terrorism Database (Βάση Δεδομένων της Παγκόσμιας Τρομοκρατίας) [6], μεταξύ του 2001 και του 2008 υπήρχαν 168 τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, οδηγώντας σε 3.010 θανάτους, εκ των οποίων οι 2.996 προέκυψαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μεταξύ 2009 και 2015, υπήρξαν 137 τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, στις οποίες 114 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. (Η Ρωσία βίωσε 929 τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ 2009 και 2015, πάνω από έξι φορές περισσότερες από όσες οι Ηνωμένες Πολιτείες). Παρότι ο Trump χαρακτηρίζει τον προκάτοχό του ως αδύναμο σχετικά με την εθνική ασφάλεια, η επίπτωση του τρόμου στο έδαφος των ΗΠΑ μειώθηκε υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Επιπλέον, οι δύο θανατηφόρες επιθέσεις κατά την διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα –η μια στο Fort Hood, που σκότωσε 13 ανθρώπους, και η άλλη στο San Bernardino στην οποία έχασαν την ζωή τους 16 άνθρωποι - διαπράχθηκαν από Αμερικανούς και Πακιστανούς πολίτες. Οι βόμβες στον μαραθώνιο της Βοστώνης που άφησαν τρεις νεκρούς, πυροδοτήθηκαν από δύο αδέλφια που γεννήθηκαν στην Κιργιζία και την Ρωσία. Και οι δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μετανάστες από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Καμία από αυτές τις χώρες δεν περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό διάταγμα.

Ο φόβος είναι μια φυσική αντίδραση στην απειλή της τρομοκρατίας. Αλλά οι πολιτικές του φόβου που στοχεύουν ομάδες ανθρώπων ανάλογα με την θρησκεία ή την περιοχή της καταγωγής τους, είναι αντιπαραγωγικές. Η δική μας έρευνα [7], η οποία εξηγεί την αποτυχημένη ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων μεταναστών στην Γαλλία, δείχνει ότι οι πολιτικές αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο που βλάπτει την εθνική ασφάλεια. Η γαλλική ισλαμοφοβία -μια αντίδραση στις πολιτισμικές διαφορές- έχει ενθαρρύνει Μουσουλμάνους μετανάστες να υποχωρήσουν από την γαλλική κοινωνία, οι οποίοι στην συνέχεια ανατροφοδοτούν την γαλλική ισλαμοφοβία, κάτι που επιδεινώνει περαιτέρω την αποξένωση των Μουσουλμάνων, και ούτω καθεξής. Πράγματι, η αποτυχία της γαλλικής ασφάλειας το 2015 ήταν πιθανό να οφείλεται στις αστυνομικές τακτικές που εκφοβίζουν παρά καλωσορίζουν τα παιδιά των μεταναστών -μια προσέγγιση που καθιστά δύσκολο να ληφθούν κρίσιμες πληροφορίες από τα μέλη της κοινότητας σχετικά με πιθανές απειλές.

Όπως έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν, το κλειδί για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η επιτυχής ενσωμάτωση ενός διαφορετικού πληθυσμού ατόμων πρόθυμων να γίνουν παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Μια τέτοια ένταξη οικοδομεί εμπιστοσύνη. Με την εμπιστοσύνη, οι νέοι Αμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι να δίνουν στοιχεία στους εκπροσώπους του νόμου σχετικά με εκείνους που μελετούν τρομοκρατικές πράξεις. Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, έχει αποφύγει μια άλλη μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση εν μέρει λόγω της καλλιέργειας δεσμών με τους τοπικούς Μουσουλμάνους, χωρίς να ενδιαφέρεται για το μεταναστευτικό καθεστώς τους. Ένας συντριπτικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων [8] από τις χώρες στις οποίες στόχευσε το διάταγμα της διοίκησης Trump είναι συγκλονισμένοι από την τρομοκρατία. Πράγματι, πολλοί από αυτούς έχουν πέσει θύματά της. Με το να αγνοεί το ότι τα κίνητρά τους ευθυγραμμίζονται με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, το εκτελεστικό διάταγμα καθιστά την χώρα λιγότερο ασφαλή.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/2017-02-01/wrong-way-stop-terrorism