Οι επιλογές της Ιαπωνίας για την Βόρεια Κορέα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι επιλογές της Ιαπωνίας για την Βόρεια Κορέα

Το Τόκιο θα εξοπλιστεί για ένα προληπτικό χτύπημα;
Περίληψη: 

Η συζήτηση για το αν πρέπει να αποκτηθούν όπλα ικανά για προληπτικά χτυπήματα θα ενταθεί πιθανότατα κατά τους προσεχείς μήνες, εάν η Βόρειος Κορέα εντείνει τις προκλήσεις της. Αυτό είναι πιθανό να περιπλέξει και την συζήτηση για την αναθεώρηση του ειρηνιστικού συντάγματος της Ιαπωνίας.

Ο J. BERKSHIRE MILLER είναι συνεργάτης Διεθνών Υποθέσεων στο Council on Foreign Relations και ανώτερος συνεργάτης για την Ανατολική Ασία στο Ινστιτούτο Ανατολής-Δύσης. Εδρεύει στο Τόκιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βόρεια Κορέα [1] εκτόξευσε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους προς την Ιαπωνία. Τρεις από αυτούς προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, λιγότερο από 200 μίλια από τις ακτές της χώρας, σε μια περιοχή όπου συχνάζουν ιαπωνικά αλιευτικά σκάφη. Η πυραυλική δοκιμή, όπως υποστήριξαν τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είχε ως στόχο «τις βάσεις των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών επιθετικών δυνάμεων στην Ιαπωνία». Με το να επιδείξει ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την λεγόμενη σαρωτική επίθεση (saturation attack) –μια επίθεση στην οποία ένα τεράστιο φράγμα πυραύλων θα κατακλύσει τις άμυνες της Ιαπωνίας [2]- η Pyongyang προσπάθησε να αποδυναμώσει την αξιοπιστία της στρατιωτικής αποτροπής που η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα [3] έχουν δομήσει εναντίον της.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δοκιμές πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές, από τότε που ο Κιμ Γιονγκ-ουν ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2011. Κατά την ίδια περίοδο, οι πυραυλικές δυνατότητες της Πιονγιάνγκ έχουν μεγαλώσει και η ευπάθεια του οπλοστασίου της απέναντι σε επίθεση, έχει μειωθεί.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο. Τον Φεβρουάριο, δοκίμασε έναν μέσου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο που κινείται από στερεά καύσιμα [4] -ένα τεχνολογικό άλμα που θα επιτρέψει στην Πιονγιάνγκ να μειώσει δραματικά τα σημάδια μιας επικείμενης εκτόξευσης, βοηθώντας να προστατέψει τους πυραύλους της από προληπτικά χτυπήματα. Το καθεστώς Κιμ [5] προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει μια πυρηνική κεφαλή αρκετά μικρή ώστε να χωρέσει στην μύτη ενός πυραύλου, ένα βήμα προς τον τελικό στόχο της δημιουργίας ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που θα μπορούσε να φέρει μια πυρηνική βόμβα στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα από ένα περίτεχνο παιχνίδι τεχνασμάτων που περιλαμβάνει κινητούς εκτοξευτές πυραύλων και διαφοροποίηση των χώρων εκτόξευσής τους, η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να σπείρει αμφιβολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την δυνητική αποτελεσματικότητα της προληπτικής δράσης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις ανησυχούν τους Ιάπωνες πολιτικούς, βαθαίνοντας μια μακρά συζήτηση στο Τόκιο σχετικά με την στάση της χώρας για την ασφάλειά της [6]. Επίμαχο θέμα είναι αν η ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιπυραυλικής άμυνας της Ιαπωνίας θα είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει την απειλή και κατά πόσον το Τόκιο θα πρέπει να εξοπλιστεί για ένα προληπτικό χτύπημα κατά της Βόρειας Κορέας -μια κίνηση που θα μπορούσε να ξυπνήσει την οργή της Κίνας και να δημιουργήσει εγχώρια διαμάχη λόγω των συνταγματικών περιορισμών της ίδιας της Ιαπωνίας.

22032017-1.jpg

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, στην Βουλή μετά τις αναφορές για πυραυλική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα, στο Τόκιο, τον Μάρτιο του 2017. ISSEI KATO / REUTERS
------------------------------------------------------

ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

Η τρέχουσα άμυνα της Ιαπωνίας κατά των πυραύλων της Βόρειας Κορέας βασίζεται σε ένα σύστημα δύο επιπέδων. Στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ιαπωνικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis χρησιμεύουν ως τα αναχαιτιστικά πρώτης γραμμής της χώρας. Χερσαίες συστοιχίες Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) παρέχουν ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας. Αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό από ορισμένες απόψεις, αλλά γίνεται ολοένα και πιο ανεπαρκές υπό το πρίσμα της επέκτασης των δυνατοτήτων των Βορείων -ιδιαίτερα η δυνητική του ικανότητα για μια σαρωτική επίθεση στην οποία πολλαπλά βλήματα θα εκτοξευτούν σε διαφορετικούς στόχους.

Καθώς η στρατηγική θέση της Ιαπωνίας έχει επιδεινωθεί, το ενδιαφέρον των Ιαπώνων πολιτικών για νέες στρατιωτικές δυνατότητες έχει αυξηθεί, θέτοντας στο κέντρο της πολιτικής της χώρας μια μακρόχρονη τεχνοκρατική συζήτηση για το πώς να ανταποκριθεί [η χώρα] στην απειλή της Βόρειας Κορέας. Την ίδια ημέρα της πυραυλικής δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε [7] είπε στην Βουλή ότι η απειλή από την Βόρεια Κορέα είχε φθάσει σε ένα «νέο στάδιο». Μια ημέρα αργότερα, ο Itsunori Onodera [8] -ο πρόεδρος της επιτροπής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που ασχολείται με την βορειοκορεατική πυραυλική απειλή και πρώην υπουργός Άμυνας- τόνισε την ανάγκη η Ιαπωνία να αρχίσει να εξετάζει επιθετικές επιλογές. «Αν μας επιτεθούν βομβαρδιστικά [αεροσκάφη] ή μας βομβαρδίσουν πολεμικά πλοία, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε στο Reuters. «Το να χτυπήσουμε μια χώρα που ρίχνει πυραύλους σε εμάς δεν είναι διαφορετικό». (Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως ο Akihisa Nagashima, ένα βασικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, συμφωνούν ότι η αμυντική στάση της Ιαπωνίας έχει ανάγκη μεταρρύθμισης, αν και η φύση των αλλαγών είναι αμφιλεγόμενη).

Στους επόμενους μήνες, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα υποβάλει έκθεση προς την κυβέρνηση περιγράφοντας τις επιλογές της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας. Το Τόκιο έχει ήδη δεσμεύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αναβάθμιση των αναχαιτιστικών PAC-3, και εξετάζει επίσης την ανάπτυξη επίγειων συστημάτων Aegis για να συμπληρώσει τις θαλάσσιες δυνατότητές του. Τον Φεβρουάριο, η Ιαπωνία πραγματοποίησε μια επιτυχημένη κοινή με τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμή του συστήματος Standard Missile-3 Block ΙΙΑ [9] –ένα αναχαιτιστικό πυραύλων συνδεδεμένο με το σύστημα Aegis που, αν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, θα βελτιώσει την πυραυλική άμυνα της χώρας τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα.